-

Uroš Kostić (MedD): Sve grane umetnosti se prožimaju i naš cilj je da ih objedinimo

There. Atom Akademija Beograd UG MedDU petak, 10.6. u niškom Ei Letnjem Klubu nastupiće James Leg. Ovim koncertom kreće zagrevanje za novu, treću zaredom, sezonu nastupa u okviru MedD. Tim povodom razgovarali smo sa Urošem Kostićem, jednim od osnivača udruženja. Pore toga saznali smo detalje o samom radu MedD-a, dosadašnjim aktivnostima, ciljevima i aktivnostima koje ih očekuju.

BR: Kako prvi put razgovaramo, reci nam ko sve čini MedD?

Uroš Kostić: MedD je sastavljen od nas sedmorice. Pored mene tu su i Stefan Milojković, Slađan Milenović, Nenad Tasić, Milan Stoiljković, Petar Vuksanović i Dragan Stoiljković. Kako smo svi muzičari sa višegodišnjim, čak i višedecenijskim, iskustvom dobro nam je poznato kako funkcioniše organizacija koncerata, ali i generalno kulturnih sadržaja. Samim tim došlo nam je prirodno da pokrenemo MedD, pre svega usled činjenice da u Nišu ne postoji organizacija koja deluje u ovoj sferi.

BR: Udruženje MedD nastalo je usled nedostatka koncertnih prostora u Nišu. Šta biste izdvojili kao vaš glavni cilj i šta ste sve uradili kako biste ga ostvarili?

Uroš: MedD je nastao kao rezultat onoga što smo radili pod imenom Ei Letnji Klub tokom prošle i pretprošle godine. Klub smo započeli upravo zbog nedostatka letnjih prostora za koncerte u gradu. Nakon prošlogodišnje, veoma uspešne, sezone morali smo da i zvanično formiramo udruženje kako bi cela priča dobila i formalan oblik i kako bi u tekuću 2022. ušli sa ozbiljnijim pristupom celoj priči. Iz nas je jedan Takeover vikend, sada sledi nova sezona Ei Letnjeg Kluba, pa nas na jesen očekuje još koncerata i Takeover-a.

BR: Kako bi koncert u vašoj organizaciji opisali nekome ko još uvek nije posetio?

Uroš: Jedan od osnovnih ciljeva oko kojih smo se okupili kao MedD je da podignemo standard organizacije koncerata u Nišu. To bi trebalo da bude realizovano dovođenjem fantastičnih bendova koji do sada nisu nastupali u Nišu, zatim profesionalnim snimanjem svih tih događaja, kvalitetnom promocijom i tako dalje. Toga u Nišu nema, a koliko pamtim, nije ni bilo takvih organizacija. Uglavnom je to išlo po principu organizujemo nastup x benda u y prostoru i tu se sve završava. Nama je ipak cilj da pružimo neki “novi” sadržaj jer je neminovno da dovođenje jednih istih izvođača dovodi do pasivizacije publike.

BR: U toku protekle sezone organizovali ste deset koncerata, a između ostalih nastupili su nastupili su i Larska, Ego, Tervarbu… U kakvom sećanju vam je ostala prva sezona koncerata?

Uroš: Tako je, prošle sezone smo imali šest večeri, dok smo pretprošle imali dve. Tih osam večeri nam je poslužilo kao odličan test period, kako za nas, da uopšte vidimo kolike su naše mogućnosti, tako i za publiku. Pokazalo se kao nešto što je bilo preko potrebno i publici i nama. Prošle godine je sve zaista išlo bez ikakvih poteškoća, ako izuzmemo sitne probleme sa vremenskim neprilikama. Ta prethodna sezona je funkcionisala po invite only principu, sve je bilo totalno incognito zato i nećete naći maltene nigde bilo kakve informacije o prošloj sezoni Ei Letnjeg Kluba. Tako smo morali da funkcionišemo, polu-legalno, ali eto, sada konačno izlazimo u javnost pa se nadamo da će ova sezona biti još bolja.

BR: Marta ste organizovali Takeover, na kakve ste reakcije naišli? Kakvi su vaši utisci?

Uroš: Prvi Takeover vikend je prevazišao sva naša očekivanja. Imali smo tri večeri, na tri različite lokacije u gradu. Prvo veče smo organizovali izložbu radova Nenada Tasića u saradnji sa uličnom galerijom Mezanin, gde sam na otvaranju nastupio i ja kao overdriven dreams. Nakon toga smo, sutradan, u Niškom kulturnom centru imali tribinu o stanju kulture u gradu na kojoj su govorili Predrag Cvetičanin, Marko Naskov i Stefan Milojković. Po završetku tribine su nastupili Goran Lončarević iz Beograda i Heinzel Becker iz Barselone. I na kraju treće večeri Takeovera, u klubu Feedback, smo organizovali koncerte bendova She Loves Pablo, Good Ol’ Bastards i Gora.

Zapravo je ceo Takeover i krenuo sa koncertom benda She Loves Pablo, koji je nakon 15 godina karijere, tek sada prvi put nastupio u Nišu. Dogovorili smo njihov koncert i nakon toga je došla ideja da to pretvorimo u nešto što će se događati na više lokacija tokom celog vikenda. Na kraju je to ispalo fantastično! Sve tri večeri su bile fantastično posećene, pre svega koncert u nedelju.

BR: U toku Takeovera pored koncerata organizovali ste i tribine i izlozbe. Koliko je za “scenu” važan ovakav sadržaj? Hoće li ga biti u budućnosti?

Uroš: Apsolutno! Te stvari ne mogu da funkcionišu jedna bez druge. Sve grane umetnosti prožimaju jedna drugu i nama i jeste cilj da ih objedinimo kad god je to moguće. Pored toga, strašno je važno edukovati publiku o različitim granama umetnosti.

BR: Ovogodišnju sezonu otvarate koncertom James Lega. Kako je došlo do ove saradnje?

Uroš: James Leg je na Evropskoj turneji tokom koje će između ostalog nastupiti i u nekoliko gradova u Srbiji. Trebao mu je koncert u Nišu, nakon Larise u Grčkoj, a kako je Feedback zatvorio sezonu logično je bilo da se održi kod nas u Letnjem Klubu. Do sada je bio u Nišu 2015. i 2019. godine i kako sam bio na oba koncerta sa sigurnošću mogu da tvrdim da su to jedni od najboljih nastupa u Nišu do sad. Ništa manje ne očekujem ni 10. juna.

BR: Koliko je komplikovano i kako stupiiti u kontakt sa inostranim imenima?

Uroš: U današnje vreme zaista nije preterano komplikovano stupiti u kontakt sa bilo kojim bendom. Potrebno je samo biti u toku sa dešavanjima, kada vidiš da neko prolazi kroz tvoj grad ili je barem negde blizu, pošalji njemu ili menadžmentu email. Ako je ponuda na mestu, nema razloga ne organizovati koncert.

BR: Kakvi su planovi za letnji sezonu? Koliko koncerata možemo očekivati i ko će nastupati?

Uroš: Zvanično otvaranje sezone je zakazano za 2. Jul. Još uvek ne otkrivamo imena koja će nastupiti, ali možete očekivati trenutno najinteresantnije, pre svega, domaće bendove koji iz nekog razloga do sada nisu nastupali u Nišu. Program će kao i prethodne godine biti realizovan svake subote tokom jula, avgusta i u prvoj polovini septembra.

BR: S obziom na to da ste zbog prostora do sad bili relativno ograničeni na organizovanje koncerata leti, ima li ideja za prostor koji bi vam omogućio i rad zimi?

Uroš: Za sada nismo razmišljali o tome, ali svakako bi bilo sjajno da u budućnosti dođemo do svog prostora gde bi mogli da radimo i tokom zimske sezone. Međutim, trenutno smo itekako zadovoljni statusom organizacije koja nije vezana za određeni prostor. Samim tim imamo slobodu da u saradnji sa prostorima u gradu organizujemo različite stvari, od koncerata, preko promocija knjiga do izložbi i svega između.