-

Unakrsna paljba: Paper Animals VS The Cockblockers

U susret nastupu koji će bendovi Paper Animals i The Cockblockers održati u petak, 18. marta, u beogradskom klubu KC Grad, predstavljamo vam „Unakrsnu paljbu“ između gitarista ova dva benda – Damjana Jovanovića (Paper Animals) i Nenada Todorovića (The Cockblockers). Pored njih u KC Gradu će iste večeri nastupiti i muzička selektorka i DJ Tamarama mixtape.

Balkanrock: Koji je to koncert koji ćeš zauvek pamtiti i po čemu je on bio značajan za tebe?

Damjan Jovanović: Verujem da svako iz benda ima svoju priču na ovu temu, ali mogu da govorim samo u svoje ime. Meni je taj prelomni koncert bio koncert Toma Jonesa u Areni, na koji su me roditelji odveli kao klinca. Scena je bila puna fantastičnih muzičara, ali posebno se istakao najmlađi muzičar na bini sa crvenim stratokasterom. Kad se njegov zvuk gitare probio kroz duvačku sekciju kao grom iz vedra neba naježio sam se i rekao sebi: Ja OVO hoću da radim!

Nenad Todorović: Koncert Eric Claptona u Beogradu. Slušati svog gitarskog heroja zbog koga sam uzeo gitaru u ruke prvi put, bilo je neverovatno.

BR: Singl ili album i zašto?

Damjan: Verujem da svaki entuzijasta za muziku više poštuje album. On nudi mogućnost pričanja neke šire priče od samo jedne pesme. Meni lično, slušanje nekog dobrog albuma, od početka do kraja, daje poseban osećaj postignuća. Kao da sam pročitao dobru knjigu ili odgledao dobar film. Nažalost, kultura preslušavanja muzike, ne samo albuma, već i pesme od početka do kraja, nestaje. Mada ja i dalje gajim svoj san iz detinjstva da jednog dana imam kutak u stanu sa brutalnim hi-fi sistemom i kolekcijom ploča.

Nenad: Zaista volim album kao celinu i uvek volim da odvojim vreme za preslušavanje celog albuma. Međutim, u poslednje vreme, često slušam singlove, jer volim da čujem šta je autor uspeo da upakuje u tih par minuta.

BR: Koje je to mesto na kom biste voleli da nastupite?

Damjan: Definitivno u klubu The Crocodile u Sijetlu. To je klub iz kog je ponikao moj omiljeni bend (Death Cab For Cutie) i kroz koji su prošli svi velikani alternativne muzike u nekoj fazi svog razvoja.

Nenad: Royal Albert Hall.

BR: Koji album objavljen u 2021/22. godini bi istakao kao vredan pažnje?

Damjan: Iako ovo nije direktan odgovor na pitanje, album kome sam se najviše radovao prošle godine je bio „Sob Rock“ od Johna Mayera. Nažalost poprilično me je razočarao. Spotlight za ovu titulu je apsolutno ukrao „Hotel TV“ njujorškog dua Lawrence. Njihov sirov talenat uspeo je čak i vokalne deonice u stilu Američkog Idola i moderan pop zvuk da upakuje u nešto neverovatno kvalitetno. „Don’t lose sight“ i „Freckles“ su hitčine koje mene ostavljaju bez daha. Pogotovo live nastup prve pesme.

Nenad: Noga Erez – Kid.

BR: Koja je to najvažnija odlika koju jedna pesma mora da ima kako bi se istakla?

Damjan: Ne bih to mogao da kvantifikujem i napravim listu parametara koji čine pesmu dobrom. Iako postoje brojne formule koje veliki producenti koriste kako bi fabrikovali hitove smatram da je ono što stoji iza svake dobre pesme emocija i iskrenost.

Nenad: Melodija pevanja.

BR: Koja ti je omiljena pesma sopstvenog benda?

Damjan: To često varira, neke pesme nekad legnu posebno dobro i često se razlikuje koju pesmu najviše volim na snimku, a koju uživo. Trenutno je to pesma „Story“, koja će se naći na našem predstojećem EP-u.

Nenad: Hm, rekao bih – „Shine On Me„.

BR: Klupski koncerti ili festivali?

Damjan: Klupski koncert mi je intimniji, tako da mislim da je to prava stvar.

Nenad: Iako smo dosta nastupali i na festivalima i u klubovima, moj lični favorit su klubovi.

BR: Koji je to kultni album koji bi voleo da si ti stvorio?

Damjan: Opet ja sa Mayerom. Remek delo „Continuum„, ili možda „Hot Fuss“ od Killersa. Pa i „Tourist History“ od Two door cinema cluba. Možda ta tri albuma mogu ukratko da sumiraju moj muzički ukus i to šta bih ja voleo da stvaram.

Nenad: The Jimi Hendrix Experience – Electric Ladyland.

BR: Koji su to poslednji filmovi ili serije koji su na tebe ostavili jak utisak i zbog čega?

Damjan: Poslednja dva filma koja su ostavila jak utisak na mene su francuski „Stuck Together“ i španski „Toc Toc“. Oba filma obrađuju neke realne probleme, vrline i mane koje imaju normalni ljudi i dovode do suza, od smeha i tuge. Jednostavno ovakve teme Hollywood ne može da obradi kao Evropljani, potrebna je ta doza autentičnosti, iskrenosti i totalno odsustvo iskarikiranosti.

Nenad: Najiskrenije, u poslednje vreme ne stižem da gledam filmove/serije, samo po neka epizoda The Office-a kada nedostaje malo smeha.

BR: Šta mislite o muzici „protivničkog“ benda/muzičara?

Damjan: Mislim da lepo koriste aranžmane da pokazu svoj visok nivo muzikalnosti, dok koketiraju sa raznim „retro fazonima“. Svakako se radujem da ih čujem u petak live!

Nenad: Sjajni indie rok! Jedva čekam da ih čujem uživo.

BR: Šta nam spremate lepo u narednom periodu?

Damjan: Trenutno završavamo snimanje novog EP-a, na kome će se naći četiri nove pesme. Drugačije smo pristupili pisanju ovih pesama, što mislim da će se značajno osetiti na novom izdanju. A svakako ćemo to ispratiti spotovima i „ako sve bude kako treba“ koncertnim promocijama. Baš smo se uželeli koncerata i voleli bismo da nadoknadimo ove dve godine koliko god možemo.

Nenad: Promociju drugog studijskog albuma u petak 18.03. u KC Gradu. Ove godine nas očekuje još koncerata i sviranja novih pesama. Radujemo se novim koncertima po regionu!