fbpx

-

Naslovna Intervjui Peter Cizelj (Manic Drum): Uzore pronašao u bliskim osobama

Peter Cizelj (Manic Drum): Uzore pronašao u bliskim osobama

Peter_Cizelj_1
Peter Cizelj, session muzičar i bubnjar, dio je predavačke postave koja održava bubnjarske radionice „Manic Drum“ (custom stave drums) organizacije.

Luka Pate, David Morgan i Denis Horvat, zajedno sa Cizeljom su zadovoljni ishodom predavačkog podviga, primarno zbog toga što smatraju da se putem radionica omogućava prenos iskustva i znanja, neophodnih svakom početniku, stvara mreža umjetnika, koja bi mogla rezultirati izvrsnom saradnjom u skorijoj budućnosti.

Cizelj nam je otkrio kako inspiraciju za proizvođenje čvrstih bitova i strastvenih vibracija pronalazi u apsolutno svemu što je dobro. On, naime, smatra da čar bubnjarske mašine leži upravo u ideji da zavisno od žanra u kom se primjenjuje, mijenja boju zvuka i prirodni ritam. Nije želio da navodi slavna imena bubnjarske scene, jer iako poštuje njihovo stvaralaštvo, prave uzore je pronašao u bliskim osobama – svojim učiteljima, čiji stav i strast su ga ohrabrili i oblikovali kao bubnjara.

Vrednujući značaj predavačke vizije usvajanja znanja, Cizelj je odlučio da u matičnoj Sloveniji i sam pokrene muzičku školu, koju zamišlja kao model moderne fuzije različitih grana muzičke umjetnosti.

Peter_Cizelj_3Laike u muzičkom svijetu bubnjarskog hard beata bi sigurno zanimalo koliko je zaista zahtjevno sviranje na ovom instrumentu, te da li je urođeni talenat neophodan ili naprosto poželjan dodatak.

„Svi imamo urođen osjećaj za ritam, tehnika sviranja bubnja se uči i svako je može savladati. Ko nema prirodni talenat za instrument, moraće da uloži više truda i rada, te da se satima predaje muzici i sticanju osjećaja za bubanj, ali nije neizvodivo i svako može doći do profesionalnog nivoa“, pojašnjava Cizelj.

Stilovi predavačkih sesija „Manic drum“ radionice su se kreću od rock/hip hopa, preko rock/pop/fusion/electro, pa sve do jazz/fusion/rhythm&reading, baš kao i tehnike sviranja, koje predstavljaju lični izražaj svakog bubnjara. Ipak, Cizelj je naglasio da zapravo svaka tehnika izvire iz klasične i da upravo ona predstavlja osnovni rudiment za svako „rasturanje“ na bubnju.

A šta je to uopšte što izdvaja bubanj iz skupine instrumentalne družine?

Cizelj vjeruje da se ta distinkcija krije u uključenosti osnovne fizičke rutine, kao i važnosti memorisanja pokretača mišića.

„Sve dolazi iz zgloba“, kaže on, no ne zanemaruje da je koordinacija ekstermiteta, baš kao kod pijanista, ključna tačka u učenju tajni bubnja.

Peter_Cizelj_2Cizelj, koji odnedavno sarađuje sa „Manic Drum“ brendom, vjeruje da ono što izdvaja „manijakalne bubnjeve“ od drugih, jeste spoznaja da ova uigrana skupina kreira svoje bubnjeve, predajući mnogo pažnje svakom detalju i nastojeći da svaki bubanj posjeduje sopstvenu energiju i strastvenu melodiju. Rezultat je ono što je on naprosto opisao riječima: „To zvuči. To je prava stvar“.

Za kraj Cizelj, umjetnik pozitivne energije i skromnog duha, ističe da je stav bitan kod svakog umjetnika, pa tako i kod bubnjara

„Ono što me svaki put oduševi, jeste raznolikost zvuka koji ovaj instrument proizvodi. Na sceni možeš da postaviš dvadeset bubnjara i da im svima kažeš da sviraju basic groove, ali svaki od njih će sasvim drugačije da zvuči. Ta šarolikost je zaista nevjerovatna“.