-

NaslovnaIntervjuiSandra Grubić (Dingospo Dali): "Svaka pesma ima neku posebnu temu i sa sobom nos...

Sandra Grubić (Dingospo Dali): “Svaka pesma ima neku posebnu temu i sa sobom nosi neki drugi svet”

Ako ste ikada obratili pažnju na beogradsku alternativnu scenu u proteklih pet, šest godina ime Dingospo Dali sigurno vam je poznato. Oni su alternativni rok sastav čiju muziku možemo povezati samo sa snažnom energijom upakovanom u lepršavi melanholični paket. S obzirom da postoje od 2011. godine iza sebe imaju brojne nagrade i nastupe na različitim festivalima širom regiona. Iako su publici jako dobro poznati oni tek sada objavljuju svoj debitantski album pod imenom „Sve dok mislim da je ovo drugi svet“.

Koncertna promocija albuma održaće se u Klubu Doma omladine u Beogradu 30. novembra, gde će se premijerno i prodavati album po promotivnoj ceni, dok će 4. decembra pojaviti u redovnoj prodaji putem promoterske kuće Long Play.

To je bio i povod da porazgovaramo sa pevačicom benda Sandrom Grubić koja ovom prilikom za Balkanrock govori o novom albumu i koncertu, kao i o radu u bendu i  onome što publika može očekivati od njih.

BR: Ćao Sandra, kako si?

Sandra: Dobro je. Uzbuđeno… Ne žalim se.

BR: Ako bi vaša muzika imala boju, koje bi ona boje bila?

Sandra: Ljubičasta, definitivno!

BR: Kako u vašem bendu funkcioniše kreativni proces? Da li zajedno radite na pesmama?

Sandra: Da, radimo zajedno. Sve što smo do sada uradili je nastalo zajedničkim naporom. Neko od nas dođe sa nekom idejom, onda to zajedno razrađujemo. Svi poprilično doprinose.

BR: Objavili ste da je došlo do izmene u sastavu, kako to utiče na vaš odnos u bendu i na vas kao muzičare?

Sandra: Ovo nama nije prvi put, već smo menjali gitariste nekoliko puta. Navikli smo na to da moramo iznova da se uvežbavamo sa nekim, da damo vremena da pesme ponovo zažive. Ali jako smo zadovoljni, rekla bih da promena unese neku svežinu u bend.

BR: E sad, da se osvrnemo i na vaše novo ostvarenje. Otkud to da tek sada objavljujete album, s obzirom da ste već dosta dugo na sceni?

Sandra: Jedan od razloga je taj što smo menjali gitariste, pa je bilo potrebno da iznova uvežbavamo sve te pesme koje dosta dugo sviramo. Drugi razlog je što smo radili sa više producenata pa se i to malo odužilo. Kada je album napokon bio gotov tražili smo izdavačku kuću. Cilj nam je bio da sve ispadne baš kako smo hteli, i sad smo konačno zadovoljni.

BR: Kako je nastalo ime albuma?

Sandra: Ime smo dali po tekstu pesme Drugi svet. Smatramo da ideja iza rečenice „Sve dok mislim da je ovo drugi svet“ zaokružuje i povezuje sve pesme na albumu zato što svaka pesma ima neku posebnu temu i sa sobom nosi neki drugi svet.

BR: Kako je teklo snimanje albuma? Da li je bilo naporno?

Sandra: Bilo je i lakih i teških trenutaka. Samo snimanje je teklo poprilično brzo. Nakon toga su se miks i master odužili, ogromnu količinu vremena nam je oduzelo samo dogovaranje oko različitih termina. Snimanje je zapravo najlaksi deo snimanja albuma.

BR: Da li postoji neka pesma sa albuma koju bi posebno izdvojila, i ako postoji koja je to pesma?

Sandra: To bi definitivno bila pesma Drugi svet, po čijem tekstu je nazvan ceo album. Ona nosi ideju koja obuhvata celu suštinu našeg albuma.

BR: Šta publika može da očekuje od vašeg predstojećeg nastupa?

Sandra: Publika može da očekuje da izvedemo svih dvanaest pesama sa albuma, možda predstavimo i neku novu pesmu. To će sve biti ostvareno na jedan novi način, uz našeg novog gitaristu Marka Mićanovića. Pored toga će biti dostupni naši cd-ovi i majice sa logom benda.

BR: Da li ste uzbuđeni da izvedete sve pesme sa albuma uživo?

Sandra: Uzbuđeni smo. Godinu dana nismo svirali u Beogradu i ovo nam je posle dužeg vremena solistički koncert. To je jako bitan datum za nas.

BR: Šta publika može da očekuje nakon objavljivanja albuma?

Sandra: Krenućemo da zakazujemo svirke po celoj Srbiji. U nekim gradovima smo bili, tako da ćemo se potruditi da se predstavimo publici i u gradovima u kojima nismo bili. Naravno, želimo i ponovo da posetimo ona mesta na kojima smo već svirali. U principu, sledi dosta koncerata i promocije albuma, a možda i neki spot. U daljoj budućnosti bi trebalo da se ostvari i drugi album.

BR: Da li za kraj imaš nesto da poručiš čitaocima Balkanrock-a?

Sandra: Čitaoci Balkanrock-a, obavezno dođite na svirku u četvrtak. Očekujemo vas.