fbpx

-

Naslovna Intervjui Scott Hill (Fu Manchu): Glavni pokretač je ljubav prema sviranju i biti u mogućn...

Scott Hill (Fu Manchu): Glavni pokretač je ljubav prema sviranju i biti u mogućnosti da odvrnemo pojačala jako glasno!

Scott Hill Fu ManchuPioniri desert rocka Fu Manchu izdali su 9. februara svoj 12. album pod imenom „Clone of the Universe“. Konstantna kvalitetna izdanja i sirova energija na koncertima obezbedili su kalifornijskom bendu kultni status. Scott Hill, osnivač benda i njegov frontmen, pričao je za Balkanrock o novom albumu, počecima, evropskoj turneji tokom koje će ipak preskočiti ex yu region, a najbliže biti u Budimpešti 16. marta, kao i povezanosti benda Fu Manchu sa prevoznim sredstvima.

Balkanrock: Za Fu Manchu mart mesec je rezervisan za evropsku turneju gde ćete promovisati novi album „Clone of the Universe“. Najbliži koncert Balkanu je u Budimpešti 16. marta. Koji je razlog preskakanja Balkanskih država? Nezainteresovanost promotera ili je u pitanju nešto potpuno drugo? Možda planirate drugi deo turneje za nekoliko meseci?

Scott Hill: Nisam siguran. Imali smo ograničeno vreme za turneju po Evropi ovog puta tako da smo se potrudili da izaberemo samo najbolje lokacije.

BR: Fu Manchu je od početka karijere poznat po brzim, straight beat pesmama koje obiluju legendarnim rifovima. Ali jedna stvar je očigledna, a to je da album “Signs of Infinite Power” i “Gigantoid” odlikuju kratke pesme sa skoro punk rock estetikom. Pesme koje gađaju direktno u suštinu, dužine od tri minuta maksimalno. Koje je ideje iza toga? Ili  je to bila čista slučajnost?

Scott Hill: Mi uvek volimo da imamo “ulaz” i “izlaz” iz pesme. Nikada nismo voleli da pravimo velike, duge pesme sa puno džemovanja….do ovog albuma. Kao što si rekao, direktno u suštinu.

Scott Hill Fu ManchuBR: Sa druge strane na novom albumu “Clone of the Universe” se nalazi vaša najduža pesma u karijeri (II Mostro Atomico). Ta pesma, kao i rifovi vas lako mogu odvesti u drugi univerzum. Da li je to bio samo džem koji ste zabeležili na traci i bili u fazonu “…zadržaćemo ovo ovako”?

Scott Hill: Imali smo mnogo rifova za novi album iako smo već snimili 10-14 pesama i umesto da pravimo nove pesme uzeli smo najbolje nove rifove koje smo imali i probali da od njih sastavimo jednu veliku, dugu pesmu. Napisati pesmu od 18 minuta je bilo mnogo lakše nego što sam očekivao.

BR: Pesme poput “Evil Eye”, “King of the Road” i “Mongoose” kao i nekolicina drugih danas nose epitet kultnih klasika. Siguran sam da skoro svako ko je u nekom trenutku pokazao interesovanje za stoner rock ili desert rock zna ove pesme. Kada iz današnje perspektive pogledate na njih da li biste nešto promenili?

Scott Hill: Ne! Volim kako zvuče, odnosno kako su snimljene, skoro sve naše ploče. To je ono što smo želeli u tom trenutku. Možda neki mix tu i tamo, ali generalno sviđaju mi se sve.

BR: Da li ste tokom devedesetih bili svesni činjenice da pravite novi žanr u muzici? Kako je uopšte biti u epicentru nastajanja jednog od bitnijih podžanrova underground muzike?

Scott Hill: Ne, samo smo želeli da sviramo glasni fuzz rock! Nismo znali da će biti bilo kakvog naziva za to što radimo.

Scott Hill Fu ManchuBR: Uz bendove poput Kyuss, Clutch i Red Fang uspeli ste da definišete nešto što se zove desert rock. Takođe, ostali ste jedan od retkih unikatnih bendova na toj sceni. Danas je ta scena puna bendova koji kopiraju Fu Manchu kao i gorepomenute bendove. Kakav je vaš pogled na to?

Scott Hill: Svako pozajmljuje od svakog……

BR: Moje mišljenje je da je ključ vaše muzike beskompromisnost i dosta muda. Ne pravite komplikovanu muziku, ne pokušavate da napravite filozofiju od muzike ali ipak imate 12 albuma iza sebe i uz to svaki ima nešto novo da kaže. Koji je vaš glavni pokretač za pravljenje heavy rock pesama više do 30 godina?

Scott Hill: Glavni pokretač je ljubav prema sviranju. Biti u mogućnosti da odvrnemo pojačala jako glasno! Nema velike poruke u bendu Fu Manchu. Sviranje uživo je naša glavna stvar.

BR: Većinu vaših albuma odlikuje neko prevozno sredstvo na omotu. Vaša muzika je odlična za vožnju tako da je to odličan spoj ali me zanima šta zapravo stoji iza toga?

Scott Hill: Volim stare muscle automobile, kao i kombije i motore. Uvek sam smatrao da naša muzika pogoduje nečemu sa motorom.

BR: Skoro 30 godina ostali ste dosledni DIY ideologiji, iako imate izdavačke kuće iza sebe. Pretpostavljam da vam je danas nakon svih ovih godina lakše, ali koliko je teško bilo čvrsto se držati svojih ideja iako nisu komercijalne?

Scott Hill: Nije bilo teško. Nikad nam nisu pričali šta da radimo ili kako da zvučimo tako da smo uvek bili zadovoljni našim izdavačkim kućama.