-

Selena (Nemesis): „Svaka devojčica u rok kampu je jedinstvena, budite uporne i ne obazirite se na prepreke!“

Selena Simić, Nemesis
foto: lična arhiva

Selena Simić je u metal krugovima, a i šire, dobro poznato ime koje se usko povezuje kako sa bubnjevima koje vrsno svira, tako i sa samom metal muzikom.

Jedna od osnivačica sveženskog death metala sastava Nemesis, te mentorka Rok kampa za devojčice, Selena je ovom prilikom odvojila vreme da podeli utiske sa nama nakon par veoma bitnih događaja koji su se nedavno odigrali u karijeri benda, kao i da nam kaže nešto više o budućim planovima.

Dotakle smo se i pomenutog Rok kampa, u okviru kojeg ona već godinama unazad ima bitnu ulogu u, slobodno rečeno, odgajanju nekih budućih generacija na kojima će ostati rokenrol u Srbiji – a verovatno i van njenih granica.

Balkanrock: Kako je relativno skoro bio održan jedan od vaših najznačajnijih nastupa u dosadašnjoj karijeri, otvaranje za Sabaton na Main Stageu Exita, počećemo sa očiglednim pitanjem: da li su se konačno slegli utisci i kako je bilo svirati u takvim okolnostima?

Selena: Verovala ti ili ne, mi smo i dalje pune utisaka! Koncert je prošao fenomenalno i stvarno je ogromna čast, na domaćem terenu, nastupiti pred tako velikim bendom. Pored toga, biti i nastupati na Exitu, nakon godinu dana apstinencije od koncerata, delovalo je neverovatno.

BR: Ubrzo se proširila i vest da ćete sledeće godine gostovati na njihovom ličnom festivalu u rodnom Falunu u Švedskoj, Sabaton Open Airu. Već sada se slobodno može reći da je to jedan od najvećih dostignuća bendova sa ovih prostora.

Selena: Mi smo i dalje šokirane tim pozivom! Jako se radujemo tom nastupu, presrećne smo što smo dobile takvu priliku, a i verujem da je san svakog melodeath benda da nastupa u Skandinaviji. Taj poziv je nešto što nam svako jutro stavlja osmeh na lice i jednostavno ne možemo da dočekamo taj nastup.

BR: Nemesis je najdugotrajniji sveženski metal sastav u Srbiji (i šire), a jedna od najzanimljivijih činjenica vezanih za bend je ta da vam je postava prilično stabilna. Osim promene basistkinje, niste imale druge izmene članova. Kako vam je to pošlo za rukom, koja je vaša tajna?

Selena: Jednostavno sve previše volimo ovaj bend i dajemo 100% od sebe, a kada u svemu tome i dođe do nekih problema, mi se stvarno trudimo da ih rešavamo, da radimo na sebi i da razumemo jedna drugu što bolje, jer je to jedini način da se postava održava. Pored toga, posle svih ovih godina sviranja, postale smo i veoma bliske prijateljice, a najvažnije od svega jeste da nam je uvek izuzetno zabavno kada smo zajedno.

BR: Godinama unazad si aktivna u jednoj sjajnoj priči, Rok kampu za devojčice. Kako je došlo do saradnje sa njima i kako ti gledaš na svoju ulogu tamo?

Selena: Do saradnje sa Rok kampom za devojčice je došlo nekako prirodno pre sada već sedam godina. Inicijatorka Rok kampa, Tatjana Nikolić, me je tada pozvala na sastanak vezan za žene u muzici i potom su stvari krenule da se dešavaju same od sebe. Femix stvarno radi veoma važan posao za devojke koje se bave umetnošću i meni je to oduvek bilo izuzetno zanimljivo. Kako smo i pre kampa sarađivale tokom različitih festivala, sastanaka i radionica, bila sam uključena u same početke Rok kampa za devojčice, a moja uloga je već od početka bila – liderka mentorskog tima i mentorka za bubnjeve. Veoma sam ponosna što sam deo tog projekta od starta i sebe vidim kao nekog ko će uvek podržavati slične inicijative.

BR: Šta je ono što te najviše raduje pri radu sa novim mladim generacijama, koji je savet koji im uvek daješ kada je u pitanju muzika?

Selena: Uvek me raduje kad upoznajem nove devojčice, jer je svaka od njih jedinstvena. Zanimljivo mi je da slušam kako one gledaju na muziku, šta vole da slušaju, zašto žele da sviraju i slično. Moj savet svima njima je da budu izuzetno uporne, da ne odustaju, da aktivno traže podršku i da se ne obaziru na prepreke kojih će svakako u njihovom muzičkom putu, biti.

BR: Iako Rok kamp nije postojao kada si ti bila na svojim počecima, nesumnjivo da si imala mentore i ljude koji su te vodili kroz sve to. Ko ti je bio najveći uzor i od koga si najviše naučila?

Selena: Moj prvi profesor bubnjeva Vanja Zečević (Oktobar 1864) me je zaista naučio dosta o sviranju rokenrola. Pružao mi je veliku podršku u samom startu i imao dosta razumevanja za neke silne greške koje sam na počecima pravila. Pored njega, tu je svakako i Dragoljub Đuričić, koji mi nikada zvanično nije bio ni profesor ni mentor, ali sam 11 godina nastupala sa njim i svašta od njega naučila o nekom bubnjarskom pristupu muzici i razmišljanju koje bi neki “praktični” bubnjar ili bubnjarka trebalo da ima. Takođe, završila sam srednju muzičku školu, džez odsek za bubnjeve u klasi Dušana Ivaniševića, koji je jedan od naših najboljih bubnjara. Iako nakon srednje nisam nastavila sa džezom, znanje koje sam tokom školovanja stekla mi pomaže na raznim muzičkim poljima.

BR: Nemesis je i pre pandemije bio vrlo koncertno aktivan, a čim su mere popustile, ubrzo ste počele sa svirkama širom Srbije. Šta je ono što vam je najviše nedostajalo tokom nemilog lockdowna?

Selena: Koncerti, koncerti, koncerti. Mi smo se već u startu nekako profilisale kao lajv bend i česti koncerti su postali deo naših identiteta. Lično sam se osećala kao da mi je neko kidnapovao deo ličnosti.

 

BR: Među najvećim manifestacijama koje vas očekuju u narednom periodu je svakako svirka sa Bombarderom i Infestom u beogradskom Domu Omladine u oktobru. S obzirom na to da je prošlo mnogo vremena otkad ste tamo nastupale, da li ste spremile nešto specijalno za ovu priliku?

Selena: Jesmo! Osim toga što ćemo svirati i neke nove pesme koje do sada nismo, spremamo jedno veliko iznenađenje na tom koncertu, ali se plašim da ne smem da ti otkrijem jer onda ne bi bilo iznenađenje. :)

BR: Objavile ste nedavno da snimate novi spot, da li bi možda htela nešto više da nam otkriješ i o tome?

Selena: Spot nam radi ista ekipa koja je radila i Uprising i Dead End, On-set studio, naši drugari Stefan i Magdalena. Jedan deo spota smo snimale u Ciglani, a drugi deo snimanja je i dalje u pripremi. Verujem da će ovo biti najbolji spot koji smo do sada objavile, a mnogi su nam rekli da je i pesma verovatno jedna od najboljih koje smo napisale, pa se veoma radujemo da je svi čuju.

BR: U toku karijere ste ostvarile saradnju sa Grom Recordsom, za koji ste i izdale vaš album. Da li će se i sledeći album naći pod okriljem naše najdugotrajnije underground diskografske kuće?

Selena: Mnoge stvari vezane za sviranje i metal u Srbiji su neizvesne, ali ne i da će Nemesis nastaviti saradnju sa Grom Records i Milanom Rakićem. Prosto obožavamo Milana i verujemo da za nas ne bi postojala bolja izdavačka kuća.

BR: Osim najavljenih koncerata i snimanja spota, koji su vam još planovi za budućnost, šta fanovi mogu da očekuju iz Nemesis tabora?

Selena: Novi album, novi spotovi i ako to pandemija dozvoli – ogroman broj koncerata!