fbpx

-

Naslovna Intervjui Rambo Amadeus: "Nadam se temeljnim promjenama homosapiensa"

Rambo Amadeus: “Nadam se temeljnim promjenama homosapiensa”

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

rambonis12_3

“Kreiranje je zabavno, to ću sigurno raditi do kraja života, a putovanje na svirke mi postaje malo napornije, pa ću vjerovatno na tom planu nešto mijenjati”, otkrio je Rambo Amadeus za Balkanrock kao komentar nove pesme “E moj Rambo, ostara se

Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih muzičara na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Poznat je i pod nadimkom “svetski kilo car” (prvobitno “svetski mega car”) koji je nadenuo sam sebi, bavi se rok muzikom i gitarskom džez fuzijom sa tekstovima humorističkog karaktera. Jedina osoba koja svojim doskočicama na koncertima može da parira Canetu u intervjuu za Balkanrock.com priča o tranziciji muzičke postave sa seksteta na trio, aktuelnim koncertima i novim pesmama.

RAMBO AMADEUS & Two Winetous
Novo “agregatno stanje”

BR: Sledi koncert u Gun clubu posle nove godine (4. januara). Kakva će biti koncepcija repertoara, u smislu: nove pesme, naspram hitova? Kakvi su aranžmani starih pesama u novoj postavi?

Rambo: Uglavnom sviramo novije komade, a stare hitove smo strpali u jedan improvizovani “medli” koji iz koncerta u koncert mijenja svoj oblik, zavisno od raspoloženja benda i publike.

BR: Zašto ste raspustili Broken Swing Sextet sa kojim ste radili prethodnih godina?

Rambo: Sa Broken Swing Sextetom sam, zahvaljujući prije svega strpljenju saksofoniste Aleksandra Petkovića uspio da napravim aranžmane koji su mom repertoaru dali sasvim novi sound. Za 5 godina uspješne saradnje smo čini mi se uspjeli da nametnemo novi standard u izvođenju, i siguran sam da ću opet, kada za to bude prilike, raditi sa velikim orkestrom. Ali za taj posao potrebno je zaista mnogo strpljenja i truda.

BR: Kako vidite saradnju sa Igorom Maleševicem i Miroslavom Tovirćem? Kako funkcionišete kao trio, u odnosu na sekstet?

Rambo: Trio je nastao iz mog rada na “Praistorijskom kulturno umjetničkom društvu Vinčanci”, eksperimentalnom projektu u kome smo sa modernim instrumentima pokušavali da pronađemo autentičan zvuk, spoj futurizma i praistorije. To eksperimentisanje i ludovanje stvorilo je jednu snažnu interakciju između dva izuzetna individualca, Miroslava Tovića, Igora Maleševića i mene, i prosto, toliko smo zavoljeli taj novi zvuk da sam poželio i da nastupam sa njima izvodeći moj repertoar na jedan sasvim novi način, prilično oslobođen formi koje propisuje savremena muzika.

_______________________________________________________________________

Sky Wikler je po mom mišljenju najtalentovaniji autor na muzičkoj sceni Srbije u ovom momentu, i pitanje je samo trenutka, da se sklope kockice i da uradimo nešto zajedno.

_______________________________________________________________________

BR: “OOORUUUK, Sad ga lomi” je etiketiran kao “Turbo folk 2″… gde vidite vezu između prvog i drugog dela?

Rambo: U naslovu naravno. Ista tema, obrađena ovog puta iz ugla protagoniste.

BR: Kako su prošli nedavni koncerti po Evropi? Kakva je demografija publike…dijaspora ili ima i stranaca?

Rambo: Nastupali smo klubovima, sličnim ovom kakav je Gun ili Fest, u publici su dominirali ljudi sa prostora ex-SFRJ, ali bilo je od 20 do 30% stranaca, kojima je, bez lažne skromnosti, naša svirka pravo otkriće.

RamboBR: Pored čuvene gitare sa slivnikom, sve češće svirate svetlo-plavi Stratocaster. Koja gitara je pogodnija za koju priliku?

Rambo: Fretless gitara sa slivnikom je pogodna kada u bendu svira neki harmonski instrument, još jedna gitara ili klavijatura, kada toga nema, ipak se moram držati pragova, jer bole uši u suprotnom.

BR: “E moj Rambo, ostara se” – koliko se smanjuje entuzijazam za komponovanjem i svirkama sa godinama? Ovaj posao do kraja života ili postoje planovi za penziju?

Rambo: Pa, kreiranje je zabavno, to ću sigurno raditi do kraja života, a putovanje na svirke mi postaje malo napornije, pa ću vjerovatno na tom planu nešto mijenjati. Nadam se da će se situacija sa isplatom autorskih prava popraviti, jer bi bilo sasvim normalno da ja od autorskih prava živim, a da sviram samo kad želim, što do sada nije bio slučaj.

BR: U nedavnom intervju Bad Copy su rekli da ste više puta ugovarali saradnju i da “sutradan Vi to zaboravite”. S’ obzirom na to da vašu muziku povezuje humor, možete li da vidite zajedničku saradnju na nekom projektu?

Rambo: Uopšte nisam zaboravio. Sky Wikler je po mom mišljenju najtalentovaniji autor na muzičkoj sceni Srbije u ovom momentu, i pitanje je samo trenutka, da se sklope kockice i da uradimo nešto zajedno. Mogu samo unaprijed da se radujem i druženju i saradnji sa Bad Copyjem.

BR: Bili ste dobar prijatelj sa Dinom Dvornikom. Koliko pratite muzičku karijeru njegove ćerke Elle i kakvu muzičku budućnost vidite za nju?

Rambo: Zaista ne pratim, nisam ni znao da se bavi muzikom. Ako je talentovana na tatu, nema za nju zime.

BR: Navršilo se 10 godina od Kurac, Pička, Govno, Sisa – planirate li u karijeri još koji put iskoristiti neke od ljudskih organa i fekalija za naziv album?

Rambo: Podsjetiću vas da je 1993, kada je ta pjesma i nastala buktao bratoubilački rat na Balkanu, i da je pjesma bila sasvim primerena istorijskim prilikama. Nadam se da više neće biti potrebe za tako brutalnim izrazom.

BR: Da li su „KPGS“ 4 elementa koja će uništiti svet ili neke druge sile prete uništenju naše planete?

Rambo: Samo čovjekova priroda, kojom još dominira, da citiram Caneta “Gramzivost i pohlepa”, uništava planetu. Nadam se temeljnim promjenama homosapiensa prije svega na moralnom planu, a čovjek je dovoljno bistar da riješi većinu problema i izazova koju nameće budućnost.

BR: Na vašim koncertima ima mnogo dogodovština. Većina su urbane legende. Od koncerta usisivača,  gledanja utakmica, naplaćivanja izlaza. Šta bi voleli da priredite publici na  nekom od koncerata, a do sada niste?

Rambo: Sada sam fokusiran na muziciranje, svirku, groove, sound. Biće i drugih agregatnih stanja ali za sad me ovo najviše loži.

BR: Mnoge vaše pesme iz koncerta u koncert dobijaju izmenjene/dopunjene tekstove. Da li to pripremite ranije ili jednostavno improvizujete na licu mesta?

Rambo: Kako kad.

BR: Koliko ste generalno skloni improvizacijama, s’ obzirom da je vaša muzika dobrim delom džez fuzija?

Rambo: Pa. čovjek može da improvizuje samo ono što već zna. Što je znanje veće , mogućnosti improvizacije su šire. Sklon sam improvizaciji, kako da ne, malo je problem sa improvizacijom jer uglavnom usrećuje samo muzičare koji improvizuju, a mnogo manje publiku.

BR: Mnogi su vam interpretacijom “Rambo majstore” obećali glas na izborima. Kada možemo očekivati vašu kandidaturu za predsednika?

Rambo: Nikad. Imam previše drugih talenata.

BR: Koliko je teško biti svetski car?

Rambo: Mnogo.