-

NaslovnaIntervjuiSrđan Gojković Gile (Električni orgazam): Na početku smo bili tretirani kao mesi...

Srđan Gojković Gile (Električni orgazam): Na početku smo bili tretirani kao mesije

Električni orgazamPočetak je 1980. godine. Stari je još živ, Jugoslavija još cela, a Beograd je centar muzičkih zbivanja. Posle koncerta benda Leb i sol u Domu sindikata (današnjoj Kombank dvorani), skupina muzičara, čiji deo je činio sastav Hipnotisano pile, sela je u kafanu Mornar i dogovorila stvaranje novog sastava zvučnog, provokativnog imena – Električni orgazam. Četrdeset i jednu, skoro dve, godine kasnije, Orgazam je jedan od najvećih bednova sa prostora zemlje koje nema i grada koji više nije centar.

Dugoočekivanu proslavu jubileja su konačno fiksirali za datum i više nema pomeranja – 9. decembar, lokacija – Kombank dvorana. Tim povodom razgovarali smo sa Srđanom Gojkovićem Giletom, pevačem i gitaristom Orgazma. Hteli smo da saznamo kako su počeci izgledali, odakle je bend crpeo inspiraciju, šta su najsvetliji momenti u bogatoj karijeri i kako planiraju da obeleže svoj rođendan.

Balkanrock: Posle nekoliko odlaganja, konačno i Vi i mi dočekasmo koncert. Da li su odlaganje i neizvesnost nastupa uticali na koncept, ideju, Vašu želju da se dokažete publici?

Srđan Gojković Gile: Uglavnom je uticalo na to da je sad koncept proširen i na obeležavanje 40 godina „Paket aranžmana” , ali i našeg prvog albuma, pa će na koncertu biti ceo blok pesama posvećen tome.

BR: Kada kažemo „četrdeset godina Orgazma“, šta Vam prvo padne na pamet?

Gile: Prvo mi padne na pamet da 13. januara slavimo 42 godine, ha, ha, ha. Dve godine koje su pojeli skakavci. A pomislim i kako je to bilo jedno dugačko, čudno putovanje.

BR: Koji biste trenutak u prethodnih 40 godina benda proživeli ponovo?

Gile: Bilo ih je zaista mnogo. Snimanje „Paket aranžmana” , „Distorzije” , koncert sa Rolingstounsima, prva američka turneja, prva turneja po Poljskoj, itd.

BR: Šta je sa ljudima koji su bili tu kada ste vi počinjali, gde su oni sad, da li su i dalje u muzici? Pre svega mislim na Marinu, Joveca, Grofa…

Gile: Niko od njih se više ne bavi aktivno muzikom. Srećom, svi su dobro i sa svima sam u kontaktu, verovatno najviše sa Jovecom.

Elektricni orgazam Aleksinac Al RockBR: Stilski, albumi Orgazma se dosta razlikuju. U početku je to bio pank i psihodelija, album sa kaverima, onda klasični rok izraz, a kasnije je bilo dosta fanka. U čemu se najprijatnije osećate, koje albume smatrate najuspelijim, a koje najdražim?

Gile: Ja sam odrastao na bendovima i autorima koji su se stalno menjali – Bitlsi, Stounsi, Bob Dilan, Dejvid Bouvi, Lu Rid, Igi Pop. Za mene je to jedini ispravni put. U svemu što smo radili, osećao sam se prijatno dok smo to radili. Meni najdraži albumi benda su „Lišće prekriva Lisabon“ , „Distorzija“ , „Zašto da ne“ i zadnja dva, „To što vidis to i jeste“ i „Gde smo sad“ , ali ja iskreno mislim da Električni orgazam nikad nije snimio loš album, ni živi, ni studijski.

BR: Šta je Orgazmu bila inspiracija u vreme stvaranja prvog albuma i na koje bendove ste se ugledali?

Gile: To je bilo vreme velike promene, ja nisam počeo da slušam muziku sa novim talasom i pankom. Neposredno pre toga sam najviše slušao Jes, Dženezis, Emerson, Lejk i Palmer, Pink Flojd, ali onda je ta vrsta muzike završila u slepoj ulici, pojavio se pank i vratio stvari korenima. To je bila velika inspiracija. Na mene su tad dosta uticali Džoj Divižn, Strenglersi, Eks-Ti-Si, Toking Heds, Kleš, ali i Lu Rid, Bouvi i Igi Pop.

BR: Dosta ste pažnje poklanjali vizuelnom identitetu benda, izgledu svakog od članova, omotima, plakatima… Da li ste bez problema objavljivali željena grafička rešenja?

Gile: Uglavnom nije bilo problema. Jedna od stvari kojima sam ja pre osnivanja benda želeo da se bavim je bilo likovno izražavanje i dizajn. Rokenrol bend mi je omogućio da se i time bavim, preko omota albuma, plakata i ostalog promo materijala, ali i kroz način oblačenja i svojevrsnu modu koju smo promovisali.

BR: Da li je postojao pritisak diskografskih kuća, pritisak koji je ometao kreativni proces ili je možda doprinosio kreativnom procesu? Ima li danas pritisaka i uticaja na rad benda?

Gile: Mi smo imali neviđenu sreću da, kad smo još bili klinci, imamo za glavnog urednika Sinišu Škaricu, koji je bio vanserijski kreativac i koji se igrom slučaja našao u ulozi urednika Jugotona. On je uvek razumevao šta je to što mi hoćemo i nikad nije pravio nikakve probleme, niti se mešao. Ponekad bi imao po koji koristan savet, koji je uvek bio dobronameran. Kad smo 1988. otišli iz Jugotona, već smo bili dokazani bend i nikom nismo dozvoljavali da se meša u naš kreativni rad. Valjda su svi to tako i shvatali, pa nije bilo ni pokušaja.

BR: Koliko se položaj i relevantnost benda menjao na muzičkoj sceni tokom ovih 40 godina?

Gile: U mnogome se menjao. U početku te svi vole, naročito su voleli ova tri benda sa „Paket aranžmana” . Svi mi smo bili tretirani maltene kao mesije, spasioci, donosioci nečeg novog, a onda posle par godina malo dosadiš ljudima, pa krene pljuvanje i omalovažavanje, što je valjda neka klasična situacija i dešava se skoro svima koji opstaju malo duže od par sezona. No srećom, ispalo je da sam ja bio prilično mentalno stabilan i da sam više verovao svom instinktu nego bilo kom drugom sa strane, ponekad je to uključivalo i neke članove benda. Onda, ako istraješ i prođeš kroz taj period kad te kao većina pljuje, onda dođe faza uspona, pa te opet kao vole i cene. I tako to ide ukrug, u ciklusima.

BR: Koliko je dugovečnim bendovima teško da proizvedu nešto novo? Postoji li bojazan da se Orgazam pretvori u jedan od bendova koji čeka godišnjice i velike festivale kao povod/poziv za sviranje? 

Gile: Nemam pojma kako je drugim dugovečnim bendovima, ali meni nije nikakav problem da proizvedem nove pesme i albume. Radi se jedino o tome da što si duže tu, već si više varijanti isprobao, a po mom mišljenju je stvar u tome da se ne ponavljaš i ne radiš nešto što već jesi. U tom smislu uvek računam na promenu koja je nezaustavljiva sila, samo treba pustiti da se svi mi u bendu dovoljno promenimo, protokom vremena. To znači da su sad pauze između albuma duže, ali ja vodim računa da ne „zagadimo“ sopstveni katalog nepotrebnim albumima. Pokušavam da gledam širu sliku i vodim računa šta će bend ostaviti iza sebe, za neke buduće generacije slušalaca.

Električni orgazam
BR: Je l’ nebo i dalje vezano žicom i gde su danas krokodili?

Gile: To su motivi nekih pesama koje su se bavile univerzalnim temama, zato su i danas aktuelne. One nisu bile neki dnevnopolitički pamfleti. Dok je ljudi i sveta, uvek će biti krokodila i „neba vezanog žicom” .

BR: Kako će Orgazam zvučati u budućnosti, ima li nekih naznaka i šta nas očekuje u narednih 40 godina?

Gile: Ko bi to znao? Ja se definitivno ne bavim takvom vrstom razmišljanja o budućnosti.

BR: Pominjali ste iznenađenja. Smemo li dobiti naznake šta nas očekuje u četvrtak, 9. decembra u Kombank dvorani?

Gile: Sviraćemo sa ljudima sa kojima uglavnom nikad nismo svirali, mislim na goste, osim Antona i Joveca. Takođe, ubacili smo u repertoar par pesama koje godinama nismo svirali. A svakako će biti zanimljivo i to što ćemo svirati i par pesama Idola i Šarla akrobate sa „Paket aranžmana” . To nikad nismo uradili do sad, a verovatno i nećemo više.