-

Their Methlab: Ovo je naša laboratorija!

Their MethlabU jeku sezone, obeležene značajnim prisustvom sjajnih grčkih sastava, naš Nikita Šestak je popričao sa članovima instrumentalnog benda Their Methlab, koji će zajedno sa domaćinima Frakhtal nastupiti 20. novembra u SKCNS Fabrici u Novom Sadu, a dan kasnije, 21. novembra, i u beogradskoj AKAB Okretnici, uz podršku Džezbollah i Zgarišta.

Balkanrock: Zamislite ovu situaciju – nakon što paljba utihne, a zdanje je okruženo sa svih strana, policija vam postavlja jedno pitanje – čija je ovo meth-laboratorija?

Their Methlab: Spuštenih ruku, oružja i pantalona, govorimo – naša je. Jedan od nas je odlikovani hemičar, tako da, znaš već, možemo da učinimo da sve to izgleda legalno.

BR: Znam da ovo nije prvi put da svirate u Srbiji, ali nastup planiran za 2021. u AKAB Okretnici sa Leptiricom je nažalost bio otkazan. Kako gledate na to sada i kako se osećate povodom sviranja u Beogradu ponovo, posle toliko vremena?

Their Methlab: Planiranje turneja se za sve nas svelo na ništa tokom dve poslednje godine. Otkazane turneje bile su svakodnevna slika na društvenim mrežama, i znajući to, lakše nam je bilo da izađemo na kraj sa svojim razočarenjem. Beograd nam je bio jedno od omiljenih mesta za sviranje tokom prve turneje 2019. godine, i izuzetno smo željni sviranja ovde! Uspostavili smo jaku vezu s ljudima lokalom koji nas je ugostio – MKC Kombinatom.

BR: Čini se da vas agresija i jaki post-hardcore elementi odvajaju od standardnih post-rock bendova. Ipak, uzevši u obzir svakodnevni, beskonačni priliv novih projekata u žanru, šta mislite o pretrpanosti važnih tematskih YouTube platformi instrumentalnim, melanholičnim tzv. crescendocore-om?

Their Methlab: Za početak, morali smo da izguglamo šta to znači, ali Reddit nam je rešio misteriju! (smeh) Uvek smo ubacivali teže sekcije u našu muziku – ponekad manje, ponekad više. Ne smatramo sebe tipičnim post-rock bendom, i radije preferiramo termin „instrumentalni rock“, ali stvari se menjaju. Ništa nije za stalno. Što se tiče pretrpanosti instrumentalnim zvukom, neka bude. Širok izbor je uvek dobra stvar u pogledu muzičkog ukusa.

BR: Vaša pesma „Colours in Venice“ bila je dosta uspešan eksperiment, i na momente zvuči blisko čak i black metalu. Da li planirate još vokalnih stvari u budućnosti?

Their Methlab: Naš prijatelj Stavros [Pap] (Sadhus „The Smoking Community“) je napravio tu traku mračnijom od samog Mordora. Dopalo nam se to. (osmeh) Volimo da eksperimentišemo, pa će možda slični, ili skroz drugačiji vokali biti prisutni [u našoj muzici] i ubuduće, da.

BR: Pošto obično nemate liriku, šta vas najviše inspiriše u pogledu estetskog i konceptualnog usmerenja?

Their Methlab: Muzika kao takva, filmovi, putovanja, druženje, i sve u svemu, naš način života, sa svim konfliktima i dobrim stvarima koje iskusimo. Inspiracija je svuda oko nas, i ne moraš čak ni da je tražiš – već je tu.

BR: Grčki bendovi su u skorije vreme uzburkali popriličan talas u Srbiji – na primer, za par dana nam dolaze Villagersi, ugostili smo 1000mods, a Chain Cult su nedavno svirali na EXIT festivalu. Budući da je grčka muzika u usponu i brzo se grana, kako osećate uticaj svega toga na lokalnom nivou?

Their Methlab: Ti momci su otvorili put nama, sitnijim ribama, da uživamo u dozi internacionalizma, i to je ogroman uticaj [s njihove strane]. Počevši od toga kako popuniti formulare, potrebne za prelaženje granice autobusom, pa sve do informacija o tome na kojim se mestima treba raspitati za nastupe. Sve je lakše, jer su oni to uradili prvi.

BR: Pratite li novu muziku? U slučaju da ste ga čuli, šta mislite o novom albumu Russian Circles? Takođe, slobodno podelite sa nama bilo koje dobro izdanje koje ste čuli u skorije vreme!

Their Methlab: Život nam je dosta ograničio vreme da ostanemo u koraku sa svim novim stvarima koje izlaze, ali se trudimo. Novi Russian Circles prati istu putanju koju su momci započeli još na Memorial – mračniju i težu, iz godine u godinu. Ali, od poslednja tri izdanja, smatramo da je Guidance bio bolji.

Their Methlab

BR: Vaš poslednji album je takođe preštampan na veoma privlačnoj seriji plavih vinila za atinsku kuću The Lab u septembru. Da li sami učestvujete u kulturi sakupljanja vinila? I da li je teško izdati sopstveni materijal na ploči u Grčkoj?

Their Methlab: Da, naš prijatelj Panos iz The Lab Records je insistirao da izdamo album ponovo, tako da, zahvalite njemu što je izvršio potreban pritisak, jer inače, ništa od toga ne bi bilo. Ne, mi ne trošimo novac na vinil, već na gorivo, struju, hranu i druge važne stvari, poput piva. Ovih dana, život u Grčkoj je sr*nje. Objavljivanje na vinilu je postalo još teže za ljude širom sveta. Sirovina za proizvodnju ploča je malo, tako da se mnoooooooogo vremena provodi na listama čekanja.

BR: Na stranu stavimo ovogodišnju apokaliptičnu jam-sesiju – kada možemo očekivati neki novi materijal od vas?

Their Methlab: Novog materijala će, nadamo se, biti u 2023. godini.

BR: Hvala što ste izdvojili vremena za ovaj intervju, i srećno na svirci! Neki pozdrav za naše čitaoce?

Their Methlab: Hvala, i neka Sila bude sa vama! (smeh)