-

NaslovnaIntervjuiZoran Prodanović Prlja (Let 3): „Mi smo kao tripice, špek fileki, škembići, vamp...

Zoran Prodanović Prlja (Let 3): „Mi smo kao tripice, špek fileki, škembići, vampi – ili ti se gadimo ili nas bezgranično voliš”

Let 3Let 3  se tijekom godina uspio nametnuti kao zaštitni znak grada Rijeke, ali i više od toga – postali su fascinacija cijele Hrvatske. Svojim pjesmama i bizarnim nastupima obuzeli su umove građana i natjerali ih da propitkuju zdrav razum. Finalni sastav benda koji znamo danas oformljen je 1987. kada smo imali priliku čuti njihov prvi diskografski izlaz s dvije pjesme na kompilaciji “Rijeka – Pariz – Texas”. Razgovarali smo s pjevačem Zoranom Prodanovićem zvanim Prlja o nadolazećem koncertu u zagrebačkom Domu sportova pod nazivom Antivalentinovo, filmskim i umjetničkim pothvatima, koncertnim iskustvima te što nam Let 3 donosi u budućnosti.

BR: Kao što se sv. Valentin smatra začetnikom blagdana Valentinovo, znači li to da će se Let 3 od sada pa nadalje smatrati začetnikom novog blagdana, Antivalentinovo?

Prlja: Nemamo intencija da se blagdan nazove po nama, iako tko zna, možda se jednog dana i to dogodi. Teško je vjerovati u to, ali tko zna? Nedavno smo u jednom slovenskom gradiću koji se zove Sv. Juraj ob Šćavnici dobili spomenik posvećen nama tako da je moguće da u budućnosti dobijemo i svoj dan. Što se tiče Valentinova, nije nam jasno tko je to odlučio da je taj Valentino svetac zaljubljenih i na neki način dobio copyright na ljubav? Za ljubav je stvoren svaki dan, a ne samo 14. veljače, zar ne? Isto tako, zašto ne bi recimo sv. Kvirinije ili  sv. Sava bio svetac koji je svetac ljubavi? Puno je tu nejasnoća te smo zbog toga odlučili ljudima ponuditi i alternativu da s nama provedu Antivalentinovo kao suprotnost tom marketinškom, izmišljenom i na ove prostore uvezenom “blagdanu”.

Let 3BR: Vi ste najavili da je slogan koncerta: ”Ništa ljubav, samo karanje!”, a Kawasaki 3P je poručio: ”Svirat ćemo samo ljubavne!”. Što mislite, na koju temu će publika bolje reagirati?

Prlja: Da se razumijemo, mi ne negiramo ljubav, već naprotiv, ljubav je vječni motivator ljudske evolucije. Zbog ljubavi su nastala najljepša umjetnička djela i zbog ljubavi se nažalost ratovalo, ali i ratovi su dio evolucije čovječanstva. Mi nudimo svima koji na spomen komercijalizacije ljubavi osjećaju tjeskobu i gađenje, a nije nas malo, svojevrsno sklonište i azil od tog agresivnog i proždrljivog konzumerističkog svjetonazora koji dominira. Očekujemo da će reakcija na nas kao i na Kawasaki 3P biti iskrena, neopterećena i u svrhu kvalitetne zabave za što postoje svi preduvjeti.

BR: Je li sistem dvoje ljudi za cijenu jedne karte još jedan od načina da promovirate karanje ili se možda tu negdje ipak krije ljubav?

Prlja: S tom gestom smo ponudili ljudima opciju da biraju s kim će podijeliti radost. Karanje je tu samo kao jedna od mogućih smjernica kako da s onom osobom s kojom odlučiš doći provedeš tu noć. S druge strane, ljubav nije nužno definirana kao ono što je predrasudom određeno: hetero spolna veza zaljubljenih koji će se nježno gledati i razmjenjivati međusobno znakove pažnje. Prijateljstvo je također ljubav. Dakle, taj sistem prodaje ulaznica je itekako u službi ljubavi.

BR: Možete li nam otkriti jedno od ekstravagantnih iznenađenja koja nas sigurno očekuju na vašem koncertu?

Prlja: Naš koncert će biti presjek našeg opusa garniran s novim albumom. Naravno, sve ćemo to ponuditi našoj publici uz visoki produkcijski i izvođački nivo.

BR: Kako objašnjavate konstantno mijenjanje vašeg izgleda na nastupima, angažmane u filmovima i predstavama, općenito bavljenje raznim vrstama umjetnosti? Smatrate li da ste tijekom godina i nakon raznih iskustava svejedno ostali vjerni sebi i onome što smatrate da predstavljate?

Prlja: Jednostavno, takvi smo. Nikad se nismo doživljavali kao samo r’n’r bend već kao jedan slojeviti i otvoreni umjetnički izraz koji se ne libi ničega. Prirodno nam je da u svom radu zadiremo i u druge vrste umjetnosti i smatramo da kroz cijelo vrijeme našeg trajanja uspijevamo u onome što nam je neki, uvjetno rečeno, cilj, a to je mijenjati se a ostati svoj.

Let 3BR: S obzirom na kip pod nazivom “Angela Merkel sere”, predstava “Kiklop” i “Fedra” te raznim maštovitim nastupima, gledate li na sebe i sve što predstavljate kao na umjetničko djelo i atrakciju?

Prlja: Mi definitivno jesmo atrakcija baš zbog te slojevitosti našeg izraza. Naravno da nam je prioritet glazbena strana tog izraza jer se prvenstveno smatramo glazbenicima. S druge strane, naša oruđa su i jake i konkretne provokacije, komentari lokalnog i globalnog okruženja kao i visoko estetizirane kostimografije, performansi i akcije. Zbog otvorenosti našeg izraza imali smo i imamo čast i priliku surađivati s velikim umjetnicima iz svih branši. To zasigurno nešto govori i o nama kao ljudima i umjetnicima. Naravno da kao jak izraz imamo i protivnike, ali to je očekivano pa čak i poželjno. Mi smo kao tripice, špek fileki, škembići, vampi – ili ti se gadimo ili nas bezgranično voliš.

BR: Nakon suradnji u nekoliko filmova, imate li kakve planove opet se upustiti u filmske uloge ili stvarati glazbu za filmove?

Prlja: Zašto ne? To je voda u kojoj dobro plivamo i daje nam mogućnost da surađujemo s novim ljudima, a to je uvijek uzbudljivo, to je nešto što nas oplemenjuje. Taj umjetnički promiskuitet je bogatstvo koje treba njegovati i cijeniti.

BR: Kako objašnjavate ovako dugu pauzu između dva studijska albuma “Bombardiranje Srbije i Čačka” te “Angela Merkel sere”?

Prlja: Mi ne osjećamo nikakvu dugu pauzu, imamo svoj ritam rada i kreiranja i to je tako. Možda je malo ispod radara javnosti prošla činjenica da smo prije par godina objavili album „Kurcem do vjere” na kojem smo arhivirali neke naše radove koji su nastali u periodu kad smo radili dosta namjenskog materijala kao što su kazalište, film, moda itd., ali to je album i mi ga kao takvog tretiramo. Činjenica je i to da smo u tom periodu odsvirali i stotine uspješnih koncerata, tako da ne osjećamo nikakvu dugu pauzu.

BR: Možete li nam opisati iskustvo s nekog koncerta koje je ostavilo najveći dojam na vas, neovisno je li bilo dobro ili loše?

Prlja: Uf, teško pitanje. Svi koncerti su nam podjednako dragi. Zaista ne znamo što bismo izdvojili. Znamo da nas mogu umoriti preduge tonske probe i iznervirati prerevni redari, ali to je, recimo tako, generalni, a ne konkretni odgovor.

BR: Nakon što se Angela Merkel posrala možemo li očekivati još takvih sličnih akcija od drugih političara ili ste se planirali okrenuti nečem sasvim drukčijem?

Prlja: Bilo bi prelijepo kad mi ne bismo osjetili potrebu usmjeravati pažnju naroda na te papke, ali bojimo se da je to vrijeme daleko ispred nas.

Save