-

Vukašin Marković: „Talenat i tapšanje po ramenu su dva najveća neprijatelja.“

IRIE FM Kontakt 2019 SubBeerni Centar BeogradU sklopu serije koncerata pod nazivom „Rezindetura“ u kojoj će jedan bend u istom prostoru održati tri koncerta za tri dana, 5., 6. i 7. Juna u Jazz kantini “Lisabon” nastupiće beogradski sastav IRIE FM. Frontmen grupe Vukašin Marković izdvojio je vreme da nam kaže nešto više o tome šta možemo očekivati na ovim koncertima, nešto o svom učesću u emisiji Bunt Rock Festival, o novinama u bendu i planovima za budućnost, kao i šta se nalazi na njegovoj plejlisti ovih tmurih dana.

BR: Irie FM je prvi bend koji ce se predstaviti u sklopu Rezidenture: Serije koncerta u Jazz kantini “Lisabon” 5, 6. i 7. juna. Šta je ono što če ove koncerte razlikovati od vaših dosadašnjih nastupa?

Vukašin: Veliki broj dragih prijatelja i gostiju, drugačiji aranžmani pesama, drugačija atmosfera…. Ideja je da se klupske svirke vrate na redovni meni. Da se zajedno sa postojećom i novom publikom izvodi i doživljava ta muzika. Nije isto kada je između vas ograda, ili kada ste fizički na znatno višoj poziciji od publike. Ovo je skoro pa kao žurka. Tako je inicijalno zamišljeno. Daćemo sve od sebe da se tako i desi, nadam se i bolje od toga.

BR: Iz dana u dan najavljujete različite muzičare koji će gostovati na vašem koncertu. Koga sve možemo da očekujemo?

Vukašin: 05.06. Ivan Jegdić i Oliver Nektarijević, 06.06. Bojana Vunturišević i Vasil Hadzimanov i 07.06. Kojot, Prti Bee Gee i Vranjković.

Irie FM Radio Cafe Novi SadBR: Pored stvaranja muzike u stalnom si žiriju Bunt Rock Festivala. Smatraš li da je to dobra prilika za afirmaciju novih, manje poznatih bendova?

Vukašin: Kad su Gandija pitali šta misli o zapadnoj civilaciji, odgovorio je da bi to bila sjajna ideja. Tako i ja mogu da odgovorim na ovo pitanje. Da, sjajna prilika generalno. Ali rešenje u ovom slučaju nije crno belo. Svakako sam, zaključno sa ovom godinom, svoj angažman tamo završio. Izgleda da sam mnogo ozbiljno shvatao svoju ulogu tamo, i da sam bio i pomalo previše iskren. Moji razlozi su za to svakako bili opravdani, na osnovu ono što sam na svom putu prošao, i gde i kako me je to dovelo danas. Komentari te vrste su zlata vredni. Talenat i tapšanje po ramenu su dva najveća neprijatelja. Tamo ima mnogo talentovane omladine. Takođe vredne i radne omladine. Ali svest je ono što nedostaje. To nije nešto što se ispriča u 3 rečenice u jednoj epizodi bilo čega. Sad mi je to savršeno jasno. Doduše, biće prilike. Rad govori sam za sebe, stoga samo treba biti strpljiv.

BR: Imaš li neke favorite ili neke bendove koji su te baš “oduvali”?

Vukašin: Bio je bend pod nazivom KARPO. Mladi, iskreni, drugačiji i sve bolji i bolji iz dana u dan. Oduvala me činjenica da su na tu stranu krenuli danas, u ovoj zemlji.

BR:Nakon ove serije koncerata, imate li u planu nastupe na festivalima ovog leta?

Vukašin: Da. Sviraćemo mahom sve što je u ponudi. Informacije će biti dostupne kao i do sad, blagovremeno.

BR:Album “Putevi” je nedavno izdat. Kada možemo da očekujemo neki novi singl ili možda album?

Vukašin: Do kraja juna izlazi spot za singl MAGIJA sa albuma. Ubrzo potom uslediće i novi radovi, vrlo uskoro, ali o njima kada dođe za to vreme. Maksi singl je u planu, još spotova…

Irie FM Radio Cafe Novi SadBR:Dosta truda ulažete u spotove. Kako gledaš na važnost spot u savremenom muzičkom biznisu?

Vukašin:Lično mislim da je spot prevashodno važan kao slikovni element muzike, a potom jedan od kljucnih elemenata u cilju “prodavanja” muzike. Ako voliš i ceniš svoje pesme, važno je da ih ekranizuješ kako im prilči. Stoga, trud u pravcu video radova je podjednako veliki, ako ne i veći (nažalost). To je nešto što iziskuje mnogo vremena, truda, i vrlo lako se desi da ti se učini loše i pogrešno. To nije moj fah. Silom prilika sam se upustio u tu avanturu, naravno nisam se pokajao, ali svakako se nadam scenariju u kojem ce se vizuelnim aspektom benda baviti neko ko nije iz benda. Verujem da to tako treba da se radi.

BR:Šta od muzike slušaš ovog kišnog proleća?

Vukašin: Bluz iz malija, Andreasa Wollenweidera, poslednji Radiohead, Steely Dan, Roberta Glaspera, Zapu, tu i tamo Flying Lotusa, Rival Sons….. Slušam bukvalno sve, grozničavo i blago panično. Toliko toga ima, informacije se, rekao bih, pogube, ali ostaju jaki motivi, utisci koji pobuđuju dalje radnje. Jedna od lepših stvari koje naučis, stekneš baveći se muzikom, je to da možeš da slušas sve (što, bar u mom slučaju podrazumeva neku elementarnu etičku ispravnost). Naravno, ovo se, verujem, desi svakome ko istinski uživa u muzici na više nivoa, od kulturološkog i zanatskog, pa sve do same muzike na kraju.

BR: Koji te muzičari inspirišu I odakle crpis ideje za stvaranje?

Vukašin: U kombinaciji dešavanja u okruženju i muzike koju slušam. Nekad se stvari i same javljaju, ili prosto nisu dovoljno očigledni recidivi iz života pa mislimo da se “same” jave. Šta god da se vidi ili javi, to je možda samo pokretač. Ne vidi se jasno na početku da li je ta iskra dobra ili je budalaština. Imam utisak da to tek kasnije saznaš. Ono što tu “odluku” donese je način i nivo bavljenja tom idejom. Dok god ne postoji negde i nekako, ona je samo utisak, dovoljno ili nedovoljno jak da se njime dalje baviš. Ovo sve govorim jer hoću da objasnim da je to što može da te pošalje na razne strane neizvesno, nestalno i menja se. Važna je potreba da se, ili inspirišeš, a ako inspiracije u okruženju nema (što je retko), da sam to generišeš. To je ono što se stekne usput, rekao bih.

BR: Šta smatraš svojim najvećim uspehom?

Vukašin: Spoznaju da sam radoholik i samotnjak.

BR:Koja je tvoja ideja savršene sreće?

Vukašin: Rad, rad i samo rad (na onome za šta gines).