-

Porto Morto: Jedini prodajemo vrijeme za čilanje

Porto Morto darko rundek tvornica kulture zagreb portopopSedmočlani hrvatski sastav, Porto Morto prošle godine objavio je album „Portopop“ . Trenutno su na turneji kojom promovišu aktuelno izdanje koje se našlo na listi najbolji regionalnih albuma za 2021. godinu, a singl „Vrijeme je za čilanje“ uvrstili smo u 10 najboljih u protekloj godini. O „Portopopu“, samom bendu, ali i o koncertu koji će ovog petka održati u Beogradu razgovarali smo sa članovima Porto Morta.

BR: Nedavno ste u intervjuu za naš portal rekli da albume završavate nastupom, te da se tek nakon toga može imati jasna slika o čitavom izdanju. Kakvi su utisci sada, nakon zavšene prve polovine aprilske turneje?

Porto Morto: Utisci su takvi da se upravo to razmišljanje ispostavlja točnim i, zanimljivo, kao da tek nakon live nastupa publika tek uspije malo više locirati ili bar lokalizirati što je pjesnik htio reći. A istina je da često ni pjesnik nema pojma… Reakcije publike su stvarno sjajne i jako smo zahvalni na tome jer uostalom, ona je ta koja na kraju dana zaokruži ideju i završi, realizira koncept benda do kraja.

BR: „Portopop“ je osim sktiova, sačinjen od plesnijih i hitičnijih numera, za razliku od svojih prethodnika. Pa di su balade?

Porto Morto: Balade čuvamo za pozniju dob, ali van pozornice su, naravno, uvijek su one pri ruci tu negdje između žica i pića i srca nas i naših družica u zrelijim godinama.

Porto Morto darko rundek tvornica kulture zagreb portopop

BR: „Sve što mi treba je super ljepilo“, kaže stih pesme „Super ljepilo“. Šta biste to vi zalepili magičnim lepkom?

Porto Morto: Ljepimo sve i svakoga tko pukne… Kada puknete, pozovete Ministarstvo Muzike, oni vam dadnu naš kontakt te vam naša glasba biva emitirana na adresu te vam momentalno šaljemo našu službu za korisnike koja dođe vam dođe kao melem na ranu i revitalizira vaš duh i tijelo te vam rješi sve probleme,pokrpa vas, zalijepi. Molgo bi se čak reći da smo po struci jednostavno – profesionalci.

BR: U jednom od skitova spoimnjete dedu koji je svirao džez, rok i trep (naravno svi su bili pop). Ima li među članovima vaših porodica, pogotovo među dekama, onih koji se bave muzikom?

Porto Morto: Ima nešto muzičara u spisima naših obiteljskih knjiga, starih odbačenih instrumenata koje bi voljeli restaurirati i duh zvukovne bijele magije provlači se kroz generacije benda… Dugo je predviđana pojava ovakve skupine, iako je Porto ipak ovdje od davnina, samih početaka…

Porto Morto darko rundek tvornica kulture zagreb portopop

BR: Koja pesma vam je najnenoimljenija? Zašto?

Porto Morto: Nema, zapravo jako volimo neomiljene pjesme.

BR: Jedan ste od najmnogoljudnijih bendova na regionalnoj sceni. Zašto ste se opredelili za baš toliko muzičara u bendu? Zar nije mogla matrica da obavi bar pola posla?

Porto Morto: Imanje mnogoljudnog benda je veoma izazovno u današnje vrijeme, ali ljudi su jednostavno preuporni i ne žele ne doći na probu! A dionica ima…

BR: Sve produkte, pesme, spotovi, sessioni, radi sam Porto Morto, od sviranja, do produkcije, režije, montaže.. Zašto se opredljujete za ovakav način rada?

Porto Morto: Zato što veoma njegujemo entuzijazam i neke nemonetarne vrijednosti, a još se nismo susreli s izdavačima/producentima/iluminatima kojima je to interesantno pa svi rade po nekim fiktivnim obrascima za industriju koja je na samrti i služi još jedino i isključivo da si i oni nešto prigricnu, bogeci.

Porto Morto darko rundek tvornica kulture zagreb portopop

BR: Nedavno vam je dodeljen Porin za najbolji album alternativne muzike. Šta osim dodatnog medijskog prostora ovakva priznanja znače za vas?

Porto Morto: Baš ništa.

BR: Ukoliko biste pravili svoj festival, radni naziv je Portofest, kako bi izgledao savršen line up?

Porto Morto: Portofest je auto-moto show, izložba sponzorskih automobila za novi Porto spot. Bili bi tu Japanci, Njemci i ostali…

BR: Nakon skoro godinu dana vraćate se u Beograd. Kakva su prethodna iskustva sa nastupa u Beogradu? Kakva su vam sećanja na ranije svirke?

Porto Morto: Svirali smo posljednje u Domu omladine na jesen, nama je bilo odlično, dobili smo dojam da je i publici tako bilo, sada dolazimo sa novim materijalnom i jako smo uzbuđeni, osim toga, prvi puta nastupamo u KC Gradu i dođite vidjeti kaj je to sviral moj deda.

Porto Morto darko rundek tvornica kulture zagreb portopop

BR: Šta je neophodno, osim karte, poneti na koncert Porto Morto? Ima li dress coda?

Porto Morto: Upravo glede posljednjeg nastupa u Domu omladine, dress code jedne djevojke u publici je bio topless i nismo vidjeli nikoga da se žali, unatoč mjerama visokog stupnja. U svakom slučaju, ako se nađete slučajno u toj situaciji, tu je PortoShop i uvijek možete nabaviti odjeću na mjestu događaja.

BR: U petak, 29.4. osim vašeg koncerta u Beogradu nastupaju i Virvel, Aurium i Lednik, kao i FTP. Zašto se baš odlučiti za vaš nastup?

Porto Morto: Jer zasigurno imamo najbolje frizure u gradu i jedini prodajemo vrijeme za čilanje.