-

NaslovnaIntervjuiThe Necromancers: "Uspjeh prvog albuma bio je razlog da nadmašimo sami sebe"

The Necromancers: “Uspjeh prvog albuma bio je razlog da nadmašimo sami sebe”

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.


Kada su se prošle godine pojavili s albumom prvijencem „Servants of the Salem Girl“, francuski heavy/doom metal/stoner rock band The Necromancers oduševio je i publiku i kritičare, a sada dolaze promovirati svoj novi uradak u zagrebački Vintage Industrial Bar. Bila je to dobra prilika da saznamo nešto više o bendu iz Poitiersa.

The Necromancers čine pjevač i gitarist Tom, gitarist Rob, basist Simon i bubnjar Ben. Početkom oktobra objavili su drugi studijski album „Of Blood and Wine“, a na pitanje po čemu se on najviše razlikuje od „Servants of the Salem Girl“, kada je riječ o kreativnom procesu, inspiraciji, zvuku, odgovaraju: „Prvi album je bez sumnje suroviji i intuitivniji, dok se na drugom odražavaju zrelost i preciznost. Svrha je suvislija, a cjelokupna estetika je zapaženija“. S obzirom da je prvi album oduševio mnoge, htjeli smo saznati je li njegov uspjeh istovremeno bio i uteg za drugi album i jesu li osjećali pritisak visokih očekivanja, a momci o tome kažu: „Uspjeh prvog albuma bio je razlog da nadmašimo sami sebe, da utvrdimo naše izbore i želje koje imamo kao muzičari“.

Kako se već i prema nazivu benda može zaključiti, neke od tematika koje su zastupljene u njihovim pjesmama jesu mitologija, religija, ali i fantastična literatura i horor filmovi. Malo smo prodiskutirali i o tome pa smo o onome što ih inspirira saznali sljedeće: „Na muziku našeg benda osjetno je utjecao staromodni heavy metal, prog-rock i doom, naravno. No na općenitu atmosferu – romani fantastike, fantasy ili znanstvena fantastika – to je ono što nas inspirira“. Klasični horor filmovi zauzimaju posebno mjesto i utječu i na tekstove i na zvuk koji stvaraju: „Radi se više o želji da se izgradi atmosfera, tema se može pronaći u mnogim klasičnim horor filmovima. Cilj nije kopirati određeni film, nego da film bude dio opće estetike, raspoloženja“.

Na njihovom se novom albumu ističe pjesma „Secular Lord“ koja istražuje legendu o Vladu Tepešu. O tematici albuma i Drakuli od The Necromancers doznajemo: „Cijeli album govori o mitu o vampiru u Europi pa bi bilo teško ne spomenuti lik Vlada Tepeša, prema kojemu je Bram Stoker oživio lik Drakule. To nam je također omogućilo da povežemo čudovište koje vampir utjelovljuje i religiju“.

Kako u Zagrebu, a općenito i u regiji sve češće nastupaju mladi europski bendovi, od The Necromancers htjei smo saznati i koji su to zanimljivi francuski bendovi. „Preporučili bismo da provjerite što rade Howard, Wizard Must Die ili Psychotic Monks“, kažu dečki.

Dotaknuli smo se i koncerata. The Necromancers su inače poprilično koncertno aktivni, a na pitanje koji svoj nastup pamte kako najbolji, odgovaraju: „The Desertfest Berlin ostavlja jednu od najjačih uspomena, sigurno“. A budući da su na sceni još uvijek mlad bend (osnovani su 2015. godine), bez obzira na koncertnu aktivnost, sigurno postoje i neki bendovi s kojima još uvijek nisu dijelili pozornicu, a voljeli bi. The Necromancers to potvrđuju i kažu: „Dijeliti pozornicu s bendovima poput Elder, Opeth ili Uncle And The Dead Beats moglo bi biti zanimljivo“.

Koncert će se u Vintage Industrial Baru održati u utorak, 13. studenog, a The Necromancers nastupaju s poljskim doom metal bendom Belzebong. Oba benda surađuju sa Sound of Liberation pa otud i njihova suradnja i zajednička turneja. Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji u Vintageu i Dirty Old Shopu po cijeni od 45 kn, a na dan koncerta koštat će 60 kn.