fbpx

-

Naslovna Intervjui Pauline Black (The Selecter): "Ne planiramo da ućutimo i nestanemo u skorije vre...

Pauline Black (The Selecter): “Ne planiramo da ućutimo i nestanemo u skorije vreme”

The Selecter by Dean Chalkley

S obzirom na to da se predstojeći EXIT festival održava za manje od mesec dana, a ushićenje i nestrpljenje rastu s temperaturom, Balkanrock je odlučio da vam olakša muke (ili da dodatno poveća frku) intervjuima sa nekim od ovogodišnjih izvođača.

Dobili smo priliku da razgovaramo sa Pauline Black, glavnom pevačicom grupe The Selecter jednom od možda najuticajnijih ličnosti 2tone pokreta. Neki bi rekli da je imala težak put, s obzirom na to da je pedesetih godina prošlog veka, kao crno dete usvojena u belu porodicu, a posle bila jedna od retkih ženskih vokala svog pokreta. A ipak, posle 40 godina muzičke karijere i još više godina borbe protiv nepravde, Pauline je i danas skromna, racionalna i optimistična.

Grupa The Selecter bila je jedna od vodećih u pokretu 2tone krajem osamdesetih. Ska muzika i stil skinheda, koji su nastali na Jamajci, postali su popularni u Ujedinjenom Kraljevstvu šezdesetih, ali su je sedamdesetih godina preuzeli ekstremni desničari, zbog čega je naziv skinhed postao ozloglašen. Talas povratka ska muzike s kraja sedamdesetih/početka osamdesetih je imao za cilj da ispravi svoj imidž i vrati ga u prvobitno stanje. Uzeli su ime 2 tone (dve boje), kao i dezen crno-belih kvadrata, kako bi ukazali na mir, prihvatanje i jednakost. Jamajčanskim ritmom i su višerasni bendovi poput The Selecter, The Specials i Madness i slikom i zvukom slali svoju poruku.

BR: Pravac 2tone je pokrenula politička situacija tog vremena. Da li muzika i politika uvek idu jedno uz drugo ili mogu da budu i odvojeni?

P: S obzirom na to da smo bend višerasnih članova, smatramo da političke odluke koje drugi donose često imaju direktan uticaj na naše živote. Zapadni svet trenutno prolazi kroz velike političke pomene, u kojima deluje da mnoge neprogresivne, ekstremne desničarske sile stiču prednost. Stare metode podele rasizma i seksizma ponovo promaljaju svoje gadne glave. Naša muzika je u skladu sa progresivnijim stavovima i tim problemima pokušavamo da se pozabavimo u svojoj muzici na informativan način.

BR: Ovaj pravac je imao (i dalje ima) veoma prepoznatljiv stil. Da li su subkultura i muzika uticali na stil i identitet, ili se stil pojedinaca proširio na grupu? Kako ste vi našli svoj?

P: Pronašli smo svoj stil na sasvim organski način. To je naše uvažavanje prošlosti, ali, nadamo se i trenutnim trendovima. Trudimo se da nikad ne fosilizujemo svoj stil, a sa šeširom nikad ne možeš da pogrešiš!

BR: Da li se odnos kulture i subkultura promenio u poslednjim decenijama? Da li misliš da subkulture imaju uticaj na ostatak društva?

P: Subkulture su oduvek bike plodno tle za nove ideje, a one za koje smo mi zainteresovani su pretežno progresivne i društveno osvešćene.

BR: Gde vidiš budućnost 2tonea? Da li u njoj vidite i the Selecter?

P: The Selecter slavi četrdesetu godišnjicu ove godine. Nismo očekivali da imamo iscrpne svetske turneje i objavljujemo novi materijal, ali vidimo da je i dalje jak apetit i posle tih četrdeset godina. Veoma smo ponosni na svoja dostignuća. Oduvek smo se bavili problemima seksizma i rasizma u društvu u svom radu. Mnogi su nas slušali, ali mnogi su ostali i neprijateljskog stava prema našem. Mada, ne nameravamo da ućutimo i nestanemo još skoro.

BR: Da li muzika koja je nastala u jednom kontekstu može da utiče na one koji nisu deo tog konteksta? Na primer, da vaša muzika iz Velike Britanije utiče na nas iz Srbije?

P: Muzika The Selectera govori o životu i društvenim uslovima u kojima ljudi žive, rade i stvaraju porodice. Zbog toga svi koji zarađuju za život slično doživljavaju svet. U kojoj god zemlji da živite, ti problemi zauzimaju većinu naših života. Povrh svega toga, muzika zbog koje se dobro osećate i plešete može da se razume u celom svetu i to je ono što mi izvodimo.

BR: Nastupate na EXITu u oviru svoje turneje u čast četrdesetogodišnjice benda. Koji su bili vrhunci vaše karijere i kako ostajete u toku s vremenom?

P: Četrdesetogodišnjica je dostignuće kojim se veoma ponosimo. Naš prvi nastup u Srbiji nam je jedna od divnih svetlih tačaka 2019. godine, The Selecter je uvek za širenje svojih vidika. Izuzetno smo srećni što smo međunarodno prihvaćen bend koji je svirao u mnogo, mnogo zemalja širom sveta. Neka tako i potraje!

BR: The Selecter je imao nekoliko pauza u svojoj karijeri. Šta vas podstiče da se ponovo okupite? Da li je to konkretan događaj ili potreba za stvaranjem i izvođenjem muzike?

P: Naše pauze su bile retke, The Selecter voli da nastupa i stvara muziku, samo to.

BR: Kakav je osećaj biti jedna od vodećih figura 2tone pokreta? Da li titula Ska kraljica nosi svoje odgovornosti i dužnosti?

P: Kao prvobitni član 2tone pokreta, smatram da je Selecter bitan deo, ne samo prošlosti, već i budućnosti ska muzike. Ne mislim da sam Ska kraljica, takav stav bi bio nadmen. Taj muzički pravac je nastao davno pre nego što sam se ja uključila u scenu i mnoge dame te ere zaslužuju da nose ska krunu. Moj izbor bi bio Doreen Schaffer iz grupe The Skatalites. S druge strane, shvatam svoju odgovornost glavne pevačice The Selectera veoma ozbiljno, pogotovo što nisam belkinja. Oduvek mi je duh tolerancije, raznolikosti, ljubavi, mira i jedinstva 2tonea bio veoma blizak. Privilegija mi je što i dalje mogu da širim tu poruku širom sveta, a i da uživam u tome, naravno.