-

Roman Goršek (Plejboj): „Album je u današnje vreme predugačak za slušanje“

PlejbojSa Romanom Goršekom, bas gitaristom Plejboja, razgovarali smo o predstojećem nastupu grupe na festivalu Vračar Rocks, njegovom prvom bendu, druženju sa članovima Partibrejkersa, nesuđenom nastupu Plejboja na koncertu Rolling Stonesa…

BR: Plejboj je nedavno objavio singl „Nije lako“, treći od ponovnog okupljanja benda. Da li se grupa i definitivno okrenula singlu kao novom dominantnom formatu, ili će se pesme, u dogledno vreme, ipak naći na studijskom albumu?

Roman: Za sada nam ovaj tempo odgovara, jer možemo i mi, a i publika da posvetimo dovoljno vremena svakoj novoj pesmi. Album je u današnje vreme predugačak za slušanje, ali sigurno da razmišljamo o izdanju, možda i vinilu.

BR: U spotu za „Nije lako“ pojavljuje se naša poznata manekenka Anđelija Vujović. Kako je došlo do saradnje sa njom?

Roman: Pa, Plejboji su oduvek bili okruženi zgodnim devojkama. (smeh) Pošto su se u našim spotovima od početka pojavljivale neke od najharizmatičnijih i najlepših devojaka Beograda, odlučili smo da i ovog puta održimo tu tradiciju. Nismo odoleli Anđelijinom izgledu i energiji, a uspešan rezultat te saradnje mogu svi da vide u spotu „Nije lako“, koji je snimio Ivan Šijak. Inače, Anđelija je izuzetna devojka i sluša isključivo rock ‘n’ roll, hvala joj što nam je ulepšala spot.

BR: Pre dve godine si, u razgovoru za naš portal, otkrio da prva tri albuma Partibrejkersa ulaze u red tvojih omiljenih albuma i da većinu pesama sa tih ploča znaš da odsviraš na gitari. Mnogima je malo poznato da je za ime vašeg prvog albuma, Sviraj dečko, zaslužan upravo Cane. U kolikoj meri je on bio „dobri duh“ benda na početku vaše karijere?

PlejbojRoman: Neka naša ekipa je tada, ’87-’88, otkrila Partibrejkerse, i često smo bili jedina publika na njihovim prvim koncertima. Tog leta smo se i upoznali na trajektu za Lastovo, ostalo je sve istorija i dugogodišnje iskreno prijateljstvo. Kad smo 1992. napravili bend, Cane je pitao kako će da nam se zove bend, i prokomentarisao naziv Plejboj sa „Sviraj, dečko“. Tako je i prvi album dobio ime.

BR: Grupa Plejboj je svojevremeno, u vreme kada se od rock benda očekivala angažovanost, verovatno najviše zbog poetike i estetike, optužena za eskapizam. Kako danas gledaš na te tvrdnje?

Roman: Moram da priznam da smo mi često svesno i namerno pravili takve, kako kažeš, „eskapističke“ poteze. U trenutku besmisla devedesetih, ratova, politike koja se sve više mešala u život, želeli smo da pevamo o ljubavi, o nečemu lepom što smo doživeli, i da stvaramo muziku koja šalje pozitivne i lepe vibracije. Međutim, samo veza sa politikom je davala mogućnost za razvoj karijere i mi nismo hteli da pristanemo na to. Zaobišle su nas te turneje na kojima se promovisala neka politička priča, koja je, ispostavilo se, bila prevara.

BR: Plejboj je trebalo da 2006. godine nastupi kao predgrupa na beogradskom koncertu Rolling Stonesa, koji je na kraju otkazan. Da li žališ za činjenicom da niste svirali kao predgrupa Stones-ima na koncertu koji su u Beogradu održali naredne, 2007. godine?

Roman: Pa, na žalost, to obično određuje organizator koncerta, a u ovom slučaju je to bio neko ko je imao svoju viziju. Stonesi su nam sigurno jedan od omiljenih bendova i bila bi nam čast, sigurno bismo dobro zvučali na tako velikoj bini. Drago mi je što je ipak, pored drugih, i Električni Orgazam svirao, jer oni to jedini realno i zaslužuju.

BR: Sarađivao si sa brojnim pop izvođačima – Sašom Vasićem, Aleksandrom Radović i drugima – na njihovim studijskim izdanjima. Kakva iskustva nosiš iz rada u jednom drugačijem, pop miljeu?

PlejbojRoman: Ja se godinama bavim muzičkom produkcijom i aranžiranjem, i uglavnom sam bio angažovan kao producent i aranžer ili sam miksao pesme. U suštini je to posao u studiju i tu nema mnogo kontakta sa ljudima. Međutim, to mi je dalo mogućnost da radim u najboljim muzičkim studijima, da poštujem rokove, vreme, tu nema miksanja danima i mesecima, sve je profi i imaš odgovornost. To je nemerljivo iskustvo, jer sad vrlo jednostavno dolazim do rešenja i bržim savetom mogu da rešim neke nedoumice u studiju ili prilikom snimanja, pomažem muzičarima i bendovima da ne gube vreme na gluposti. Što se tiče muzickog stila, to su uglavnom bile pesme koje komponovala Aleksandra Kovač, sa kojom sam suvlasnik u RA produkciji, tako da je to bio isključivo soul, pop rock, country, funk, u suštini neka muzika koju poznajem i koja mi je na neki način bliska.

BR: Hoće li album Euforija Igorovog i tvog prvog benda ikada doživeti reizdanje na CD-u ili u digitalnoj formi?

Roman: Upravo prebacujem snimke sa originalne kasete, i postaviću sve za početak na YouTube. Iznenađen sam koliko me ljudi pita za Euforiju, iako je to bilo davne 1990, ali me i raduje što taj bend dobija neki svoj kultni status.

BR: Kakav repertoar i šta sve spremate publici u Božidarcu?

Roman: Pre svega nam je drago da sviramo na Vračar Rocksu, jer smo svi tu iz kraja i često dođemo na piće i čujemo za neke nove i odlične mlade bendove koji sviraju najrazličitije muzičke stilove. Inače, Plejboj je sa prvim probama krenuo u jednom podrumu u Sinđelićevoj ulici davne 1992. Hvala Jack Danielsu i Duletu Vračar Rocksu što su pomogli da se ovaj koncert dogodi, jer danas retko ko podrzava rock ‘n’ roll. Sviraćemo kombinaciju starih pesama sa oba albuma, ali i neke pesme koje nismo do sad nikada izvodili. Gosti će nam biti sjajan mladi bend Sinestezija, koji su, inače, bend koji je prvi imao nastup na prvom Vračar Rocks festivalu, koji je održan pre tri godine.