-

Simone Simons (Epica): “Žene u muzičkoj industriji trebalo bi da se međusobno podržavaju”

Epica
foto: EXIT promo

Pred nastup na ovogodišnjem Exit festivalu, muzički portal Balkanrock dobio je priliku da porazgovara sa jednim od najlepših sympho metal vokala današnjice – Simon Simons. Pored očaravajućeg glasa i specifičnog stila, frontwoman benda Epica zrači i neverovatnom harizmom.

Sa Simone smo sumirale utiske sa njihovih nedavnih nastupa sa bendom Metallica, pričale o filmovima koje voli, sa kojom umetnicom bi volela da sarađuje ali i kada će Epica fanove obradovati nekim novim materijalom.

Balkanrock: Pre par meseci Epica je odabrana da bude bend koji otvara nastup Metallica-e u okviru njihove M72 svetske turneje. Molim te reci nam nešto o tom iskustvu. Kako je bilo deliti binu sa takvim bendom?

Simone: Bilo je neverovatno! Najpre su nas pozvali sa predlogom da li bismo mogli da odradimo nekoliko nastupa sa bendom Metallica i da li svi imamo vremena, jer je to bilo za nekoliko dana. Magično, svi smo imali vremena i nismo mogli da poverujemo. I dalje se čini nestvarno, iako smo održali tri nastupa. Svaki od tih nastupa, u Parizu, Hamburgu i Gotenburgu, bio je lep na svoj način. Metallica porodica je bila tako divna prema nama. Upoznali smo se sa svima njima lično i ovo je bio jedan od sjajnijih momenata moje dosadašnje karijere. Još uvek razmišljam o tome.

BR: Da li je tačno da si vežbala klasično pevanje?

Simone: Da, imala sam lekcije klasičnog pevanja tokom šest godina, pevala sam u horu i radila sa nekoliko profesora pevanja, ali nisam pohađala Konzervatorijum za klasično pevanje.

BR: Kako održavaš svoj glas u formi (da li je neophodno da izbegavaš određene vrste hrane ili pića)?

Simone: Najvažnije je imati zdravu ishranu, zdrav životni stil i spavati dosta. Dobar san je jedan od najbitnijih činilaca zato što je glas instrument našeg tela i neophodno je dobro se brinuti o svom fizičkom i mentalnom zdravlju kako bi uvek davali svoj maksimum tokom nastupa.

BR: Tokom 20 godina duge karijere Epica je objavila osam studijskih albuma do sada, a aktuelni “Omega” izašao je 2021. godine. Kada možemo očekivati novi Epica album (ili bar neki singl u bliskoj budućnosti)?

Simone: Objavili smo osam studijskih izdanja i nekoliko EPja, a poslednji EP „The Alchemy Project“ predstavlja saradnju između benda Epica i naših prijatelja i kolega sa metal scene. To je bilo nešto potpuno novo i uzbudljivo što smo uradili, a kada ovog leta završimo sa festivalima, svi ćemo se okupiti kako bismo radili na novom albumu. Albumu broj devet. To je tek uzbudljivo! Ukoliko fanovi ne budu mogli da se strpe, imaju već dosta Epica muzike, zajedno sa „The Alchemy Project“, koji je objavljen krajem 2022. godine.

Epica
foto: EXIT promo

BR: Kako ste na tom projektu sarađivali sa dosta muzičara, možeš li da izdvojiš za tebe, do sada, najinteresantniju saradnju?

Simone: Sve dosadašnje saradnje su mi izuzetno drage. Mislim da je „The Alchemy Project“ nešto što je najsvežije a gde smo pisali pesme sa drugim ljudima. Pesmu “Sirens” napisala sam zajedno sa Charlotte (Wessels, prim.aut.) i to je za mene bilo jedno novo iskustvo. Iako smo koleginice već dugo, ovo je bio prvi put da zajedno radimo na nečemu i zaista je bilo sjajno raditi sa njom. Smatram da je sva muzika koju je ona radila nakon što je otišla iz sastava Delain, neverovatna. Tako da sam bila vrlo srećna zbog te saradnje jer mi se baš dopada njen stil. I, naravno, Myrkur. Bile smo tri devojke koje zajedno snimaju video. Toliko je to bilo zabavno! Smatram da bi žene u muzičkoj industriji trebalo da se međusobno podržavaju.

BR: Da li postoji neki pevač ili pevačica sa kojim/kojom još uvek nisi sarađivala a volela bi (da delite binu ili napravite duet)?

Simone: Umetnica kojoj se zaista divim nije sa metal scene, iako voli metal. Reč je o norveškoj muzičarki i pevačici koja se zove Aurora. Mnogo mi se dopada njen stil i mislim da bismo mogle da stvorimo nešto zajedno. Ko zna, možda.

BR: Kada bi morala da biraš da noć provedeš sa knjigom u rukama pored kamina ili gledajući filmski maraton, šta bi odabrala?

Simone: Filmski maraton, sa kokicama.

BR: Navedi nam neke od svojih omiljenih filmova.

Simone: Filmove volim još od detinjstva, tada sam gledala Diznijeve filmove, one stare klasike i filmove Tim Burtona od “Edward Scissorhands” preko “Nightmare before Christmas” do “Sleepy Hollow”. Volim sve od Jim Hansona. “The Dark Christal” je jedan od mojih omiljenih filmova iz detinjstva, zatim “Coraline” Neil Gaimana. Obožavam fantastiku i bilo šta sa vanzemaljcima, tako da volim celu Alien sagu, uključujući “Covenant” i “Prometheus”. Volim i psihološke trilere, kao što je, recimo, “Seven”. Ali, generalno, volim vanzemaljce tako da “Species” i bilo šta sa vanzemaljcima dolazi u obzir.

BR: Možeš li da nam preporučiš nešto što si ispratila tokom poslednjih par meseci, a da je vredno gledanja?

Simone: Naravno da sam pretplaćena na sve striming platforme i trenutno pratim “Penny Dreadful the original series“ sa Evom Green i Josh Hartnettom. Ali gledala sam i “Game of Thrones” dosta, volim “Dexter”, takve serije, Dr. House…

BR: Epica dolazi na Exit festival. Iako vam je vreme ograničeno jer je u pitanju festivalski nastup, šta možemo očekivati od benda Epica 7. jula?

Simone: Uvek ćemo dati 100%, čak i više, ako je moguće, jer nastojimo da se lepo provedemo, da zabavimo ljude, da se povežemo sa njima, da im priredimo audio i vizuelni doživljaj i uz to se i mi zabavimo. Vrlo sam uzbuđena jer sam čula dosta lepih stvari o Exit festivalu, tako da jedva čekam!

BR: Mnogo ti hvala, Simone! Želim ti još gomilu sjajnih nastupa i vidimo se uskoro u Novom Sadu! :)

Simone: Hvala! Rock on!