-

Siân Evans (Kosheen): „Kad si u okruženju kreativaca, postaješ jači“

Kosheen Beer fest 2022
foto: Danica Trajković

Neposredno pre početka njihovog nastupa na Beer Festu, proćaskali smo sa Siân Evans, vokalistkinjom downtempo/drum & bass sastava Kosheen, koja je bila dovoljno ljubazna da sa nama podeli delić svoje bristolske energije i prokomentariše budućnost glavnog projekta.

Balkanrock: Vi ste deo velike bristolske scene, s imenima poput Massive Attack, Portishead i Smith & Mighty – svi ti sjajni bendovi. Dvadeset godina kasnije, kakav je osećaj biti deo nečega toliko velikog i važnog ljubiteljima muzike širom sveta?

Siân Evans: Neverovatno je! Mislim, ti ljudi, naročito Smith & Mighty, zapravo… Znaš, to je razlog zašto sam tada došla u Bristol – da budem deo te energije. Da se uključim u tu mešavinu, goruću smesu kreativnosti iz svih delova kreativnog spektra – znaš, slikarstvo, muzika, moda, ulična umetnost, ples…

Sve je započinjalo tamo, i bilo je jako mnogo podrške [sa svih strana], takođe, kao i izuzetno visok standard. Kada si u okruženju mnogo kreativaca, koji svi pršte, dižeš i svoj sopstveni nivo, postaješ jači, i razvijaš se kroz sav taj intenzitet.

Kosheen Beer fest 2022
foto: Danica Trajković

BR: Vidim! Drago mi je da taj intenzitet još uvek traje, kroz sve ove godine. Veoma nam je drago što ste došli da nastupate za nas ovde, u Beogradu.
Možemo li da očekujemo nešto u pogledu budućnosti benda – novi album, na primer?

Siân Evans: Da! Apsolutno! Bilo je dosta [interne] politike, i izmene formata u bendu. Teško je pričati o tome, ali približavamo se kraju svega toga, i postoji materijal koji bi trebalo izdati, čim pritisak spadne. Možemo da uradimo to, i izuzetno se radujemo tome.

Znaš, radila sam mnogo kolaboracija tokom svih ovih godina, ali znam da imam još jedan Kosheen album u sebi, i želim da to objavim.

BR: To je odlično! I moje finalno pitanje – tokom poslednje dve decenije, kultura semplovanja sa ploča, korišćenje brejkbitova, sav taj organski zvuk, sve to je maltene otišlo u andergraund. Nije više toliko dostupno u mejnstrimu. Šta vi mislite o tome?

Siân Evans: Pa, sada svako pravi svoje zvukove! Na neki način, to je još kreativnije, jer razvijaju sopstvene zvukove. Oni su kreativci, stvaraoci. Postoji mnogo pritiska – opet, standard je izuzetno visok. Moj sin je muzičar, i radi u industriji. On sve stvara od nule, znaš, što je, ja mislim, inovativno i sjajno.

Kao što se iz kraćeg razgovora, ali i iz pomenutih vokalnih gostovanja može zaključiti, epoha i etika starog drum & bass podzemlja je nešto što je Kosheen ubedljivo ostavio u prošlosti, istražujući neku novu muzičku teritoriju. Ipak, sudeći po svemu, u bendu kreativna energija ne jenjava, te nam ostaje da vidimo čime će nas Kosheen obradovati u budućnosti.

O njihovom fantastičnom nastupu i moći Siâninog neponovljivog vokala možete pročitati ovde.