-

Ploho: „Mi smo odraz mračne realnosti oko nas“

PlohoU iščekivanju scenskog debija ruskog post-punk benda Ploho na našem podneblju, koji će, zahvaljujući naporima Connected Agency, obogatiti gustu koncertnu sezonu sa čak dva datuma, 17. i 18. novembra u Elektropioniru, popričali smo sa frontmenom, Viktorom Užakovim (gitara, vokal i lirika) i Igorom Staršinovim (klavijature) o njihovim utiscima o Srbiji, očekivanjima od nastupa, ali i novom albumu.

Balkanrock: Zdravo, i veliko hvala što ste se odazvali! Sećam se da sam prvi put čuo vaš album Новостройки (New Buildings) kada sam imao oko osamnaest godina. Da mi je neko rekao da ću vas intervjuisati skoro deceniju kasnije, samo bih odmahnuo u neverici, ali eto nas!

Viktor: Baš mi je drago što to čujem! Kada je taj album izašao, nisam mogao ni da pomislim da će ga iko u Srbiji čuti. A nisam ni sanjao da ćemo ga pomenuti ovde, u Beogradu.

BR: Pokušaću da ne zalazim preduboko u surovu realnost svega što se dešava, jer sam siguran da vam je muka od sličnih pitanja, ali nadam se da vam nije bilo teško da stignete ovde.

Igor: Andrej [Smorgonskij, basista benda] i ja smo stigli u Beograd pre par dana. Imali smo sreće da pronađemo karte, i došli smo direktnim letom za svega tri sata. Tako da, ne – nije bilo teško.

Ploho

BR: Sećam se da sam te nedavno video na Changeover Festivalu, takođe organizovanom od strane Connected Agency, koji organizuju vaše skorašnje svirke. Da li si uživao u raznovrsnosti koju je festival ponudio?

Viktor: Naravno, festival je bio odličan! Bilo je malo čudno, zato što se poklopio sa mojim prvim danima, provedenim izvan Rusije. Čudna su to osećanja. Ali bilo je mnogo interesantnih izvođača, i festival je bio drugačiji i prijatan. Organizatori su uradili sjajan posao!

BR: Čini mi se da je u pitanju savremeni trend – tinejdžeri sada otkrivaju post-punk, zahvaljujući striming servisima i muzičarima koji su odrasli na, i oživeli taj zvuk u novom ruhu. Ako mogu da se poslužim slobodnijim terminom, kako je to, jahati „dumerski“ talas?

 

Viktor:

„I am the passenger, and I ride and I ride,
I ride through the city’s backsides
I see the stars come out of the sky”
[Iggy Pop – The Passenger]

(smeh) Ovaj je čudan i iznenađujuć, baš kao i drugi muzički valovi. Omladina želi da čuje nove stvari, a znaš već – novo je samo samo ono staro, sagledano iz nove perspektive.

BR: Vaše poštovanje prema velikanima ruskog roka poput Viktora Coja, i donekle, sibirskoj punk sceni evidentno je iz načina na koji pišete pesme. Da li vas privlači taj mračni, izvanvremenski karakter takve muzike?

Viktor: Odrastao sam na tim pesmama, mislim na Кино (Kino), Гражданская Оборона (Grazhdanskaya Oborona), i tako dalje. Tom muzikom si u Rusiji zadojen kao majčinim mlekom, upisana ti je u genetski kod. Ali, kada sam ja bio tinejdžer, takođe sam dosta gledao MTV, svaki dan. Voleo sam zapadni rock, grunge i punk, poput The Cure, Nirvana, Green Day, Nick Cave, Korn i mnogo pop i rep muzike. To je čudan koktel, ali sam kroz tu čudnu mutaciju muzičkih ukusa počeo da slušam svoju muziku na ovaj način.

Igor: „Privlači“ nije prava reč. Mračno i izvanvremensko nije nešto što privlači, već nešto u čemu smo rođeni, i pored čega živimo celog života. Jednostavno, mi smo odraz realnosti oko nas.

BR: S druge strane, da li se ikada osećate „zaglavljeno“ u prošlosti, u pogledu zvuka i tekstova?

Viktor: Znaš, u Rusiji imamo frazu – „Мем смешной, а ситуация страшная“ („Mim je dobar, ali je situacija užasna“). I moj život sad izgleda baš tako. Svaki dan se dešava nešto novo, neočekivano i iznenađujuće. Ali okolnosti su užasne – rat je užasan. Poslednje što mogu da kažem o sebi je da sam zaglavljen u prošlosti. Mentalno, fizički, kako god.

Igor: Što si stariji, to se više osećaš kao da si zaglavljen u prošlosti.

BR: Da li su vam promene u arhitekturi, raspoloženju, životnoj dinamici možda poslužile kao nov izvor inspiracije? Da li ste imali prilike da poslušate neke lokalne post-pank klasike?

Viktor: Iskreno, još uvek ne, ali želeo bih da to uradim uskoro. Nastupamo 18. novembra na istoj bini sa Izletima, biće to dobar početak!

Igor: U ovom trenutku, teško je odgovoriti na to pitanje. Ovde sam svega par dana. Ali moje interesovanje za lokalnu muziku, i ne samo post-punka, je veliko.

BR: Vaš novi album samo što je izašao, i mogu iskreno da kažem da predstavlja vaš najbolji uradak do sada, sa mnogo gothic pop arome, i veoma raznovrsnim pristupom pisanju pesama. I možete li nam ispričati malo o svom kreativnom procesu?

Viktor: Ja mislim isto! Ovaj album je zahtevao najviše uloženog rada za svu istoriju postojanja benda. Pre toga, sve je bilo izvedeno u „uradi sam“ maniru – samostalna, kućna snimanja. Когда душа спит (When the Soul Sleeps) je snimljen u jako gotivnom studiju u Sankt Peterburgu [Петербургская Студия Грамзаписи „Мелодия“], koji postoji od 1969. godine! Snimali smo na stari magnetofon, baš kao bendovi iz 80-h. Bilo je to izuzetno zanimljivo iskustvo.

Igor: Ovo je verovatno naš najozbiljniji rad, i prvo pravo iskustvo snimanja albuma u studiju. Sve se odvijalo prema pravilima, i ja sam apsolutno prezadovoljan rezultatom.

BR: Momci iz Artoffact Records, kuće na koju ste potpisani već duže vreme, su uradili fantastičan posao sa fizičkim izdanjima albuma. Šta možete reći o toj saradnji? Hoće li biti kopija i na koncertima?

Viktor: Da, Artoffact nas izuzetno podržavaju i jako smo im zahvalni. Ploče koje će biti dostpne na beogradskim koncertima su izdanja od kuće Anchor Records, s kojima sarađujemo u Rusiji.

BR: Kažite nam nešto o planiranoj budućoj turneji u Južnoj i Severnoj Americi. Čini se da danas, sve manje alternativnih bendova mogu da dozvole sebi da „izvuku“ jedan događaj te veličine…

Viktor: Severna Amerika je za sad samo maglovit plan. To je veliko i teško tržište za jedan andergraund bend, a ja mislim da smo mi još uvek upravo to. Južna Amerika je mnogo jednostavnija za Ruse. Logistika, vize, uspostavljanje pravih veza, i tome slično. Po prvi put izlazimo na ovaj put sa internacionalnim turnejama i povezivanjem kontinenata. Možda nismo izabrali najbolje vreme, ali život diktira svoja pravila.

BR: Lično, jedva čekam vaše nastupe! Možete li nam dati mali uvid u to kako ste isplanirali različite liste pesama za obe večeri?

Viktor: Biće to iznenađenje i za nas! Mislim da ćemo podeliti novi album na dva dela, i svirati različtie pesme ta dva dana. Imamo malu rezervu retkih pesama, koju ćemo takođe podeliti na pola. Ali, naravno, sve glavne pesme biće odsvirane u oba datuma, 17. i 18. novembra.

BR: Hvala vam na izdvojenom vremenu. Da zaključimo – prepuštam vam prostor da preporučite neku muziku, koju smatrate da bi drugi trebalo dačuju, ili jednostavno kažite bilo šta što vam je na umu.

Viktor: Slušajte šta želite, ne ograničavajte svoj um. Možete naći dobre trenutke u bilo kakvoj muzici. Uopšteno, želeo bih da se zahvalim vašem narodu na gostoprimstvu i prijateljstvu, a posebno bih voleo da izrazim zahvalnost svima koji su kupili karte za naše koncerte, i tako nas podržali! Vaša podrška nam je izuzetno važna, i ne brinite – pokazaćemo to na ovim koncertima!

Više informacija o koncertima i kartama možete pronaći klikom na link.