-

Vinko Ergotić (Nellcote): „Naša glazba se stalno mijenja i prilagođava trenutnom kontekstu, a to nas i dalje drži na okupu“

Vinko Ergotić

Nellcote je zagrebački bend koji je nastao 2010. godine, kao rezultat druženja i sviranja dvaju prijatelja, Vinka Ergotića i Lovre Boljata, a s vremenom su im se pridružili Lana Filipin te Damir Trputec. 2017. godine izdali su prvi EP naziva “Surrender” koji je naišao na brojne pohvale. Posebni su zbog svojeg stila te mračnih pjesama, a iza sebe imaju niz nastupa.

Nova prilika za čuti ovaj perspektivni bend je ovoga četvrtka u Vintage Industrial Baru kada nastupaju zajedno s bendom Seine. Upitali smo ih nekoliko stvari o njihovoj karijeri, ali i kako teku pripreme za nadolazeći koncert, a Vinko nam je potpuno iskreno odgovorio.

Balkanrock: Postojite već osam godina na glazbenoj sceni. Kako je izgledao put od vaših početaka do danas? Što se promijenilo osim broja članova benda?

Vinko: Počeli smo kao dvojac koji svira i snima za svoj gušt u sobi. Onda su nam se priključivali prijatelji glazbenici po putu i krenuli smo sa svirkama uživo. Izmjenjivale su se razne postave, oblik benda se transofrmirao, a isto tako i zvuk. Naša glazba se stalno mijenja i prilagođava trenutnom kontekstu, a to nas i dalje drži na okupu te zabavlja.

BR: Mnogi vaš stil opisuju kao folk blues. Kako biste ga vi opisali?

Vinko: Nama je uvijek bilo teško definirati to što sviramo. Volimo reći da je to miks svega što i sami slušamo i upijamo putem, pa nekako prođe kroz nas i dobije svoj oblik u Nellcote pjesmi. Blues je svakako uvijek prisutan, makar u tragovima. Folk nam je pripisan jer su akustične gitare dominantne na mnogim snimkama. Ali ne bih rekao da je to naš najtočniji opis, ima tu još mnogo toga.

BR: Nastupali ste svugdje, od manjih klubova do INmusica. Koji vam je nastup ostao u sjećanju kao najbolji?

Vinko: Baš taj INmusic je vjerojatno ostavio najveći pečat. Kao potpuna suprotnost tome, svirali smo predivan intiman koncert u jednom podrumu muzeja u Umagu, ili pak koncert na plaži na Hvaru. To su neki ekstremi, a mi se ipak najbolje osjećamo u nekom malom mračnom klubu.

BR: EP “Surrender” ima pet pjesama, a sniman je u sobama u Rijeci i Zagrebu. Jeste li ovu lokaciju odabrali zbog posebnosti te intimnosti koju pruža ili postoji neki drugi razlog?

Vinko: Soba je bila studio dijelom iz praktičnih razloga, a dijelom baš zbog toga što su pjesme nosile u sebi tu intimu koju najbolje dočarava lo-fi zvuk iz sobe. Imati mir i dovoljno vremena u takvim situacijama je najvrijednije.

BR: Sve pjesme su poprilično mračne i tajnovite. Gdje pronalazite inspiraciju?

Vinko: Inspiracija dolazi najčešće iznutra, kada prokopamo malo dublje u sebe, a izlazi van u onim mračnijim, samotnim trenucima – zbog toga pjesme i jesu takve. Često se pjesme dogode nesvjesno, samo izađu iz tebe i osjećaš se lakše odjednom. Ponekad treba proći određeno vrijeme da je i sam shvatiš.

BR: Koga najviše slušate i pratite od naših, a koga od stranih glazbenika? S kim biste jednog dana htjeli dijeliti pozornicu?

Vinko: Trudimo se pratiti sve što se događa na sceni, a događa se puno toga. Zadnje sam slušao albume The Gentlemana, Chuija, Side Projecta… Trenutno mi se čini da se zanimljivije stvari događaju u našoj blizini nego na svjetskoj sceni. Osim možda u Australiji. Ne znam što tamo bendovi jedu. Ako maštamo o sviranju s velikim imenima, onda bi to izgledalo kao neki chill out ljetni festival u Australiji s bendovima kao što su Tame impala, Pond, King Gizzards and the Lizard Wizard,…

Foto: Sarah Dombre

BR: Po čemu je Nellcote drugačiji od drugih?

Vinko: Možda po tome što često zbunjujemo publiku, pa i fanove. Kao da imamo dva lica: ono intimno iz sobe i ono koje se stvorilo s novom postavom, a željno je malo žešćeg nabrijanijeg zvuka. Ali, sve je to Nellcote.

BR: U četvrtak nastupate u Vintage Industrial Baru. Jeste li spremni s obzirom da ste nenadano “uletjeli” umjesto benda NLV?

Vinko: Spremni smo. Već dugo smo u snimanju novih pjesama i zapravo smo jedva čekali odsvirati nešto novo pred ljudima. Dobro će nam doći kao ispušni ventil.

BR: Koliko inače traju pripreme za jedan vaš koncert?

Vinko: Konstantno sviramo i radimo na novim pjesmama na probama. Pred koncert onda samo ponovimo one stare koje smo malo stavili po strani. Obavezno ih malo izmijenimo, volimo to raditi pred sam koncert.

BR: Što očekujete od ovog nastupa?

Vinko: Dugo nismo svirali u Vintageu. Prvi puta smo tamo u novoj postavi i prvi ćemo dijeliti stage sa Seine, što nas posebno veseli. Mogla bi to biti jako zanimljiva večer. Mračno, ali plesno.

BR: Koji su vam planovi za budućnost?

Vinko: U procesu smo snimanja novog materijala. To nam je sad primarno. Uskoro bi trebao izaći prvi singl kao najava novog smjera kojim je krenuo Nellcote. Dogovaraju se i neke svirke paralelno. Radno i s puno novosti uskoro.

BR: Za kraj, imate li neku poruku za svoje vjerne obožavatelje?

Vinko: Dođite nam u četvrtak u Vintage, dugo se nismo vidjeli i baš smo vas se zaželjeli. :)