-

Žika Jelić (Yu Grupa): „Jugonostalgije kod mene nema“

zika_jelicYu Grupa će posle više od dvadeset godina samostalno nastupiti ponovo u Nišu 5. jula u dvorištu Banovine, pa smo o tome šta možemo očekivati od njih i još po nečemu razgovarali sa Žikom Jelićem.

BR: Kako se osećate posle više od 40 godina bavljenja muzikom?

Žika: Tačnije je da se muzikom bavim 51 godinu, a u Yu grupi sam 43 godine. I dalje volim da sam na sceni i ne pada mi teško ništa što je vezano za nastupe Yu Grupe.

BR: U knjizi „Najbolji albumi jugoslovenske Rok i pop muzike“ nalaze se vaša dva albuma: YU Zlato (rangiran na 57. mestu) i YU grupa (rangiran na 62. mestu). Mislite li da su Vaši albumi zaslužili bolji rang od ovog koji su dobili?

Žika: Rangirati. Besmislica. Verovatno je rođen kad i Yu Grupa.

BR: Poslednji studijski album je objavljen 2005. godine pod etiketom PGP Recordsa “Dugo znamo se”, šta je dalje u planu?

Žika: Radimo na novom CD-u.

BR: Kada se osvrnete na prošlost I uporedite svoj prvi album i poslednji, koliko ste se promenili I šta je ono što biste izmenili u prethodnim izdanjima?

Žika: Nema tu mnogo promena, to je ta prepoznatljivost. U nekim ranijim izdanjima je trebalo više vremena da posvetimo tekstovima. I to bih da mogu promenio.

zikajelicBR: Prošlo je dosta muzičara kroz sastav, koji je po vama sastav najbolje funkcionisao i recimo da je težio ka idealnosti?

Žika: Svi muzičari koji su prošli kroz Yu grupu davali su uvek najviše koliko su mogli. Svaka je postava bila važna.

BR: Mnogi naši poznati muzičari su bili pod uticajem Vaše grupe, koliko muzičarima znači kada neko želi da dostigne uspeh poput Vašeg?

Žika: Članovi grupa koji su došli na scenu posle nas ne kriju da smo imali uticaja na njih ili jos bolje slušali su našu muziku i bili smo im uzori na početku njihovih karijera.

BR: Sada kada živimo u takvoj zemlji gde se više ceni komercijalna muzika od onog što je stvarno kvalitetno, kako doživljavate današnju rok scenu? Šta se i koliko se promenilo u odnosu na pre 40 godina.

Žika: Pre 40 godina mladi su više slušali i bili naklonjeniji rocku. Sad je drugačije ali rock i dalje opstaje i biće ga sve više.

BR: Jugonostalgija, da li to postoji kod Vas?

Žika: Jugonostalgije kod mene nema.

BR: Vidite li opstanak R′n R′-a i koji su to sastavi koji bi održali rok scenu i podigli je na viši nivo no što je sada?

Žika: Kao što sam rekao R’n’R-a će biti, a od mlađih grupa… pa ne bih mogao neku da izdvojim. Ona koja će dati nešto posebno, originalno, ona će i uspeti.

BR: U Nišu niste dugo održali solistički koncert, kakav je osećaj kada se posle dosta godina vraćate u jedan grad? Kako se i koliko sećate poslednjeg koncerta ovde? (izuzmimo nastup na Nisomnii).

Žika: Iskren da budem prošlo je godina i godina od poslednjeg našeg nastupa u Nišu. Biće interesantno POGOTOVO MLADIM LJUDIMA KOJI ĆE NAS PRVI PUT SLUŠATI.

BR: Šta je ono što vi očekujete od niške publike, a šta je ono što oni mogu očekivati od Vas na predstojećem koncertu?

Žika: Od niške publike očekujem dobro raspoloženje i koncert koji će mnogi pamtiti.