-

Zoran Marinković (Bjesovi): “Pošto nikome ništa ne duguju, muzičari, ako to žele, imaju slobodu da budu iskreni”

BjesoviBjesovi, kultni sastav iz Gornjeg Milanovca, nakon 10 godina održaće samostalni koncert u subotu, 28. maja u dvorištu Univerziteta (Banovina). Pre nekoliko meseci Bjesovi su predstavili svoje peto studijsko izdanje „Svetla Svetlosti“ koje se može besplatno preuzeti putem stranice izdavača Nocturne media. Sa frontmenom benda, Zoranom Marinkovićem Marinkom, razgovarali smo o dosadašnjim radovima Bjesova, o nekim daljim planovima ali i o nastupu koji će krajem maja održati u Nišu.

BjesoviBR: Prošle godine objavili ste online album „Svetla, Svetlosti“ sa trinaest obrada. Kakvi su bili kriterijumi prilikom odabira pesama koje su se našle na ovom albumu?

Zoran: Počelo je sa ubacivanjem u koncertni repertoar Bjesova domaćih rok pesama koje sam nekada voleo, a završilo se novim albumom benda. U završnom izboru pesama veliki doprinos dali su neki prijatelji, dobro upoznati sa dosadašnjim opusom Bjesova.

“Svetla, Svetlosti” se sastoji od pesama od kojih barem četvrtinu nikad ranije nisam čuo, ali su “Raskomadana strvi” grupe “Grč”, “Istina” (“Machina”) ili npr. “Odvedi me do reke” grupe “Imperium of Jazz” savršeno pristajale Bjesovima, ili bolje rečeno, uputile ovaj cover koncept u nešto što je predstavljalo jedini mogući izlaz iz, činilo se tad, albumom “Bolje Ti” konačno zaključene i zaključane ideje u vezi razloga postojanja benda.

BjesoviBR: Trenutno aktuelno izdanje objavili ste za online etiketu. Da li ćete neki naredni materijal objaviti i kao fizičko izdanje, ili online izdavaštvo i besplatno deljenje postaju budućnost u muzičkom izdavaštvu?

Zoran: Da li će se muzičko izdavaštvo u budućnosti odvijati isključivo kroz besplatna skidanja muzike sa interneta, ili nekako drugačije, ne znam, i ne mogu da previše lupam glavu oko toga. Ja jedino znam da, povezano sa izdavanjem za sada zadnjih Bjesova, da u jednom trenutku više nisam imao nerava da se “teram” sa izdavačima. U “Svetla, Svetlosti” je uloženo preko 7000 evra, najviše naših para od koncerata, ali i para od prijatelja i sponzora. Pregovori ovakvi, pregovori onakvi… Na kraju sam se dogovorio sa Markom Ristićem, glavnim urednikom “Nocturne” online muzičkog časopisa, da album postavimo na njihov sajt, pa nek ga “preuzme” ko želi … Za džabe? Što da ne!

BR: Da li je pesma „Probudi se“ uvertira za novi album Bjesova i kakvi su planovi po pitanju objavljivanja nekog novog materijala?

Zoran: Da… “Probudi se” bi trebalo da bude uvertira u novi album Bjesova. U toku leta objavićemo još dve nove pesme sa pratećim spotovima.

BjesoviBR: Po profesiji ste slikar a bavite se i muzikom i filmom. Možemo li očekivati neko multimedijalno izdanje Bjesova u bližoj budućnosti? Da li trenutno radite na nekom filmu ili video spotu?

Zoran: Sve to u vezi sa različitim vidovima umetnosti kojima se bavim je od samih početaka Bjesova vršilo uticaj, ne samo u sferi stvaranja muzike i tekstova, već i u mnogim drugim domenima bitnim za grupu. Spotovi koje radim vrlo često opstaju na razmeđi video spota, muzičkog filma i umetničkog video rada. Koncerti, diskretno, ponekad agresivno indiskretno, preuzimaju atribute umetničkog performansa.

Kad pričamo o izdanjima grupe, sva ova nastojanja o kojima sam pričao u dosadašnjem delu odgovora mogu se osetiti i na starijim izdanjima benda, a najjasnije do tada, na video samizdatu Bjesova “KST, Beograd, 31.V 2003.” iz 2004. godine. Ovo izdanje nije prodavano, poklanjano je, i, osim uživo izvedenih pesama, uključivalo je i brojne multimedijalne, prateće sadržaje. Album “Bolje Ti” iz 2009. u izdanju PGP RTS , bio je sastavljen od dva diska, od CDa sa pesmama u audio formi i DVDa sa spotovima.

Istu formulu sam ponovio na sledećim Bjesovima, na albumu obrada, “Svetla, Svetlosti”, s tim što ovaj put nije bilo nikakvog opipljivog izdanja. Audio sekcija albuma postavljena je na download stranu muzičkog internet časopisa “Nocturne”, s koje se može besplatno skinuti. Prateće video radove postavio sam na moj You Tube kanal. Ta videa sam za pojedine pesme, pravio u više verzija. Kao materijal koristio sam scene iz već postojećih igranih filmova. Želeo sam da na taj način i pesmama i izabranim filmovima pomerim, tj. proširim značenja.

Spot za “Probudi se” radio sam sa kćerkom, Marijom Rajnom. Snimatelj je bio Vukašin Basarić. Na isti način uradićemo i spotove za “Šta to bi” i “Skoro 100%”. To su te dve nove pesme Bjesova koje će se tokom leta pojaviti.

BjesoviBR: Koliko pratite domaću scenu i na koje bi, po vama, mlade bendove trebalo obratiti pažnju?

Zoran: Domaća, srpska rok scena je sigurno jedna od jačih u svetu, i u smislu procentualnog kvantiteta i u smislu suštinskog kvaliteta. Rokenrol u Srbiji trenutno, ne donosi “ozbiljan” novac, te samim tim nije u vidokrugu kapitala. Pošto nikome ništa ne duguju, muzičari, ako to žele, imaju slobodu da budu iskreni.

BR: Da li je i koliko rokenrol muzika (sa svim žanrovima i podžanrovima) danas potrebna društvu u kome živimo?

Zoran: Rokenrol je umetnost srednjih i nižih društvenih slojeva, način da i ti ljudi kažu šta misle. Naravno, državne mašine, ne samo naše – to je trend u celom svetu, trude se da mu otupe oštricu. To se radi na dva dijametralno suprotna načina – guranjem para u “opasne” strukture, ili njihovim osiromašenjem… Bilo kako bilo, na savesti je svačijoj da proceni gde će i kako će…

BR: U Nišu ste već nastupali nekoliko puta do sada. Pre 10 godina odrzali ste samostalni nastup na Gradjevinsko-arhitektonskom fakultetu. Kakav nastup pripremate za 28. maj?

Zoran: Proći ćemo sve bitne pesme i publici obezbediti dobar provod, a kome treba podarićemo i dobar povod za svakovrsno promišljanje…