Unakrsna paljba: Mud Factory VS Blankfile

Blankfile KPTM Beograd slike fotografije galerija Truth be soldUdruženim snagama, bendovi Blankfile i Mud Factory održaće nekoliko koncerata po Srbiji, a prvi u nizu su koncerti „južne pruge“, gde će za vikend 13. i 14. oktobra nastupiti u klubovima Studio Fuzz (Pirot) i Istina Mašina (Niš).

Predstavljamo vam „Unakrsnu paljbu“ između Vanje Senešija, bubnjara vranjskog benda Mud Factory i Petra Novakovića, frontmena beogradskog benda Blankfile.  

Balkanrock: Koji je to koncert koji ćeš zauvek pamtiti i po čemu je on bio značajan za tebe?

Vanja Seneši: Svi u bendu imamo nekoliko koncerata koje ističemo ali nam je verovatno favorit nastup na Arsenal festu 2019. Svirali smo među prvima u divnoj atmosferi Garden Stage-a i imali kratak ali energičan i dobro pripremljen nastup. Retko kada nakon koncerta pokazujemo znakove euforije, ali smo tada svi nasmejani i oduševljeni sišli sa bine.

Petar Novaković: Koncert Doghouse i Hitman, pre sto godina, jer sam prvi put čuo da hardkor i pank ne moraju da zvuče i izgledaju kao Šaht i SMF, uz dužno poštovanje. Koncert Architects i While She Sleeps u Budimpešti kad sam prvu put uživo video i družio se sa stranim bendovima koje zaista slušam najviše u tom trenutku. Na kraju, koncert Comeback Kid i Bane, kao najbolji koncert koji sam organizovao sa svojom ekipom u Beogradu.

BR: Singl ili album i zašto?

Vanja Seneši: Pišem ove odgovore dok su tu i ostali članovi benda i mišljenja su podeljena. Za mene album uvek ima prednost i žao mi je što se sve manje muzika sluša u tom formatu. Mislim da on donosi potpuno drugačije iskustvo i poimanje muzike jednog benda. Previše je sadržaja danas u koji se minimalno udubljujemo i ispratimo ga površno. Nekada ti album da razloge da počneš da voliš određeni bend ali i suprotno.

Petar Novaković: U moderno vreme singlica, brate. Suviše je brzo vreme i lako se gubi nit, ako se čeka ceo album. Sa singlom, tu si, postojiš, komuniciraš. Ostaje, naravno, rispekt za bendove koji izbace ceo album. Mada imaš i one bendove koji izbace album koji je zapravo jedna pesma odsvirana deset puta, ako me razumeš.

BR: Koje je to mesto na kom biste voleli da nastupite? I sa kojim bendom bi voleli da delite binu?

Vanja Seneši: Ima ih puno, želimo da nastupamo na mnogim mestima i u različitim državama. Volimo outdoor festivale i želimo da putujemo više i vidimo nove zemlje. Verujemo da ima mesta za nas na evropskim festivalima i nadamo se da ćemo nekako uspeti da uđemo na neki uskoro.

Petar Novaković: This Is Hardcore Fest, pre svih. Trapped Under Ice, Stick To Your Guns, Deez Nuts, Kublai Khan, Lionheart, Bane, Harm’s Way, Nasty i, naravno, Comeback Kid. Mada to je samo shortlistovan spisak i to nečega što bi bendu godilo. Lično, svako ima svoje favorite, sigurno.

Koala Voice Mud Factory Thundermother Laibach Exit festival Novi Sad Petrovaradin fotografije slike galerijaBR: Koji album objavljen u 2022/23. godini bi istakao kao vredan pažnje i zbog čega?

Vanja Seneši: Da pohvalimo domaće nade, Quasarborn-ov novi album nam je svima ušao pod kožu i veoma nam je drago što smo u prilici da delimo sa njima binu dva puta na našoj ovogodišnjoj turneji.

Petar Novaković: Lionheart – Welcome to the West Coast III i Nasty – Heartbreak Criminals. Prvi jer je dokaz kako jedan diy hardkor bend doslednošću i ulaganjem lagano postaje major. Nasty jer je, po meni, najbolji album koji su izbacili ikada.

BR: Koja je to najvažnija odlika koju jedna pesma mora da ima kako bi se istakla?

Vanja Seneši: Da sviramo rege ili fank, verovatno bi odgovor na ovo pitanje bio drugačiji, u našem slučaju to su dobar rif, energija, refren, sklad među instrumentima i muzičarima.

Petar Novaković: Čitljiv aranžman, nešto što je catchy i ponavlja se – refren ili osnovni rif, jasnu priču, dobar punchline i da stane kad treba da stane. Ako moram da biram samo jedan element – refren, definitivno.

BR: Koja ti je omiljena pesma sopstvenog benda?

Vanja Seneši: Za sada „In my inferno“. To je pesma na koju smo svi u bendu najponosniji.

Petar Novaković: „BFHC“ i „Dogs Will Bark“. Na njih se najviše ložim, def.

BR: Klupski koncerti ili festivali?

Vanja Seneši: Festivali leti, klupski koncerti zimi.

Petar Novaković: I jedno i drugo, sve ima svoj gas.

BR: Koji je to kultni album koji bi voleo da si ti stvorio ili prosto kojem se jednostavno diviš?

Vanja Seneši: Ovo je tema za poseban članak. Ne stavljamo sebe u tuđu kožu, ali ima mnogo albuma koji volimo kao bend kolektivno. Slušanje muzike i divljenje kultnim bendovima i albumima nas je i uvelo u muziku i nateralo da sami poželimo da stvaramo i nastupamo.

Petar Novaković: Ne zavidim u tom smislu da bih voleo da sam stvorio išta drugo osim onoga što jesam. Meni je to najbolje, jer je moje. Ali oduševljen sam nekim bendovima i albumima koje su iznedrili, to da. Od meni “kultnih” bendova izdvojio bih Millencolin i album Home From Home. I, naravno, Architects, The Here And Now i Holy Hell.

Blankfile Mixtape 5 Sofia Sofija Bugarska galerija fotografije slike Beograd HardcoreBR: Koji su to poslednji filmovi ili serije koji su na tebe ostavili jak utisak i zbog čega?

Vanja Seneši: Nije poslednje, ali smo danas slušali „Don’t stop believing“ na radiju i komentarisali koliko volimo Sopranove. Uvek se rado vraćamo toj seriji. Ja je obavezno gledam jednom u dve/tri godine :)

Petar Novaković: Sons Of Anarchy i Peaky Blinders od serija, Interstellar od filmova. Nisam još gledao Openhajmera.

BR: Šta mislite o muzici „protivničkog“ benda/muzičara?

Vanja Seneši: Radujemo se prilici da delimo binu na tri koncerta ove jeseni. Volimo njihovu muziku i mislimo da će naše energije da se odlično poklope i da ćemo napraviti svirke za pamćenje. Sve pohvale za njihovu profesionalnost, inicijativu i organizacije mnogih fantastičnih koncerata. Mnogi ovdašnji bendovi bi mogli da nauče puno toga iz njihovog rada.

Petar Novaković: Brate, oni po meni, trenutno, sviraju najbolji moderni metal u Srbiji. Kidaju, prosto. Uz to, muzika im ima svetsku produkciju i time gaze na nivo iznad svih bendova iz te subkulture, ako mene pitaš. Takođe, nemaju taj trip kukanja nad sudbinom benda iz “jadne male Srbije”, već ćute i vredno rade, a nisu se ni istripovali da su neki rezidenti, gatekeeper-i sl. Dodatno ih poštujem zbog svega toga.

BR: Šta nam spremate lepo u narednom periodu?

Vanja Seneši: Jedan novi singl je već spreman, možete ga čuti na predstojećim koncertima, a ostalo neka bude iznenađenje.

Petar Novaković: Još jedan novi spot za jednu od pesama sa „Gold Standard“, novi merch (ko još nije ukačio) za one koji hoće da podrže naš rad, par baš pažljivo odabranih svirki u Srbiji – Pirot, Niš, Novi Sad, Pančevo, Subotica i zatvaranje 2023. specijalnim koncertom u Beogradu, a onda od nove godine…pa, videćemo. Čuće se, jer ako i bude nešto, sigurno će da grmi.

Izdvajamo