-

Sandra i Henning (Guano Apes): „Sretni smo što smo se ponovno pronašli“

Guano Apes
Sandra Nasić i Henning Rümenapp; Foto: Nemanja Đorđević

Guano Apes postoje jednako dugo kao i Pearl Jam, prodali su preko četiri milijuna izdanja u cijelome svijetu, tri puta dobili njemačku glazbenu nagradu Echo te MTV Europe Music Award jednom, a sva tri prethodna albuma su ušla u njemačke glazbene ljestvice kao broj 1. Međutim, ono što je zapravo bitno ovdje je glazba. Njihove pjesme imaju jedinstven zvuk, a bend je oduvijek bio poznat po svojoj žudnji za eksperimentiranjem. Njihov najnoviji album „Offline“ zvuči svježe, cool i buntovnički – ali u isto vrijeme i potpuno drukčije od svega dosad. Kako to uspijevaju?

Guano ApesSandra Nasić: Uvijek prvo oslobodimo svoje umove od starijih albuma prije nego što počnemo raditi na novima te se otvorimo svim glazbenim mogućnostima. Ta maksimalna sloboda je naš pogon i ona tjera naše impulse. „Bel Air“ nas je doveo na novi nivo i zbog toga zvuči lakše i pomalo potiče na ples. A s druge strane, „Offline“ zvuči naoštrenije, s većim rock stavom te nudi posebnu raznolikost boja, za što možemo zahvaliti našoj dvojici producenata, Philippu „Philsenu“ Hoppenu (Krafkklub, Marteria) i Kurtu Ebelhäuseru (Blackmail, Donots), koji su također pridonijeli novim impulsima. Međutim, ono što je predivno jest da nas uvijek možete prepoznati, bez obzira na to kakve boje koristimo.

Henning Rümenapp: Iako album nudi toliko novih aspekata, sve smo više uvjereni u našu slobodu. Možemo se približiti svakome žanru i svirati svakakve raznolikosti – dok će naše pjesme uvijek zvučati kao Apes. Vrlo smo ponosni tom zlatnom linijom; ona nas iznimno oslobađa. Kao što je Sandra već natuknula spomenom Philsena i Kurta: ne morate ovakvu produkciju raditi sami, čak i ako možete. Producenti su vrli važna kombinacija prijatelja i kritičara: oni su ti koji će vam reći sve otvoreno. No svejedno „Offline“ zvuči zaista posebno. Ranije smo se koncentrirali u studiju na to da pjesme koje snimimo možemo upravo tako jednako svirati i uživo. A sada na stvari gledamo drukčije: štogod nam se svidi je dobro. Također, sretni smo što nam Sandrin vokalni raspon dopušta sviranje gotovo bilo kakvog stila glazbe.

Sandra: Uvijek mi je bilo važno isprobavati drukčije žanrove. Počela sam s hip-hopom i rapom, što možete primjetiti da je utjecalo na naš prvi album, a isto tako i na „Offlineu“. Na ovom albumu imamo nekoliko mirnih dijelova u kojima mijenjam glas u iznimno duboke visine tonova, ali i u naše tipično vikanje, poput pjesme „Open Your Eyes“. Ova promjena između grubog i krhkog je tako uzbudljiva. Moj glas se definitivno promijenio tijekom zadnjih 10 godina, a opet postoje dijelovi koje ne bih pjevala sada isto kao i onda. Mislim da je zabavno igrati se sa ženstvenosti u mom glasu. Danas više ne moram vrištati kako bih pokazala snagu.

BR: Kako u bendu izgleda proces pisanja, pripreme pa i produkcije novog materijala?

Guano ApesSandra: Početne skice pjesama stvorimo zajedno kao bend. Ovaj put smo se zatvorili u kuću cijeli jedan tjedan u siječnju 2013. godine kako bismo napisali pjesme. Kao i inače u sobi za probe. Nakon toga uzimam osnove sa sobom u svoj studio u Berlinu i radima na njima, pišem riječi za vokalne dionice i sama ih snimam. U idealnoj situaciji do tog trenutka pjesme su već toliko razrađene da više promjene nisu potrebne. Međutim, ponekad neke promjene moram napraviti. Tako da svi rade na pjesmama, sudjeluju u trajnom kreativnom procesu sve dok sve ne sjedne kako treba.

Henning: Rašireni smo po cijeloj Njemačkoj, živimo u Berlinu, Münchenu i Göttingenu – tako da radimo individualno ili u timovima i dijelimo fileove, što nam daje veliku fleksibilnost u radu.

Sandra: Možda zvuči pomalo neromantično, ali to je zapravo vrlo kreativno: možemo krenuti ispočetka sve do posljednje minuta, raditi na najsitnijim detaljima, i cijelo vrijeme inspirirati jedni druge – za nas, ovaj proces konstantnog filtriranja i prosijavanja dovodi do sve boljih i boljih pjesama.

BR: Kako odlučujete koje pjesme zaslužuju da upadnu na album, a kako od njih znate koja treba biti singl?

Henning: Neke od pjesama morate slušati nekoliko puta prije nego što vam postanu pristupačnije – te su nam vjerojatno i najdraže – a opet postoje i one koje vam se instantno otkriju. Podignu svoju zastavicu i odmah pokažu glavne komponente albuma. Te su savršene za singlove. Međutim, prokleto smo ponosni i na pjesme poput „Hey Last Beautiful“; pjesme koje su poprilično drukčije od onoga što smo radili ranije. Ovaj put smo upotpunili naše tipične Apes pjesme novim protutežama i s mnogo modernog zvuka.

Guano ApesSandra: S druge strane, ja volim „Fake“, otvoreno odvratna pjesma. Vrlo jednostavna, ali posebice prelijepa iz tog istog razloga – malo poput pjesme „Tiger“ s „Bel Aira“. Zanimljivo, ali lakše mi je pisati riječi na ovakve vrste pjesama. Ako postoji samo jedan riff ima više mjesta za melodiju. Imamo neke pjesme koje ovise o svojim finesama i neke koje su vrlo jednostavne i zbog toga tako bitne – pjesme kojima se možete jednostavno predati.

Henning: Meni se isto sviđa i „Numen“. Svi se mogu osobno poistovjetiti s riječima, a i kompozicija je isto tako uzbudljiva.

Sandra: Opće je poznatno da se volim igrati riječima i da imam vrlo vizualan stav prema pisanju tekstova. Često tekstovi imaju više značenja, kao u „Numenu“. Može se reći da je općenito ovaj album vrlo kritičan i političan – ali nećemo se vezati samo za to. Kao na primjer pjesma „Jiggle“, koja govori o oslobađanju sebe, o slobodi da povremeno jednostavno gubiš vrijeme uokolo. Želim pomoći ljudima da se riješe lošeg raspoloženja ako im je to potrebno. To je zapravo vrlo bitan aspekt glazbe.

BR: Što ste u ovoj digitalnoj eri, kada su svi non-stop online, htjeli poručiti imenom album offline?

Sandra: Naravno da nismo slijepi i vidimo što se događa oko nas. Informacija ima napretek. Nitko ni ne zna što prvo probaviti – sve se preispituje, nitko nikome više ne vjeruje. Možda bismo svi trebali uzeti par koraka unazad i preusredotočiti se na bitne stvari u životu. Možda zvuči kao klišej, ali glazba nam daje posebnu čistoću i istinu: ili nas dodiruje i ushićuje – ili ne.

Henning: Glazba je uvijek nekakva vrsta trenutnih emocija, pa tako dok sviramo uživo možemo gledati ljude u oči dok to dijelimo s njima. Imali smo toliko puno odličnih iskustava na turnejama kad ono neposredno postaje još jasnije u odnosu na posredno. Glazba je jednostavno jedna od osnovnih potreba, pa isto tako to može biti i povremeno „Isključivanje“.

BR: Koliko vam je bitno kotiranje na glazbenim listama?

Sandra: Trudim se ne misliti o tim stvarima – vrlo rijetko provjeravam ljestvice i recenzije.

Henning: U suprotnom si dopustiš da previše utječe na tebe. To nam se dogodilo s drugim albumom. Tad smo već bili pod toliko pritiska – a jednostavno se morate nositi s time. Prvo i najvažnije je voljeti ono što radimo, a onda možemo krenuti dalje sa samopouzdanjem i gledati na novi album kao na sljedeći korak u našoj evoluciji.

Sandra: Ionako mi je teško povezivati kvalitetu s uspjehom. To jednostavno nije tako lako mjerljivo. Neki od najboljih glazbenika u svijetu nisu uopće uspješni. Zato se ne osvrćemo za glazbenim ljestvicama – inače se vrlo lako možeš razočarati.

BR: Šta budućnost donosi bendu i fanovima Guano Apesa?

Guano ApesHenning: Za početak, sretni smo što smo se ponovno pronašli. Naša glazba nas povezuje i ona nas je ponovno spojila. Mješavina karaktera i interesa unutar benda, ali i nivo na kojem to sve spajamo je izvanredan i to nas je ujedinilo tijekom naših pet albuma i ovih dvadeset godina.

Sandra: Naša kemija je teška za objasniti – tako smo sretni što smo našli prave ljude. Svatko ima drukčiji stav, drukčiji recept – međutim, naše pjesme možete vrlo lako primjetiti među drugima, a to je nešto što je samo nekolicina glazbenika uspjela postići.

Henning: Sve to ima veze sa zajedničkim jezikom koji želimo zadržati sve dokle imamo nešto za reći.

Sandra: Ne moramo osvajati nagrade. Ja sam već poprilično ponosna ovim što smo postigli. Sam put je svoja nagrada: sretna sam što imamo mogućnost živjeti od svoje strasti i što možemo raditi štogod želimo. U svibnju ćemo imati turneju u Rusiji, zatim ćemo svirati na festivalima, i onda krećemo s europskom turnejom na jesen. Definitivno ćemo dosta svirati u inozemstvu – uvijek nam je bilo važno da idemo tamo gdje nas ljudi žele čuti – od Sibira do Portugala.

Henning: Sviranje uživo je naša strast – biti povezani s ljudima je zapravo glavni razlog zašto uopće radimo glazbu. Ti magični trenuci kad se, na primjer, nova pjesma razradi uživo tijekom koncerta s 2000 fanova. Naposljetku, želimo odvesti ljude na putovanje na kojem nikome nije dosadno, ni njima – a ni nama.