-

PsychOactive (Asylum Bedlam): „Sjedim u mraku i osluškujem što mi onaj unutra ima za reći“

Da na našoj sceni postoje bendovi koji odudaraju od nekog ustaljenog žanra, stila i jednoličnog trpanja u neku točno određenu skupinu, dokaz je vodičanski bend Asylum Bedlam. Njihova cjelokupna pojava bi se najkraće mogla opisati: totalno drukčiji od drugih! Za čitatelje Balkanrocka, frontmen PsychOactive detaljnije se osvrnuo na njihove protekle nastupe, novi album i buduće planove.

Za početak možeš li objasniti kako su vam pali na pamet unikatni pseudonimi članova (PsychOactive, Mental_Uther, Toxic Steamer, Mr. Deflorator, Electric Fetus) i jeste li u istom sastavu od 2007.otkad ste se oformili ?

Psych0active: Pseudonimi su bili zastupljeni u bendu od samog početka. Za mene to nikad nije bila šala jer sam bio u potrazi za pseudonimom isto kao i za glazbom. Moje ime u svojoj strukturi nema nikakve veze sa ovom glazbom koju mi stvaramo i sve skupa bi bilo manjkavo aspirativno za mene, a i za ljude koji se susreću sa našim proizvodima. Psych0active,Mental_uther i Toxic steamer su od samog početka u bendu, svi ostali su se izmjenjivali.

Nazivu „Asylum“ nedavno ste dodali „Bedlam“. Što mislite hoće li to stvarati poteškoće u smislu novog privikavanja i koliko ste se do sada uopće susretali s problemom sličnog imena sa drugim bendovima?

Psych0active: To je moralo doći kad tad a i ne mogu poreći da mi nije smetala činjenica što još postoji 100 bendova sa takvim imenom. Mislim da to neće izazvati nikakve poteškoće u bilo kakvom smislu adaptacije bilo da se radi o promidžbi ili festivalima. Što se tiče problema, naziv našeg myspace-a je „Asylumcro“ a ta riječ govori mnogo.

Iza sebe imate demo „Madman Industry“ te EP „Left to Parasite“ te ste ove godine izdali i album „Magna Mana Fetish“. Kako napreduje traženje izdavača? Gdje zainteresirana publika trenutno može čuti kako zvuči album?

Psych0active: Demo “Madman Industry“ je bila uvertira u kojoj smo tražili naš identitet u glazbi, „Left to Parasite“ je bio produkcijski loš pokušaj da se snime neke pjesme sa demo albuma da se pokaže da se mi zapravo baš i ne zafrkavamo.

„Magna Mana Fetish“ je djelo s kojim smo gotovo svi zadovoljni i u kojem smo se odvojili od drugih ali na dobar, originalan i kvalitetan način. Traženje izdavača ne napreduje jer ga još nismo pronašli ali sada smo uprli sve snage tako da ga uskoro i očekujemo. Neke od novih stvari publika može poslušati na našoj Myspace adresi, a pjesma „Don’t believe them“ se može download-ati na stranici Reverbnation.com ali da prethodno postanete fan benda na tom profilu.

Kako bi se osvrnuli na protekle turneje po Srbiji i Bugarskoj i jeste li tamo popularniji nego doma u Hrvatskoj? Vani vas je publika ali i organizatori odlično prihvatili…

Psych0active: Moram priznati da su većina koncerata koje smo odsvirali po Srbiji i Bugarskoj bili izvan očekivanja ali i da je srpska alternativna scena nekako najorganiziranija. Ipak, u Bugarskoj smo imali intervju i naše pjesme su puštane na nacionalnom radiu što nije slučaj u Hrvatskoj. U Bugarskoj smo svirali i našu najveću svirku do sada na Byf 2009. U srbiji su naši intervjui i informacije o koncertima postavljeni na prve stranice najvećih webzina. Sve skupa u svom kraju jednostavno nismo dobili priliku, a nismo jedini, jer sve na našoj underground, a i svim scenama,  funkcionira uglavnom na nekakvim vezama i kontaktima.

Moram vam čestitati na originalnim nastupima i stylingu. Što mislite koliko je važno furati svoj stil i koliko zapravo vizualna originalnost pomaže u pronalaženju publike?

Psych0active: Sigurno ste gledali onu reklamu u kojoj reklamiraju kapi za oči i na njoj govore da 75% informacija čovjek prima putem vida. Kao što je bitno imati svoj stav u životu tako je bitno i da bend formira neki svoj stav a najbolje se to očituje kroz styling koji je u neku ruku portal za neverbalnu komunikaciju. Ono što se ljudima sviđa su neke sličnosti koje oni imaju sa vama a ono što očekuju je da ih ponekad i iznenadite. Mi kako na individualnom pa tako i na Asylumovskom kolektivnom planu tražimo tu iskru koja će nas uzbuditi i učiniti inspiriranima za sve daljnje pothvate.

Naglasili ste da vam inspiracija dolazi isključivo preko „unutarnjih glasova“ i da na vaše stvaralaštvo nema nekih drugih utjecaja. Možete li se uopće svrstati u neki glazbeni žanr i kakvom ste najbliže?

Psyc0active: To je rekao Mental_uther dok je bio u svojoj lucidnoj fazi. Ja dosta vremena sjedim u mraku i osluškujem što mi onaj unutra ima za reći. Bez izolacije nema posvećenja onome što radiš jer ono od tebe očekuje svu pažnju. Nas kao bend možete svrstati u industrial metal i usporediti s bendovima the Kovenant, Rammstein, Marilyn Manson jer obično ljudi koji vole te bendove zavole i naš stil.

Dok ste bili na turneji u Bugarskoj, napravili ste pjesmu za jedan kratki film, a također je jedan režiser iz Londona iskoristio vašu glazbu. O čemu se radi ?

Psych0active: Festival „Byf 09″ se sastojao od toga da je svaki bend imao svoj individualni koncert sa već prije ukomponiranim pjesmama koje obično izvodi i na drugim koncertima i od pjesme za kratak film koji su prije napravili redatelji iz nekih europskih zemalja. Režiser iz Londona je iskoristio našu instrumentalnu skladbu “Lost in space“ s kojom se otvara pristup u zemlju “Magna Mana Festih“ za film “The Scent of Evil“.

Hoćete li u skorašnje vrijeme imati ikakve nastupe po Hrvatskoj?

Psych0active: Pa definitivno ćemo imati dosta koncerata po Hrvatskoj, još ne znamo gdje, ali planiramo dogovoriti više koncerata.

Što bi za kraj poručio čitateljima Balkanrock portala ?

Psych0active: Ljudi, nemojte ništa graditi na ovom svijetu jer život je kratak kao treptaj,zato rušite!!! Možete glasovati za nas i pomoći nam da sviramo na “Banja luka Rock open air“