-

Šumski nastupa na Changeover Festivalu: „U Šumi stvari stoje izvrsno“

Uzbudljivo eksperimentisanje od početka devedesetih, pomoglo je jednom zagrebačkom bendu da postane toliko unikatan, da je i dalje bez premca u pogledu regionalne progresivne scene. Naravno, svesti rad benda Šumski na jednu žanrovsku ocenu jednostavno ne bi bilo pravedno – šumski zvuk je stvar za sebe, i zaslužuje da se tako zove. Kako to zvuči, moći ćete da čujete na ovogodišnjem Changeover Festivalu, a u međuvremenu, mi smo seli i porazgovarali sa bendom o očekivanjima i njihovoj bogatoj istoriji.

Balkanrock: Zdravo, Šumski! Hvala Vam što ste se složili da popričate sa nama uoči svog nastupa na Changeoveru. Kako stvari stoje u Šumi?

Šumski: U Šumi stvari stoje izvrsno, šećemo šumom, osluškujemo zvukove šume i šumskih životinja.

BR: Šta Vas je kao bend okupiralo ove godine?

Šumski: Ove godine uglavnom promoviramo naš novi album Kolobari. Ovo ljeto smo bili aktivni, odsvirali nekoliko koncerata u Hrvatskoj i Sloveniji, dobacili čak i do Budimpešte.

BR: Prošlo je, eto, godinu dana od kako je izašao Kolobari, i može se reći da Vas eksperimentalni duh i dalje čvrsto drži, pa čak i u logističkom smislu. Na kraju krajeva, crowdfunding format i četvorostruka saradnja lejblova koji su ga omogućili, jako su interesantni fenomeni koji se na ovim prostorima ne viđaju često. Mislite li da više bendova treba da se služi ovim sredstvima, ili je običan striming dovoljan?

Šumski: Naša su iskustva pozitivna, crowdfunding nam je došao kao neki, da opet upotrijebim stranu riječ teambuilding. To je jedan dobar način da stupite u direktnu komunikaciju sa publikom koja vas podržava, a ujedno sami sebi zadate neki cilj koji vas onda tjera na dodatni angažman oko benda. Nemamo ništa protiv streaminga, ali htjeli smo svakako album objaviti i u fizičkom, i to vinilnom obliku jer jako volimo ploče. To smo isto napravili i za pretprošli album Ostrvo ledenog kita, 2018. godine i također su iskustva bila pozitivna.

BR: U svakom slučaju, muzika je drugačija, ali je Šuma jednako šumska kao i pre 30 godina. Ako su najraniji radovi bili krajnje eksperimentalne skice i epizodične zvučne impresije, sada ste prešli u pop format, koji je bliži konvencionalnoj pesmi. Kako i kada je došlo do ove promene?

Šumski: Mijenjali smo se postupno. Na samim počecima nismo niti vladali dobro instrumentima, tako da je taj neki minimalizam, odnosno eksperimentalnost možda prevladavala jer nismo znali drugačije. Od pop glazbe ne bježimo, dapače, draga nam je pop forma, mislim da smo čak i u tim ranim danima bili uvjereni da sviramo pop, ali izgleda da smo bili usamljeni u tom uvjerenju.

BR: Pre nego što pređemo na „glavno jelo“, radite li već na nekom novom materijalu?

Šumski: Za sad samo po sobama smišljamo rifove i stihove, još to nije u fazi kolektivnog rada u prostoriji za probe, ali uskoro će i to krenuti.

BR: Za desetak dana nastupate na festivalu Changeover, koji će i ove godine biti epicentar pravog spoja kultura – ceo region, dobar deo Evrope, i Rusi, koji su sve njih doveli u jedan grad, i to u znaku eksperimentalne muzike. Kakav je Vaš zadatak u svoj toj galami?

Šumski: Nije nam još nitko povjerio nikakav zadatak, dolazimo neopterećeni zadacima ponuditi svoje viđenje muzike pa ako se kome svidi, bit ćemo sretni.

BR: Kao jedan od bendova sa dugim, ako ne i najdužim stažem na celom lajnapu, mislite li da će Vam biti teško da probijete generacijsku barijeru? Ili je cela stvar u tome da dobar afrokraut-ethnopunk ne poznaje godine?

Šumski: Upravo tako, bilo bi dosadno da je drugačije. Niti svi mladi sviraju „mladu“ muziku, niti svi stari sviraju „staru“ muziku. Nadamo se da još uvijek možemo ponuditi nešto novo i svježe.

BR: Kako je uopšte došlo do toga da ste se našli pri ovom događaju?

Šumski: Što bi rekao Vojko V – zvali smo čovika.

BR: Da li se planiraju fizička reizdanja starijih albuma? Lov na vile i Safari su takvi rariteti, da ih je danas gotovo nemoguće naći.

Šumski: Zasad još ne, a ako ih reizdamo, neće više biti rariteti, past će im vrijednost.

BR: S tim u vezi, kakva je trenutna situacija sa Kornelovim Kekere Aquarium lejblom?

Šumski: Kekere je već duže vrijeme u zasluženoj penziji i za sad se ne misli aktivirati. Jedini iskorak je Kornelova nedavno objavljena knjiga o Manceu, jednom od najpoznatijih Kekere izvođača, kao i box set koji je u pripremi u kojem će se pored spomenute knjige naći i svi Manceovi albumi po prvi puta objavljeni na vinilu.

BR: Hvala Vam što ste odgovorili na naša pitanja! Za kraj, predočite nam šta će posetioci Changeovera moći da očekuju s Vaše strane na bini.

Šumski: Posjetiocima Changeovera odsvirat ćemo naše šumske hitove sa posljednja dva albuma. Nadamo se da će uživati!