-

Primož Benko (Siddharta): „Najponosniji smo na to što nam kreativna snaga još nije okrenula leđa“

SiddhartaSlovenački crossover sastav Siddharta održaće koncert 24. marta u zagrebačkoj Tvornici kulture, gde će promovisati dva nova albuma „Infra“ i „Ultra“, objavljena prošle godine. O novim izdanjima, omiljenim koncertima, saradnji sa Urbanom i producentom Rossom Robinsonom, novim muzičkim izazovima razgovarali smo sa gitaristom benda Primožom Benkom.

BR: Prošle godine ste proslavili dvadesetogodišnjicu postojanja benda. Kada podvučete crtu, na šta ste najponosniji tokom vaše karijere?

Primož Benko: Verovatno smo najponosniji na to što smo nakon dvadeset godina još uvek zajedno i da nam kreativna snaga još nije okrenula leđa. Na našem putu imali smo mnogo divnih iskustava i upoznali smo mnogo zanimljivih ljudi. To su stvari koje nas ispunjavaju i zbog kojih se bavimo muzikom.

SiddhartaBR: Da li postoji neki koncert koga se uvek sa radošću sećate? Možda Stadium koncert za koji je snimljen DVD ili maratonski u hali Tivoli, možda koncert na stadionu Stožice iz 2011. godine?

Primož Benko: Mnogo je takvih koncerata. Svi ovi koje ste nabrojali bili su, bez dileme, vrlo bitni u našoj karijeri. Međutim, ima tu i puno onih manjih koncerata, kada se fuzija svemira i energije publike iskristališu u jedno divno veče.


BR: Da li više uživate na velikim stadionskim nastupima ili preferirate intimnije klupske svirke?

Primož Benko: Svaki od tih nastupa ima svoje prednosti. Na manjim pozornicama, kad možeš da gledaš ljude u oči, tada je svirka intimnija i više “muzikalna”. U tim trenucima možeš da izabereš kome sviraš. Kod velikih pozornica, čini se da je fokus više na showu, na jakom zvuku, na savladavanju mase ljudi. Oba iskustva su fina.

BR: Sarađivali ste sa producentom Rossom Robinsonom? Kakva iskustva nosite u vezi sa tim?

Primož Benko: Saradnja s njim bila je jedna od prelomnih stvari na našem putu. Veoma je uticao na naš rad i na naše odnose. Njegov jedinstven pristup muzici i samom osećaju iste, njegov pogled na svet i sva iskustva… bili smo veoma oduševljeni time i bilo je to nešto što je tada trebalo da doživimo, a čega nismo bili ni svesni.

BR: U regionu, a naročito u Sloveniji, uživate poseban status u alternativnim krugovima. Međutim, kada svirate van regiona, kako publika reaguje na vaše pesme? Da li ste zadovoljni tim reakcijama?

Primož Benko: Znamo da smo van granica Slovenije, više ili manje, na početku što se prepoznavanja naše muzike tiče. Kad zauzmemo binu, tada smo u zoni, u našem svetu i tada dajemo ono što radimo najbolje… a to je muzika u punoj i najiskrenijoj formi. Tada su reakcije uvek pozitivne i mi smo jako zadovoljni njima.

BR: U dosadašnjoj karijeri primili ste mnogo nagrada za vaš rad. Koja vam je najdraža i koliko vam nagrade znače u smislu motivacije i potvrde da neko ceni ono što radite?

Primož Benko: Najdraže su nam nagrade koje dolaze od publike. To je, čini mi se, za muzičara najbitnije… da ima fanove, koji su odani i koji prate band na njegovom putu.

Foto: Lidija Mataja
Siddharta; foto: Lidija Mataja

BR: Hajde da pričamo o novim albumima. Kako ste došli na ideju da u jednoj godini objavite dva izdanja?

Primož Benko: Ideja je bila da dvadesetogodišnjicu Siddharte ispunimo što kreativnije. Tako se rodila ideja da za 20 godina napravimo 20 novih pesama kao poklon nama i svima koji nas prate.

BR: Da li vam je snimanje i čitav taj proces bio naporniji nego inače?

Primož Benko: Pre dve godine počeli smo da radimo na novom materijalu i počeli smo s predprodukcijskim probama. Bio je dosta uobičajen proces, ali sa više materijala. Prošle godine, kad smo počeli sa snimanjem, bilo je naravno puno nekih krajnjih rokova koje je trebalo ispuniti. U tom pogledu bilo je malo stresnije, ali možda nas je i to nateralo da ispunimo obećanje.

BR: Kako je došlo do saradnje sa Damirom Urbanom?

Primož Benko: Ideja za saradnju petljala se u našim glavama već nekoliko godina, ali nikad nije bilo konkretne prilike da se to ostvari. Veoma poštujemo sve što je Urban uradio i još uvek radi, kada je umetnost u pitanju. Kad smo snimali album „Ultra“, pozvali smo ga, sreli se s njim i dali mu par predloga pesama, ako mu se neka dopada. Čini mi se da se već tada stvorila neka veza među nama. Ukratko, odabrao je pesmu „Strele v maju“ (Munje u maju) i za nju napisao tekst, koji govori o tome zašto je bitno da sarađujemo, a i o stanju koje nas okružuje.

BR: U vašim pesmama eksperimentišete raznolikim muzičkim žanrovima. Na koji način dolazite do konačne verzije numere koja će se naći na albumu?

Primož Benko: Nikada se nismo ograničavali žanrovima. Sve zavisi od hemije na probi kad se radi na nekoj pesmi. Tada može da se dogodi sve i da, karikiram, jedna laganica postane punk pesma. Kad smo svi mi u bendu zadovoljni pesmom, tada je snimimo i to je konačna verzija koja ide na album.

SiddhartaBR: Muzički izazovi u kojima ste učestvovali uključuju i projekat sa simfonijskim orkestrom RTV Slovenije. Da li postoji nešto u muzičkom smislu gde biste se još okušali?

Primož Benko: To sa simfonijskim orkestrom je bilo izvanredno. To su takve stvari koje čine naš posao zanimljivim, da se malo udaljimo od rock’n’roll rutine. Možda uradimo i nekakvu kolaboraciju s elektronskom muzikom… ne znam, to je stvar inspiracije.

BR: Doživljavate li sebe kao muzičke uzore klincima koji tek dolaze?

Primož Benko: Verujem da jesmo, verujem da imamo određeni uticaj. To je baš dobro, i mi smo imali svoje uzore, odnosno još ih imamo.

BR: Da li ste zadovoljni scenom u Sloveniji danas? Možete li nam izdvojiti neke nove kvalitetne bendove?

Primož Benko: Iako vremena za rock i nisu baš povoljna, primećuje se određeni napredak. Ima nekih dobrih grupa, na primer Jardier, Prismojeni Profesorji Bluesa, Koala Voice, Gora…