fbpx

-

Naslovna Intervjui Quasarr: ''To što mi mislimo o europskoj i svjetskoj sceni je mit''

Quasarr: ”To što mi mislimo o europskoj i svjetskoj sceni je mit”

Snježana Žilka

Funkcija: Novinar/Dopisnik

Sebe vidi kao:

Moto: Those Who Dance Are Considered Insane by Those Who Can’t Hear the Music..Friedrich Nietzche

quasarr3Rijeka se i ovaj puta pokazala kao uspješna glazbena tvornica i poklonila nam još jedno osvježenje na sceni. Iako je ‘Quassar’ relativno novo ime na sceni, te je od izlaska njihovog prvog singla ‘Ti’ prošlo sedam godina, čini da je tek sada dobio zasluženu pažnju kritike.Svojim singlovima ‘Sjene’ i trenutno aktualnim ‘Ljubav’, duet koji su napravili u suradnji sa divom Josipom Lisac promoviraju svoj treći studijski album koji je na pomolu izlaska. Porazgovarali smo sa dečkima iz Quassara’ Filipom, Borisom i Sergejom o tome kako je došlo do suradnje sa Josipom, što misle o procvatu indie glazbe na svjetskom tržištu, pruža li Rijeka neku posebnu inspiraciju te kako napreduje snimanje novog albuma.

BR: Reci nam nešto više o ‘Quasarru’ kako ste se svi okupili,imate već dosta godina staža na sceni da li je u bendu još uvijek ista postava ili je kroz godine bilo promjena?

Sergej: Kvazar: Izraz “kvazar” (quasar) znači kvazi stelarni (quasi stellar). To je nešto što izgleda kao zvijezda, ali emitira više svijetla nego cijela galaksija. Astronomi pretpostavljaju da se njihov sjaj može povezati sa silovitim efektima masivnih crnih rupa koje se nalaze u njihovom središtu i materijalu koji ih okružuje.Postava se kroz godine mijenjala, jedino su Boris i Filip ostali od prve postave. U današnjoj postavi djelujemo dvije godine.

Boris: 2006.g. izlazi prvi singl „Ti“ koji je odmah zasjeo na prva mjesta radio i tv ljestvica, a netom poslije i prvi album u koprodukciji D. Mujadžića – Denykena za Menart. Album je bio nominiran za nagradu Porin, a nama dao zalet i publiku jer su singlovi zauzeli prva mjesta na“ većim“ radio stanicama u Hrvatskoj. Drugi album „Propaganda“ izašao je 2010. g. u produkciji S.Sekulovića-Skansija , a bendu je donio više publike te moderniji , plesniji zvuk sa više elektronike

BR: Kada je  singl ‘Ti’ zasjeo na top liste  bili ste još uvijek relativno novo ime na sceni barem za širu publiku i još uvijek niste imali album,što je uslijedilo nakon toga..trebalo je dokazati da imate još takvih aseva u rukavu? :)

Filip: Album je bio vrlo brzo snimljen nakon “Ti”. Trebalo nam je dosta vremena da ga izmiksamo onako kako smo željeli. Mislim da se nismo htjeli dokazivati. Osnovna stvar je ta da mi volimo zajedno raditi glazbu, volimo zajedno svirati, o drugome ne razmišljamo puno. Imamo sreće da naša publika voli to što radimo.

filip_frankBR:Je li postojao određeni pritisak ili ste već imali materijale da poprate albumski singl ‘Ti’?

Filip: Quasarr je postojao jedno 7 godina prije nego smo izbacili “Ti”. “Ti” je postojala jedno 2 godine prije nego je dospjela na radio stanice. Mi materijala uvijek imamo. Problem je izbarati ono što slijedi. Određeni pritisak uvijek postoji. Ali to nije onaj pritisak na koji se obično misli. Ne postoji kritičar ili netko van benda koji nam je rekao ono što smo si mi međusobno rekli.To je ljepota sviranja u bendu. Jedni druge tjeramo dati najviše što možemo.

Boris: Pretpostavljam da su publika i radijski urednici očekivali slične hitove, ali mi nismo razmišljali na taj način..već smo svakoj pjesmi pristupali kao drugoj priči..ne željeći se ponavljati. Naša prva tri singla, potpuno su različite pjesme, stilski, aranžmanom, pjevanjem i produkcijom.

BR:Tko je autor tekstova, kako izgleda proces nastanak jedne pjesme Quasarra?

Filip: Proces nastanka jedne pjesme je dug i “mukotrpan”. Mi funkcioniramo po principu zašto da bude jednostavno kad može biti komplicirano. Doma napravimo instrumentalnu skicu, pa Boris napravi tekst i otpjeva. Odnesemo stvar u prostoriju totalno je rasturimo. Dobro se raspravimo oko najsitnijih detalja. Tu totalno promjenjenu stvar odnesemo doma, na kompjuteru opet napravimo elektroniku, semplove, gudače… odnesemo u prostoriju, totalno je rasturimo. Malo se usput raspravimo oko najsitnijih detalja, i to traje dok svi nismo zadovljni.. Ima pjesama koje odmah kliknu svima, a ima pjesama oko kojih dosta dugo i žestoko raspravljamo. To su obično one najbolje.

Boris: Možda smo prije više inzistirali da pjesma bude radiofonična… dok sad već znamo kakav bi trebao biti aranžman pa da se uklopi u onaj set koji izvodimo “live”. Stoga si uvijek malo zakompliciramo život aranžmanski, pa rad na pjesmi zna potrajati.

BR: Koja je razlika između vašeg prvijenca ‘Quasarr’ iz 2007 i sljedećega ‘Propaganda’  iz 2010. ponajviše u glazbenom smislu, pošto su rađeni u suradnji sa različitim producentima?

Filip: Quasarr smo radili u koprodukciji sa Denykenom. On je rock producent. To se osjeti na albumu. Koristili smo elektroniku, ali ne u tolikoj mjeri koliko smo je koristili na Propagandi. Sa Skansijem smo se okrenuli plesnijim ritmovima. Više se poigrali konstrukcijom zvukova i bitova. Svakim albumom pokušavamo dati svoje trenutno viđenje pop forme.

BR: Često vas se naziva indie pop, pa i electro pop bendom,ali sa određenim mračnim prizvukom.Kritičari uvijek zalijepe etikete, ali da li se u globalu slažete sa tom konstatacijom?

Boris: To su kategorije za kritičare. Ne želimo se ograničavati i stavljati u okvire.

Sergej: Pop je oduvijek obuhvaćao elemente drugih glazbenih stilova, pa tako dan danas obuhvaća i elektroniku samo što na to nismo još toliko navikli. Također koristimo i violine i distorzirane gitare pa nam nitko još nije rekao da sviramo simfo-pop ili metal- pop.

BR: U zadnjih nekoliko godina indie glazba je doživjela procvat na europskoj pa i svjetskoj sceni, a u Hrvatskoj se takva vrsta glazbe i dalje doživljava sa određenom dozom skepticizma kako to komentirate?

Sergej: To što mi mislimo o europskoj i svjetskoj sceni je mit. Siguran sam da i u drugim zemljama postoji isti skepticizam kao i u Hrvatskoj. Dan danas je indie sve što se strogo ne uklapa u neka opća mjerila, pa je sviranjem moderne i progresivne glazbe teško izbjeći tu oznaku.

Filip: U biti sve je stvar brojki i tržišta. Ako živiš u zemlji koja ima 4 i pol milijuna stanovnika, i kao indie bend te sluša, recimo 10% stanovništva. Imaš tu populaciju koja te prati. Ako živiš u zemlji koja ima 70 milijuna stanovnika, i kao indie bend te sluša 10% stanovništva, imaš već respektabilnu publiku. I sva skepsa nestaje.

quasarr1BR: Rijeka je grad iz kojeg potiču neka od jačih imena na Hrvatskoj glazbenoj sceni poput Urbana i Let 3, recite mi ima li taj grad neku posebnu inspiraciju?

Boris: Rijeka je definitivno uvijek imala neku drskost u glazbi koju nisam čuo kod drugih gradova…ja to volim usporediti sa Seattle scenom 90-tih. Mislim da smo uvijek nagnjali zapadnim trendovima pa i zapadnoj pop kulturi, ali to je tema za kulturnjake.

Filip: Svako podneblje ima svoje specifičnosti. Rijeka je dala Urbana, Let 3, Grad…, Zagreb Jinxe, Elemental, Pipse…, Split TBF, Stillnes… Nezahvalno je nabrajati jer nekoga možeš zaboraviti. Ne mislim da ovo naše podneblje ima posebnu inspiraciju. Rijeka ima taj specifičan zvuk. Alternativniji, mračniji kažu. Valjda je tako.

BR: Tko je od glazbenika( stranih ili možda domaćih) imao utjecaj na vaše glazbeno stvaralaštvo u bendu? I na koje bi domaće glazbenike po vašem mišljenju trebalo obratiti pozornost?

Filip: Ne možemo reći da je neki bend jako utjecao na nas. Privatno doma svi slušamo različitu glazbu. To je dobro jer svatko vuče na svoju stranu pa dobijemo na kraju dobru kombinaciju. Što se domaće scene tiče jako je nezahvalno govoriti o tome. Samo u Rijeci djeluje mnogo dobrih “mladih” bendova koji se trude i rade u skladu sa svjetskim trendovima. Poslušajte Morso, Disco’n’Action, Moskvu… da ne nabrajam. Mi ne radimo istu vrstu glazbe ali vjerujte to je sve u u trendu s onim što se radi vani. Siguran sam da u Hrvatskoj ima puno dobrih bendova. Možda nemaju medijske podrške, ali ih ima. Dobro je da se radi, dobro je da postoji scena. Samo jedan bend bez scene ne može opstati. Jedni druge vučemo naprijed.

BR: Smatrate li da ste u ovo vrijeme djelovanja kao ‘Quasarr’ pridobili određeni dio publike koja isključivo prati vaš rad i dolazi na koncerte?

Sergej: Imamo svoj krug slušatelja koji se polako ali konstantno širi. Nadam se da ne prate isključivo naš rad te da odlaze i na koncerte drugih bendova (smijeh).

Filip: Naša publika je zakon. Uvijek nam daju veliku podršku na koncertima i hvala im na tome.

BR: Često napominjete da bi se htjeli maknuti iz lokalnih okvira, da li to znači da ćete se uskoro proširiti i na vanjsko tržište?

Boris: Sigurno da postoji izazov i da ćemo nastojati plasirati naš rad i izvan okvira Hrvatske, tj. na strano tržište. Ali takav izlet osim autorskog rada i produkcije koju je jako teško dobiti, zahtjeva i veliki podršku i financijsko zaleđe, pa za takvo što treba vremena.

Sergej: Za Quasarr ne postoje termini ekonomskog značenja poput “tržišta”. Često nam kažu kako sviramo za hrvatsku scenu «svjetsku» glazbu ali na «svjetskoj» sceni svaka je glazba «svjetska». Globalizacijom i vremenom interneta neke granice padaju, pa nam tako stižu pohvale sa svih strana svijeta. Teško bi našli bend koji se ne bi htio probiti van svojih trenutnih okvira pa je tako i sa nama. Po meni ima Quasarr još puno neiskorištenih mogućnosti u Hrvatskoj pa i u cijeloj regiji, prije nego što počnemo razmišljat o “svjetskoj” sceni

BR:Da li je slučajnost da će vam  i treći album moguće izaći opet u tri godine razmaka od posljednjega?

Filip: Rađenje pjesma je dugotrajan i složen proces, pogotovo zato jer smo mi perfekcionisti. Neke pjesme znamo prearanžirati i desetak puta. Dok svi nismo zadovoljni pjesmu ne puštamo van. Svakim novim albumom želimo biti zreliji i u autorskom i u aranžmanskom smislu, a za to treba vremena.

Sergej: Treći album je još u pripremama i ne znamo još točno kad će biti gotov. Odlučili smo raditi i snimati svaku pjesmu posebno i tako im dati vremena da sazriju.

quasarr2BR: Na najavnom singlu ‘Sjene’ za uskoro izlazeći album, surađivali ste sa svjetski poznatim Kevinom Paulom koji se pobrinuo za mastering albuma  imena kao što su Nicka Cavea & The Bad Seedsa, Depeche Modea i Jayom Frigolettom,kako ste zadovoljni finalnim proizvodom i da li je ispunio vaša očekivanja?

Sergej: Kevin je pjesmu miksao i napravio jako dobar posao. Kad je poslao prvu verziju miksa bili smo oduševljeni ali i iznenađeni jer nismo navikli na takav zvuk. Nakon toga Jay je svojim masteringom pjesmi dao taj zadnji dodir koji je nam je oduvijek falio.

BR: Veća pozornost pripala je sljedećoj pjesmi aktualnom singlu ‘Ljubav’ duetu sa Josipom Lisac.. kako je došlo do te suradnje?

Boris: Ništa nismo kalkulirali, sve se dogodilo vrlo spontano. Vokalna dionica tražila je Josipinu vokalnu ekspresiju a ona je čuvši pjesmu, suradnju odmah i s oduševljenjem prihvatila. Najbolje od svega je da se nije radio kompromis i mislim da se sve lijepo zaokružilo u cjelinu, intrumentarij, aranžman i vokali. Nadamo se da je ovo samo početak jedne lijepe suradnje…

BR: Prošlo je 6 godina od prvog albuma, koliko je zvuk sazrio od onda ili se možda promijenio ?

Filip: Bend je kao živi organizam, mijenja se, razvija, raste… Normalno je da se zvuk u skladu s time mijenja. Kao prvo sama postava benda je drugačija nego što je bila kad smo snimali Quasarr, odnosno Propagandu. Svaki član benda utječe na konačnu zvučnu sliku. S druge strane i mi smo se promijenili tokom godina. Naravno da će to utjecati na to kako zvučimo. Da danas idemo stvarati ‘Quasarr’ ili ‘Propagandu’ najvjerovanije bi nešto drugačije zvučali. Svaki album reflektira kako u tom trenutku doživljavamo svijet i glazbu.

Sergej: Svaka nova pjesma utječe na Quasarrov zvuk. Ne volimo se ponavljati, uvijek eksperimentiramo novim pristupima i zvucima. U poslijednje vrijeme pokušavamo studijskim snimkama udahnuti malo «live» karaktera, jer nam uvijek kažu da na svirkama zvučimo puno bolje nego na snimkama.

BR: U kojoj ste fazi sa radom na novom albumu da li ste zadovoljni napravljenim do sada.Najavili ste da on donosi rekonstruiran zvuk, na što se to točno odnosi?

Filip: Album se radi i sad je u nekoj demo fazi. Za sada možemo reći da će biti “žešći”, “gitarističkiji”, možda krenemo i prema nekom “industro” zvuku. Naravno sve uz bitove, groove, semplove, gudače, sekvencere… To će biti pop rock koji se ne srami koristiti sve blagodati moderne tehnologije. Zvučati će kao “Sjene” i “Ljubav”. To je ono što želimo dobiti.

BR: Možemo li očekivati koncertnu turneju povodom izlaska novog albuma, i gdje Vas možemo vidjeti uživo najranije?

Sergej: Sviramo 25.10. u Karlovcu, 16.11. u Lukavcu kraj Tuzle, 30.11. sviramo Pozitivan koncert u Domu sportova u Zagrebu a 10.12. gostujemo na Josipinom koncertu u Lisinskom.