-

NaslovnaIntervjuiUnakrsna paljba: Gazorpazorp VS Pero Defformero

Unakrsna paljba: Gazorpazorp VS Pero Defformero

Unakrsna paljba Gazorpazorp Pero Defformero

U susret Arsenal Festu 11, koji će biti održan 24, 25. i 26. juna u Kragujevcu, pripremili smo za vas jedan interesantan serijal tekstova. U rubrici „Unakrsna paljba“ čitajte paralelne odgovore učesnika Arsenal Festa na ista pitanja i saznajte koje su njihove sličnosti, ali i razlike.

Želeli smo da ove tekstove učinimo što zanimljivijim pa smo gledali da spajamo „nespojivo“ tj. da u klinč poziciju stavimo dobro poznata imena, koja su već dugi niz godina na muzičkoj sceni, s mladim nadama čije vreme tek dolazi. U novoj „Unakrsnoj paljbi“ čitajte o stavovima Damjana Nedelkova, gitariste benda Gazorpazorp, i Gorana Biševca „Bišketa“, frontmena sastava Pero Defformero.

Balkanrock: Koji je to koncert koji ćeš zauvek pamtiti i po čemu je on bio značajan za tebe?

Damjan Nedeljkov: Bilo ih je mnogo, ako bas mora jedan, to je onda King Krule u Ljubljani. Gledao sam i bolje koncerte (ne mnogo ahhaha), ali pamticu ga zbog putovanja sa ekipom mnogo dragih ljudi.

Goran Biševac: Pitanje implicira na to, da se ne misli na naš koncert, već na koncert nekog drugog benda. U našim godinama je već bilo koji koncert, na koji se nakanimo da odemo, značajan zbog te same činjenice, i to se veoma retko dešava. Verovatno bi iskren i ozbiljan odgovor na ovo pitanje bilo navođenje nekog koncerta sa kraja prošlog milenijuma, i ta priča verovatno nikome ne bi bila posebno zanimljiva.

S druge strane, mislimo da su kudikamo zanimljiviji, a definitivno svežiji, doživljaji sa naših koncerata, među kojima je bilo zaista raznih. Mogla bi se napisati omanja knjiga, ili nacrtati solidan strip na temu naših dogodovština, gde smo sve svirali pod kakvim okolnostima, uslovima, i na kakvim mestima smo bili smešteni, i ko je šta gde uradio.

A ima i naprosto dobrih koncerata, gde ništa nije bilo ni za kakvu fenomenalnu priču, bilo je bez ikakvih skandala, i naprosto je sve teklo kako treba, i bilo je odlično. Te svirke nekada u pričama ostanu nepravedno zanemarene. Evo, recimo, upravo naš prošli nastup na Arsenalu je jedan od tih, naprosto odličnih koncerata, koji nam je ostao u sećanju po tome što je sve bilo super.

BR: Singl ili album?

Damjan: Album

Biške: Singl, iz prostog razloga što iziskuje manje truda i vremena, a ljude jednako ne zanima.

BR: Koji album objavljen u 2021. godini bi istakao kao vredan pažnje?

Damjan: Od regionalne scene definitivno KOIKOIPozivi u stranu„, a preko ne bi mogao jedan da izdvojim, stvarno mi je glupo. Tu bi se nasli za sad Петар Мартич23„, Viagra BoysWelfare Jazz„, simpatičan mi je novi Ben HarperWinter is for lovers„.

Biške: Auuu, kad smo pre došli do 2021.? Mi ni 2020. nismo još adekvatno ispratili. Friš kaže da je novi solo album Johna Petruccia odličan, pa verovatno i jeste.

BR: Klupski koncerti ili festivali i zašto?

Damjan: Hmm volim oba. Ali pre sam za klupske koncerte. Nemam šta mnogo da objašnjavam, svirana muzika će uvek bolje zvučati u klubu. Nema gde energija da pobegne.

Biške: Šator! Tu je ubedljivo najbolji bakšiš. Ali moraš da imaš harmonikaša.

BR: Kako bi izgledala najbolja turneja sa bendom koja se nije desila?

Damjan: Ma gde znam hahahah. Negde po Južnoj Americi.

Biške: Ako se nije desila, onda nije najbolja. Šalu na stranu, nažalost, čak i pre pandemije smo slabo išli na turneje u pravom smislu reči. Uglavnom su to putovanja u trajanju od par dana. Ako je na tim putovanjima hrana dobra i vreme lepo, mi smo već zadovoljni. Ako se desi da su tu i neki drugari iz nekog drugog benda s nama, onda je još lepše. Do sada smo uspevali da budemo super sa svima sa kojima bismo delili binu ili hotel. Možda smo mi neke od njih i nervirali, ali nas nije niko. Mi rado idemo na put sa bilo kim.

BR: Koji su to poslednji filmovi ili serije koji su na tebe ostavili jak utisak i zbog čega?

Damjan:Papilion„. Ostavio je jak utisak, jer je stvarno nehumano šta su oni njima radili na tom čuvenom ostrvu (Devils Island) i način na koji je čovek pobegao sa istog.

Biške: Bio neki sa Jasonom Stathamom na kablovskoj nedavno. Au, al’ im se nejeb’o majke!…Da izvineš.

BR: Koji bend sa Arsenal Festa ćeš obavezno poslušati?

Damjan: Pošto smo poslednji dan 26og. Interesuje me KKN, iako sam ih vec 4-5 puta slušao, stvarno su uvek odlični. I moj brat Voyage. Na Main mislim da neću na minut jedan otići.

Biške: U zavisnosti od termina i trajanja tonske probe, kao i od termina i trajanja naše večere, obići ćemo sve što budemo stigli, a smatrali zanimljivim na dan našeg nastupa. A ko god da bude svirao pre nas na Garden Stageu, njih ćemo definitvno morati da odslušamo, makar deo koncerta, hteli ili ne hteli.