-

Tamikrest: Sloboda i jednakost za svakoga

Tamikrest

Hvaljeni tuareški sastav, Tamikrest trenutno se nalazi na promotivnoj turneji aktuelnog izdanja Tamotait. Jedna od stanica je Beograd, odnosno bašta kluba Drugstore gde će večeras nastupati. O aktuelnom albumu, porukama njihovih pesama, radu samog benda razgovarali smo sa članovima Tamikresta.

BR: Koliko je težak proces stvaranja vaše muzike s obzirom na to da živite u različitim zemljama, čak i na različitim kontinentima?

Tamikrest: Sigurno je izazovno, ali tokom godina pronašli smo način da radimo dobro. Putem društvenih mreža i interneta razmenjujemo dosta stvari.

BR: Šta je najveća promena kada je reč o vašem bendu otkad ste oformili Tamikrest?

Tamikrest: To je bio proces evolucije, a ne revolucije. Dakle, mogućnosti nikada nisu bile velike, već su rasle organski.

BR: Mnogi kritičari opisuju vaše pesme kao protestne ili revolucionarne. Kako se osećate povodom toga? Da li se slažete sa tim?

Tamikrest: Istina je da pevamo o tradiciji i kulturi, nadamo se boljoj budućnosti za sve ljude širom sveta. Mi nismo protiv nekoga, samo se u svetu dešavaju stvari koje nisu u redu.

BR: Koja bi bila ultimativna poruka vaših pesama?

Tamikrest: Sloboda i jednakost za svakoga!

BR: Naslov vašeg poslednjeg albuma je Tamotaït što znači „nada za pozitivnim promenama“. Kakvim se promenama vaš bend najviše nada?

Tamikrest: Pomalo je isti odgovor kao i na prethodna pitanja. Nadamo se najboljem za sve ljude na svetu.

BR: Šta izdvaja aktuelnu ploču Tamotaït u odnosu na ostale iz vaše diskografije?

Tamikrest: Veoma smo ponosni na poslednji album. Naravno, volimo sva naša prethodna izdanja, ali ovaj je poseban jer je nastao iz ogromnog kreativnog procesa i timskog rada. Od samog starta, svako ponaosob je bio veoma posvećen da se stvari urade na pravi način.

BR: Na tom izdanju kao gost pojavljuje se poznata pevačica Hindi Zahra. Kakve su vaše impresije povodom ove saradnje?

Tamikrest: Ona je naša stara prijateljica i neverovatna pevačica. Bila je privilegija imati je u timu na ovom projektu!

BR: Dugi niz godina ste deo Glitterbeat Recordsa. S obzirom na to da ste još uvek sa Krisom, pretpostavljam da ste zadovoljni saradnjom?

Tamikrest: Glitterbeat je porodica! Mi smo pomalo kao njihovi sinovi ili su možda oni kao naši sinovi. Ali, mi smo jedna porodica. Braća je možda najbolja reč.

BR: Vaš raspored turneje je prilično popunjen. Kako ispunjavate to malo slobodnog vremena koje ne provodite na sceni?

Tamikrest: Odmaramo se (smeh). Volimo popunjenu turneju, to je sigurno, ali ponekad nam je potreban odmor i tokom tog odmora dobijemo inspiraciju za kreiranje nove muzike.

BR: Vidim da ćete svirati na festivalu Ozora u Mađarskoj. To je dobro poznata goa/trance manifestacija, pa šta očekujete od tog nastupa?

Tamikrest: Da, čuli smo za to. Veoma smo uzbuđeni što su nas pozvali. Daćemo sve od sebe da rasturimo i pružimo odličnu svirku. Veoma smo radoznali kako će publika reagovati.

BR: Da li vam se sviđa život na putu kada ste na turneji?

Tamikrest: Da, veoma mnogo! Volimo da posećujemo nova mesta, otkrivamo nove stvari.

BR: Jeste li uzbuđeni zbog večerašnjeg nastupa u Srbiji? Šta znate o našoj zemlji ili našoj muzici?

Tamikrest: Veoma se radujemo otkrivanju vaše kulture i muzike. Iskreno govoreći, ne znamo toliko o tradicionalnoj sceni u Srbiji, ali uvek smo radi da saznamo nešto više o njoj.