-

Sudar Neon Pume i св. Псета pred 11. Kišobran rođendan

Neposredno pred nastup na 11. Kišobran rođendanu, dva „životinjska“ benda Neon Puma i св. Псета imala su mali online sudar preko našeg portala gde smo popričali o njihovim sličnostima, razlikama, tome šta misle jedni o drugima, ali i tome kako se osećaju zbog toga što će nastupati u bivšoj klanici.

Neon Puma i св. Псета su instrumentalni bendovi. Odakle ta odluka?

Neon Puma: Počeli smo kao instrumentalan bend, pa smo jedno vreme tražili pevača ili pevačicu koji bi odgovarali našem senzibilitetu, prolazili kroz audicije, ali jednostavno nije bilo kompatibilnosti u stilovima pa smo nastavili da stvaramo pesme u smeru instrumentalne muzike. Često čujemo od ljudi koji su nas slušali da nam ni slučajno ne treba vokal. Ima nečeg u tome kada muzika ostane nedodirnuta rečima.

св. Псета: Ništa planski se nije desilo. Spontano smo krenuli da sviramo i spontano smo postali instrumentalan bend.

Neon Puma
Neon Puma

BR: Osim te sličnosti, i jedni i drugi nosite nazive po životinjama. Zašto Neon Puma, a zašto св. Псета?

Neon Puma: Prvobitno je naziv benda bio potpuno improvizovan, a onda smo krenuli da smišljamo priču oko tog imena. Neon pošto smo ljubitelji retro filmova i muzike, puma zato što volimo mačke.

св. Псета: Zvučno je i lako se pamti.

BR: Koliko su te životinje krvoločne i postoji li opasnost da nekoga ujedu ili ogrebu u toku nastupa?

Neon Puma: Neon Puma je izuzetno krvoločna, ali samo ako ste bili nevaljali. Što se nastupa tiče, vašem telu se neće ništa desiti, ali vašem umu, to je već diskutabilno…

св. Псета: Koje su šanse da te napade životinja? Nikad se ne zna.

sv. Pseta
sv. Pseta

BR: Св. Псета su se našla na Hali Gali kompilaciji, a od Neon Pume nismo ništa čuli od marta. Očekuju li nas uskoro neka nova izdanja?

Neon Puma: Što se nastupa imali smo sada malo prebukiran period ispunjen različitim obavezama pa nismo stigli da se posvetimo snimanju pesama, ali mislim da već početkom naredne godine možete očekivati nov materijal.

св. Псета: Znate kako kažu, strpljen – spašen.

BR: Puma ima instrumentalni sastav od 4 člana, dok su св. Псета duo. Zbog čega jedni smatrate da je bolje kad bend ima više članova, a drugi da je ipak bolje da se taj broj smanji?

Neon Puma: S obzirom kakvu muziku pravimo mislim da imamo broj članova koji je opitmalan. Jedan instrument više bio bi suvišan, a jedan instrument manje nedovoljan. Naša ideja je da se stvori orgija zvukova i nepredvidivih trenutaka u pesmi.

св. Псета: Stvar je u komunikaciji, a ne u broju.

Neon PumaBR: Šta pesma mora da poseduje kako bi se istakla?

Neon Puma: Prepoznatljivu melodiju, dobar gruv, originalnost. Da budi određenu vrstu osećaja iznutra.

св. Псета: Ljubav…

BR: Šta mislite o muzici drugog benda?

Neon Puma: Izuzetno zabavan bend. Naš prvi koncert je bio sa njima u Garaži. Bubnjar je polomio barem pet palica u toku nastupa. Radujemo se što ćemo opet deliti stejdž sa njima.

св. Псета: Neon Puma ima jako zanimljivu mešavinu post rock-a i prog rock-a.

sv. PsetaBR: Postoji li mogućnost sukoba između svetih pseta i neonske mačke?

Neon Puma: Ne baš. Živimo u geografski drugačijem podneblju, a Puma se sukobljava sa mašinom tj. mašinerijom, ne sa životinjama. Pogotovu ne svetim.

св. Псета: Jel ste gledali ikad crtani Mačker?

BR: Koliko vas plaši to što 7. decembra na Kišobran žurki nastupate u Drugstoru, bivšoj klanici u kojoj je stradalo puno životinja pre vas?

Neon Puma: Sve je prolaznog roka. Mesto gde su se dešavala svakakva zlodela može da prestane da postoji, pa posle da posluži kao prostor za lečenje, uzdizanje i veselje. Kao glavni grabljivac majke prirode nemamo trunku straha.

св. Псета: Biće još vise krvi no ikada.

BR: Za kraj, probajte da nam dočarate kakve zvukove ispuštaju Neon Puma i sv.Pseta…

Neon Puma: RRRRRRRR!!!

св. Псета: To se doživi.