-

NaslovnaIntervjuiRemi i Shot (Elemental): Eto, takav vam je taj naš bend – zavuče ti se pod kožu

Remi i Shot (Elemental): Eto, takav vam je taj naš bend – zavuče ti se pod kožu

Elemental SubBeerni Centar Beograd
Bend Elemental nedavno je proslavio 20 godina karijere, a njihova glazba se teško svrstava u jedan određeni žanr. Imaju vlastitu biografiju „Sve, samo ne romantika“, izdaju albume pod vlastitom izdavačkom kućom, a Remi na svojoj Facebook stranici objavljuje svoju poeziju. Ususret dvodnevnom koncertu Antivalentinovo #4 „Ništa ljubav, samo obitelj“, na kojem je Elemental jedan od izvođača, razgovorali smo s Remi i Shotom o mnogim zanimljivim temama, a saznali smo i kakve planove imaju za budućnost.

BR: Nedavno ste dvostrukim koncertom proslavili 20 godina karijere. Podsjetite nas kako je zapravo sve krenulo. Kada ste odlučili osnovati bend i jeste li uopće sanjali da ćete svirati i nakon dva desetljeća?

Shot: Bili smo mladi i ništa nismo mislili! Hahaha! Najozbiljnije! Jednostavno smo radili muziku, svatko od nas samostalno i u nekom trenutku odlučili par pjesama zajedno napraviti. Bilo je to još doba dok smo radili na matrice. I zakotrljalo se nekako, protutnjale godine, prigrlili cijeli bend i sad smo tu. Interesantno je da tek sada iz ove perspektive kada gledamo shvaćamo da puno toga što smo napravili je bilo bitnije nego što je to tada izgledalo.

Elemental SubBeerni Centar BeogradBR: Tko su vam prije dvadesetak godina bili uzori i imate li ih i danas?

Remi: Prije smo se mnogo više nego danas oslanjali na uzore iz američkog rapa, ali mislim da je to nekako i normalno s obzirom da smo počeli raditi muziku kad smo bili u pubertetu. U to vrijeme, u tim formativnim godinama, normalno je da čovjek traži neku skupinu s kojom bi se identificirao. Privatno smo slušali jako puno američkog rapa i onda smo, prirodno, i najveću inspiraciju vukli upravo od tih izvođača. Danas se govori da su 90-e bile „zlatno doba” rap muzike, tako da mislim da smo bili na pravom putu, što se tiče uzora. Također, na prva dva albuma dosta smo semplirali američki soul i jazz, tako da su nas i ti žanrovi obilježili. Što se tiče današnjih uzora, s obzirom da slušamo zbilja šaroliku muziku, teško je govoriti o uzoru – više bih to nazvala utjecajima.

BR: Koji vam se vaš koncert za sada najviše urezao u pamćenje i zašto?

Shot: Jako je teško izdvojiti samo jedan koncert. Bilo ih je dosta „bitnih“ ili „velikih“. Ja mogu reći da mi je možda najupečatljiviji onaj prvi koji smo rasprodali. Bilo je to 2005. godine u zagrebačkom klubu Aquarius. U 21:15 više nije bilo karata, a u klub s terasom na kojoj je bina stane otprilike 1600 ljudi. Nama je to bilo nadrealno. Mislili smo da će biti običan koncert, da smo sretni ako se pola popuni. To je bio prvi koncert koji smo rasprodali. Kasnije se to i u drugim klubovima događalo, svirali smo i pred puno više ljudi, ali ovo je bilo prvi put i zato je bitno. Nešto je tada preskočilo u našim glavama. Kao da smo izgubili nevinost tada!

BR: Vaša biografija „Sve, samo ne romantika“ autora Marka Podruga može se odnedavno kupiti u knjižarama, a donosi razne priče koje su se dogodile u ovih 20 godina. Možete li nam prepričati jednu anegdotu iz knjige?

Remi: Ono što u knjizi nije navedeno kao anegdota, a definitivno je vrijedno spomena jest instanca kada je Marko Podrug, autor biografije, dogovorio da ide s nama na jednu od svirki. Morate znati da bend, kada putuje kombijem, ostvari posebnu vrstu povezanosti – ipak, toliko vremena provedeš zajedno da jedni drugima „uđemo u glavu”. Bilo mi je jako smiješno kako je Marko odlučio otići na jednu svirku, da bi se to na kraju završilo na tri svirke zaredom, putovanje od cca 12 sati u jednom smjeru, što je sve stoički podnio – štoviše, sam je odlučio otići na sve tri, makar nije trebao. Mi smo se međusobno zezali da smo ga asimilirali kao Borg i da ima Stockholmski sindrom. Eto, takav vam je taj naš bend – zavuče ti se pod kožu.

Elemental SubBeerni Centar BeogradBR: Po naslovu biografije može se zaključiti kako ste imali trnovit put do zvijezda. Je li uistinu i bilo tako?

Shot: Pa ne bih sad prenaglašavao težinu puta do dvadesetogodišnjice benda. Svima je teško i trnovito pa je i nama bilo na trenutke. Imali smo uspona i padova, ali to tako valjda mora biti. Možda neke teške situacije iz ove perspektive i ne djeluju kao drama, a neke bezazlene sad tek shvaćamo da su mogle ispasti puno lošije. No dobro – bitnije je ono što će se tek dogoditi!

BR: Remi na svojoj Facebook stranici objavljuje poeziju koja je vrlo dobro prihvaćena od publike. Hoće li to uskoro postati zbirka pjesama?

Remi: Apsolutno! Dugo sam skupljala pjesme po raznim folderima na kompjuteru, čuvala ih podalje od javnosti, možda podalje i od same sebe. Nisam nikada mislila da ću se smatrati pjesnikinjom – ali s druge strane, nisam mislila ni da ću postati muzičar, pa eto što se dogodilo. U posljednje vrijeme ne spremam pjesme po kompjuterima nego kad ih napišem, odmah ih i objavljujem na svojoj Facebook stranici – odlučila sam da ih podijelim s ljudima, pa kud puklo. I moram reći da sam iznimno iznenađena interesom koji izazivaju – nisam mislila da poezija može biti tako čitana! Zbirka će izaći ove godine, u to sam uvjerena.

BR: „Tijelo“ je doista emotivan album koji je izdan u dva CD-a, a sadrži čak 18 pjesama. Odlučili ste se izdati ga pod svojom diskografskom etiketom 383 Records. Otkuda ovakva odluka? Nije li vas bilo strah mogućeg rizika?

Shot: Dugo smo bili u mirnom okrilju velikog izdavača. Čak 14 godina. A kako smo svi mi na neki način „control freak“ osobe, puno smo posla na sebe preuzeli i puno toga naučili raditi sami. U nekom je trenutku došlo do toga da smo se „u katalogu“ veće izdavačke kuće osjetili skučeno pa je trebalo ići dalje. Logična je stvar bila da se sami registriramo kao izdavač i da pokušamo na svojim ramenima sve to iznijeti. Naravno da je to rizično. Ali imali smo godine i godine iza sebe u kojima smo valjda nešto naučili. I uspjelo je. I dalje ide. Dok ne bankrotiramo!

BR: Većinu vaših pjesama (ne samo s albuma „Tijelo“) prate vrlo zanimljivi spotovi. Koji osobno smatrate najefektnijim i zašto?

Remi: Ne mogu reći koji je najefektniji, ali znam koji mi je bilo najzabavnije snimati – spot za „Goli i bosi”. Temperatura je bila oko nule, ideja za snimanje u lunaparku zapravo se dogodila u posljednji trenutak, svi smo bili dobrog raspoloženja… Uvijek kada uhvatim negdje taj naš spot, na licu mi zatitra osmijeh jer mi se odmah vrati onaj feeling sa snimanja. Mislim da smo tu zezanciju dosta dobro prenijeli i na gledatelje.

BR: Pred kraj prošle godine objavili ste novu pjesmu „Nešto glasno“ kojom započinjete novo poglavlje. Što se još „kuha“ u bližoj budućnosti?

Shot: Naravno da vam nećemo sve odati! Hehe! No možemo reći da „Nešto glasno“ otvara novo poglavlje, neki novi materijal i dio je neke cjeline koju spremamo izbaciti u narednim mjesecima. Opet smo u režimu proba. Stvaramo. Bit će!

BR: Uskoro se održava Antivalentinovo, prvi puta dvodnevno, na kojem nastupate s nizom zanimljivih izvođača. Kojoti, Zabranjeno pušenje, Let 3 i Bad Copy samo su neki od njih. Što očekujete od ovog koncerta?

Remi: Očekujem da svi oni koji će za Valentinovo biti solo, dođu na Antivalentinovo jer zajedno smo jači! A možda nekoga i upoznaju, he he… Jedva čekam tu svirku jer je lijepo dijeliti pozornicu s takvim legendama. Mislim da će iza i na pozornici biti jednako zabavno i spontano!

BR: Što možemo očekivati od Elementala u idućih 20 godina?

Remi: Mnogo singlova, mnogo albuma, mnogo novih izazova… Tko zna gdje će nas kreativa sve odvesti. Što se mene tiče, neka bude zabavno i nasmiješeno kao ovih prvih 20 – i ja sretna!

Shot: Svašta! I muzike i spotova i koncerata i tko zna čega! Možda izmisle i neke nove medije pa ćemo se i s njima igrati.