-

Šakal: Za svako svetlo postoji noć, za svako leto, zima

Bend Šakal, sastavljen od veterana novosadske black metal scene, nedavno su objavili svoj prvi album, unevši novi život u donekle stagnantne tokove paganske scene. Stoga, naš novinar Nikita Šestak je odlučio da otkrije kakve su to tajne drevni bogovi podelili sa svojim tamnim adeptima.

BR: Pozdrav, Šakal! Iako ćete verovatno odabrati da zadržite veo anonimnosti bar još neko vreme, možete li da se predstavite našim čitaocima, i u kratkim crtama ispričate istoriju projekta?

Šakal: Šakal je, ustvari, nastao iz čiste radoznalosti! Svi u bendu se poznajemo dugi niz godina, dobri smo prijatelji ali nikad nismo pravili i svirali muziku u ovom sastavu. Tako da se ostavilo pitanje šta bi se desilo kad bi to probali. I probali smo i za kratko vreme smo napravili nekoliko demo snimaka, svidelo nam se i počeli smo da ih vežbamo uživo.

U startu nam je bilo jasno da je energija izuzetno snažna i da je ovo nešto što dugujemo sami sebi da uradimo. Tako se rodio Šakal.

BR: Pod ovim imenom ste se pojavili na domaćoj sceni praktično niotkuda, ali je poznato, a na osnovu muzike i očigledno, da ste već dugo „u priči“. Stoga, nameće se zaključak da je Šakal nastao kao logični produžetak vašeg prethodnog rada. Šta nam možete reći o tome?

Šakal: Tako nekako, bez najave, haha. Šakal je priča za sebe koja je i nama nova. Ne bismo se složili da je ovo produžetak naših prethodnih radova. Neki bendovi odavno ne postoje, neki su i dalje aktivni ali je definitivno da Šakal nije projekat ili nesto što radimo sa strane. Apsolutno je novi početak i novi bend. Svi smo 101% posvećeni ovome. Ovo smo mi.

BR: Umesto oprobavanja u demo-vodama, ili opipavanja terena EP izdanjem, odlučili ste se za old school potez izbacivanja longpleja. Black Metal Promotion je, sudeći po odličnim reakcijama publike u komentarima, uradio sjajan posao sa premijerom Jav, Prav, Nav. Kakva su bila vaša nadanja, i da li su ispunjena?

Šakal: Danas je veoma popularno često izbacivanje EP izdanja i demo snimaka. Mislimo da je to dosta konfuzno i teško za praćenje, pogotovo za generacije koje su navikle da bendovi na svakih par godina izdaju full-album i da se odjednom čuje dosta novog materijala. Takođe, album je ipak sjajan način da se ispriča jedna dublja priča.

Black Metal Promotion je uradio odličan posao! Sigurno je da smo imali nade i očekivanja, ali sad kad se osvrnemo na promociju, komentare i preglede, mislim da smo bili skromni. Zadovoljni smo i zahvalni za ovoliku pažnju koju smo za sad dobili, imajući u vidu da smo bend koji radi nepunih godinu dana.

BR: Mnogi od onih koji su se izuzetno pozitivno oglasili o albumu su strani slušaoci. Verujem da vas ovaj ishod ne iznenađuje?

Šakal: Ovaj stil muzike je dosta slušan i praćen u inostranstvu, scena je jaka. Imali smo osećaj da će se, pre ili kasnije, čuti za Šakal ali nas svakako iznenađuje ovoliki odziv. U današnje vreme se sve više ceni da bendovi pišu pesme na maternjem jeziku,gotovo kao da predstavlja određenu vrstu egzotike,tako da je to takođe bilo logično rešenje. Verujemo da se čovek ipak drugačije i iskrenije može izraziti na maternjem jeziku. Isto tako verujemo da se to čuje na albumu.

BR: Izbor da prikažete neke konkretne epizode, nalik onoj u „Dok gorim“, pored klasičnih opštih ilustracija, kao u „Ja i Crnobog“, otkrivaju da vam raznovrsnost nije strana. Koji aspekti paganizma su vam se pokazali kao najupečatljiviji, i zašto su baš oni odabrani kao polazište za liriku?

Šakal: Hteli smo da probamo različite opcije i vidimo sta najbolje leži pesmama. Pošto smo na samom pocetku rada, i resursi su ograničeni, dosta je komplikovano ostvariti viziju koju imamo za neke pesme, barem za sad. Slovensku mitologiju je izuzetno teško detaljno izučavati, jer ne postoji veliki izvor materijala za analizu, kao što je slučaj sa npr. nordijskom predhrišćanskom kulturom. Ovo je naš doživljaj naše stare vere i svega onoga što ona predstavlja i verujemo da se to jasno može pročitati u našim tekstovima.

Kao što smo i spomenuli, izvori za ovu vrstu tematike su vrlo škrti i brzo presušuju. Potrebno je dosta mašte, otvorenog ili epskog pristupa kako bi se napisao dobar tekst. Srećom to nam polazi za  rukom, uvek imamo nove ideje i uspevamo da svaku priču ispričamo kroz prizmu slovenske mitologije i nasleđa.

BR: U pogledu vizuelnog doživljaja, šta je sa dvema zverima na omotu? Šta one predstavljaju?

Šakal: Borba podzemlja (Nav) ljudi (Jav) i neba (Prav). Zmija i vuk su te zveri na omotu i one su totemske životinje kod Slovena. Ceo koncept albuma predstavlja večni ciklus života i smrti koji su naši preci mnogo drugačije shvatali nego mi sad. Za svako svetlo postoji noć, za svako leto postoji zima. Sudeći po mitovima i legendama, smrt je mnogo lakše bila prihvaćena u tim drevnim vremenima. Direktno pevamo o tome na albumu. Večita borba Dana i Noći, Sunca i Mraka.

BR: Klasični pagan black metal zvuk se na našim prostorima razvija od sredine devedesetih, kada su harali May Result, i opstaje sve do danas. Uz to, kruže glasine da i vama ovo nije prvi važniji doprinos toj sceni.
S druge strane, budući da je paganska tematika, kako svedoči cvetanje novih underground pokreta, prevashodno u SAD, Rusiji i Portugalu, ustupila mesto nekim drugim izvorima inspiracije, smatrate li svoj opus jednim od poslednjih važnijih tačaka u žanru?

Šakal: Neki članovi su u prošlosti  svirali u bendovima sličnog zanra. Ali, što se Šakal muzike tiče, mislimo da nijedan bend ne svira takav tip metala. Mi nismo imali tu vrstu pritiska da izbacimo album koji će zvučati kao neki određeni podžanr. Imali smo slobodu da radimo šta želimo. I verujemo da će to da ostavi trag.

May Result, kao i The Stone su pioniri i velikani pagan black metala na ovim prostorima i zaslužuju svaki respekt. The Stone i dan danas pravi albume koji zvuče sveže i energično posle toliko godina na sceni. A što se tiče Jav, Prav, Nav, taj album je itekako važna tačka za nas, na ličnom nivou, ali mislimo da je jako rano da se postavlja pitanje uticaja ili važnosti unutar žanra. Ali sudeći po dosadašnjim reakcijama ljudi, očigledno je da smo doprli duboko u slušaoce. Što jeste bila zamisao. Vreme će pokazati da li će te pesme zvučati isto toliko gordo i silno za 20 godina, kao što album Slovenska krv od The Stone zvuči i dan danas.

BR: Ukoliko uslovi dozvoljavaju, hoće li longplej pratiti i koncertna promocija? Možda čak i u inostranstvu?

Šakal: Live koncerti su svakako u planu i bend radi na tome. Ako bude prilike za svirkama u inostranstvu definitivno ćemo je iskorisititi. Za sad smo i dalje daleko od konkretnih datuma.

BR: Što se tiče CD izdanja, izjavili ste da će ga u nekom trenutku biti. Kakva je bila reakcija izdavačkih kuća neposredno po objavljivanju albuma, i da li su vam već pristizale neke ponude?

Šakal: Definitivno će biti CD izdanja u skorijoj buducnosti. Ponude su pristizale i pre objavljivanja albuma, a pristižu i dalje. Dosta su se stvari promenile u poslednjih nekoliko godina. Postalo je teško napraviti razliku između izdavača i promotera, tako da i dalje razmatramo opcije koje bi bile najbolje za Šakal.

BR: Možda je prerano govoriti o budućnosti, ali da li smatrate da će Šakal da opstane toliko dugo, da se o bendu priča kao o drugim etabliranim imenima regionalne black metal scene?

Šakal: Prerano je govoriti o tome jer smo na samom početku. Naše je da nastavimo da stvaramo muziku koju želimo da slušamo, sviramo i izvodimo uzivo a vreme i slušaoci će dati odgovor na ovo pitanje. Ono što znamo jeste da nemamo nameru da stajemo, i svi čvrsto verujemo da smo tek počeli.

BR: Zahvaljujem vam se na izdvojenom vremenu, i nadam se skorašnjim vestima s vaše strane. Iskoristite ovu mogućnost da napišete šta god želite u znak pozdrava!

Šakal: Hvala vama na fantastičnim pitanjima! Hvala svim ljudima na podršci i interesovanju!