-

Zdenko Kolar (Zona B): „Svirati bluz je privilegija“

Bivši član kultnih Idola, a sada basista NVO Vlade Divljana, kao i beogradskog bluz benda Zone B, Zdenko Kolar u razgovoru za Balkanrock priča o bluzu, pesmama, novom albumu, kao i o nastupu 26. februara u Gun Clubu. Zona B će tom prilikom nastupiti sa bluz veteranima, bendom Point Blank.

Za sam početak, predstavite nam Zonu B u par rečenica.

Zona B je ušla u 25-tu godinu postojanja i trenutno nastupa u postavi: Dušan Ristić – bubanj i vokal, Zdenko Kolar – bas gitara i vokal, Duda Bezuha – gitara, Dadi Stojanović – gitara i vokal i Pera Zarija – vokal.

Nedavnim koncertom u „Platou“ obeležili ste 25 godina rada. Kakav je osećaj svirati bluz toliko dugo u Srbiji?

Svirkom u klubu „Plato“, počeli smo da slavimo 25 godina postojanja i rada Zone B, a ideja je da to traje cele godine, zaključno sa nastupom u beogradskom „Domu omladine“ 29. novembra 2011., na dan kada je bend i nastao.

Bluz muzika kod nas i nije nešto zastupljena u medijima. Šta mislite, zašto je to tako?

Činjenica da bluz nije zastupljen u medijima je dokaz da je kvalitetna, da ima poruku, težinu i nije za svakoga. Svirati bluz, slušati bluz i poznavati poštovaoce bluza ma gde si, je privilegija!

Što se same muzike tiče, najavili ste novi album. Kada očekujemo njegov izlazak i promociju istog?

Na proleće (kad se inače priroda budi), izlazi sedmi po redu album u izdanju „One records“, promocija će naravno biti propračena živom svirkom, o kojoj će biti obavešteni svi ljubitelj Zone B i bluza!

Da li planirate neku turneju u 2011. godini u Srbiji? Hoćete možda nastupati na ovogodišnjem Blues Stock Festivalu u Beogradu?

Ove godine su u planu klupske svike i festivali u okruženju. Blues Stock Festivalu je,
kao i svake godine, pod znakom pitanja, tako će verovatno biti i ove – ništa se ne zna do zadnjeg časa.

Pred početak treniskog turnira Masters izdali ste singl “Džoker” i pesmu posvetili Novaku Đokoviću? Kako je došlo do te ideje, zašto baš pesma o njemu?

Ideja da pesmu „Joker“, posvetimo Novaku Đokoviću, nastala je od našeg prijatelja i saradnka, inače pisca – Stevana Lazića. Naime, u jednoj našoj improvizaciji u pevanju su se pojavile reči „Joly Joker“, što je Stevana navelo na ideju, (uz saznanje da inače Novaka u belom svetu zovu Joker), te je predložio da tu pesmu posvetimo Novaku. Kako Nole zaista zaslužuje svako poštovanje, ideja da baš njemu posvetimo pesmu bila je odmah prihvaćena i inspirativna. Igrom slučaja baš u tom periodu se igrao veliki meč Dejvis kupa pa je pesma legla „k`o kec ma 11“ i dobila podršku najviše „Sportskogžurnala“.

26. februara u beogradskom Gun Clubu nastupate zajedno sa drugarima iz Point Blanka. Sudar dva bluz titana, dva najstarija bluz benda na ovim prostorima. Da li ste ikad svirali zajedno ne računajući festivalske nastupe?

Zajednička crta Point Blanka i Zone B je autorska muzika, broj izdanja, poštovanje, doslednost i prijateljstvo, što je dovoljno za zajedničke nastupe kad god je to moguće.

Otkrijte bar malo, šta da očekujemo od pesama u Gun Clubu? Hoće može biti nekih obrada?

U Gun Clubu imaćete prilike da čujete pesme Zone B kao i neke obrade bluz standarda (koje će ovom    prilikom ostati tajna).

Šta sluša Zona B u ovim hladnim danima? Koje izvođače, bendove?

Zona B uvek sluša dobar bluz, a trenutno najviše demo verzije svog najnovijeg albuma.