-

Stefan, Nikola i Mladen (Hubris): „Ne žalimo ni zbog čega“

hubris

Naša izdavačka kuća Balkanrock Records nedavno je objavila EP, može se reći, jednog „šućmurastog“ metal sastava. Prve reakcije su bile mahom pozitivne sa nekoliko dobronamernih naznaka koje bi bendu pomogle u budućnosti. Šta o svom prvom učinku, ali i o budućim planovima imaju da kažu momci iz benda, pitali smo njegov veći deo, tačnije Stefana Aleksića, Nikolu Đorđevića i Mladena Ivankovića.

BR: Pošto ste našim čitaocima relativno slabo poznati (jer ipak je novi bend u pitanju), možete li nam za početak reći nešto više o sebi?

Hubris: Hubris kao ovakav tehnički postoji od leta prošle godine kada smo kao projekat počeli da snimamo neke ranije zamišljene ideje i dodajemo neki novi materijal u sve to. Naime Nikola (vokal, gitare) i Stefan (bubnjevi), poreklom iz Bora,  sviraju zajedno već dugi niz godina u raznim postavama još od srednje škole. Nastupali su i na nekoliko takmičenja i učestvovali na konkursu Nevernih Beba (blam jel da?) sa  žanrovski dosta drugačije zamišljenim pesmama. Kasnije bend, tada “Alias“, seli sedište u Niš i radi uglavnom cover i  klupske svirke sa tendencijom da se snimi  tvrđi, zliji (više zao prim.prev.) materijal i prima gitaristu Mladena sa ciljem da odradi neku demo produkciju. Dalibor kao solo gitarista i već razvijeni instrumentalni muzičar, jedan od učenika Baneta Jelića, dolazi kao „finišing tač“.

hubris
Mladen, Stefan i Nikola

BR: Iz vaše biografije vidimo da je bend prvobitno radio pod imenom Alias. Biću slobodan da primetim da je Hubris dosta bolji naziv, pogotovo jer postoji bend Alias u Paraćinu. Otkud takvo prepotentno ime?

Hubris: Stefan je u svojoj „kancelariji“ čitajuci novine primetio interesantan članak Miroslava Lazanskog, u kome je gospodin Lazanski jednoj državi dodelio epitet Hubrisa. Ime je posle Stefanovog ekspozea od tri sata na kraju usvojeno.

BR: Vaš EP je nedavno objavljen za izdavačku kuću Balkanrock Records. Naišao je na pozitivan prijem, ali se dosta zamerki moglo čuti na temu kvaliteta snimka. Zašto je to tako ispalo na kraju?

Hubris: Pa koristili smo neku kinesku kopiju Sonijevog kasetaša umesto pravu stvar za snimanje. Gitare su semplovane od Crvene Jabuke live u Dubrovniku 1989., a Nikola je pevao pesme preko telefona dok je radio uz mešalicu (smeh).

Šalu na stranu, cela priča je počela kao demo projekat. Sve pesme su snimljene tokom prošle godine u kućnim uslovima, dakle hard core DIY uz pomoć štapa, kanapa,  piratskog softvera i budžeta dovoljnim za neko pivo. Na kraju je solidno ispalo pa smo rešili da materijal (čini se preuranjeno) izađe kao zvanično izdanje u vidu EP-ja. WE REGRET NOTHING!!!

BR: Iako je ovo poglavlje završeno radi li bend možda na nečemu novom, eventualno sa boljom produkcijom?

Hubris: Radi se ,naravno, na još nekoliko pesama. Vođeni iskustvima i fidbekom sa ovog EP-ja, može se desiti da do kraja godine iznedrimo još neki EP, ili bar singl, rađen u nekom od muzičkih studija.

Nikola Đorđević
Nikola Đorđević

BR: Zanimljivi omot delo je Martina Ristića iz Korrelo produkcije koja stoji i iza spota niškog benda Marica. Šta se krije iza ove slike i da li možda sa njima imate neke planove oko dalje saradnje u vidu spota?

Hubris: Korrelo su naši prijatelji iz Knjaževca koji se bave foto i video produkcijom sa kojima rado sarađujemo (ispred zadruge i profesionalno), pa su njihovi radovi bili logičan potez za cover. Martin je ovu fotografiju uslikao u pećini Vernjikica u okolini Zlota, i osim malo bojenja i mirror-ovanja stalaktita ništa nije fotoshop! Gledate u jedan stvarno sablasni stalaktit!

BR: Deklarišete se kao modern metal bend, što u suštini može da predstavlja mešavinu svega i svačega. Šta je ono što je ipak prevashodno uticalo na vas, koji bendovi odnosno muzičari?

Hubris: I ne baš, ali trudimo se da budemo moderni više po sadržaju muzike nego što sam žanr određuje. Jako je teško u današnje vreme interneta i globalne kulture jasno definisati kom muzičkom pravcu pripada novi bend, pogotovo kad naša muzika ima različite elemente i uplive žanrova koje svako od nas pojedinačno voli. U principu ,ovo je “metal“, pa muzički poznavaoci svih zemalja ujedinite se i krstite koji je! (smeh)

A volimo i In Flames i Arch Enemy. Ima tu malo i progresivaca kao Porcupine Tree i Dream Theatre. Naravno i Satrijanija i još puno toga ..čak i Slavka Banjca! (smeh)

red-tiltBR: Imate li u planu neke koncertne aktivnosti uskoro? Bend je ipak prostorno raštrkan, koliko je teško uopšte uskladiti se?

Hubris: Pa nadamo se da će biti uskoro i nekih svirki. To je logičan korak posle online i medijske promocije. Ide leto, a samim tim i festivali na otvorenom i jedva čekamo da vidimo kako će ljudi primiti i uživo materijal. A trenutna odvojenost i mentalitet večitih studenata ne mogu da nas zaustave!

BR: Kako teče proces pisanja pesama? Ko meša prste u muziku, a ko u tekstove?

Hubris: Prste mešamo svi. Sem Stefana, on meša i noge (smeh). Uglavnom je Mladen zadužen za moćne i masne rifove, Dalibor za solaže. Tekstove pišu Mladen i Nikola.  Za sada je rezultat 2:2.

BR: Zašto “Red Tilt” kao naziv izdanja? Je l to zbog nekih flipera ili šta?

Hubris: Ženske.Toliko…