-

Pär Sundström (Sabaton): Naš film je poput Diznijevog, ali sa hevi metalom i bez fikcije

SabatonPreko 120 muzeja širom sveta udružili su se, izabrani od strane publike, da premijerno prikažu film The War To End All Wars“, švedskog hevi metal benda Sabaton. Povod je 105 godišnjica okončanja Velikog rata. U Beogradu će premijera filma biti održana 11. novembra u 19 časova u Narodnom muzeju Srbije. Tim povodom smo popričali sa basistom i menadžerom benda Sabaton, Pär Sundström.

Balkanrock: Opšte je poznato da je Sabaton trenutno jedan od najvećih heavy netal bendova i jedna od vodećih koncertnih atrakcija. To podrazumeva izuzetno gust raspored i pre nego što pređemo na pitanja vezana za dokumentarni film „The War To End All Wars“, možeš li nam dati kratak info o trenutnim aktivnostima ekipe?

Pär Sundström: Kako ste istakli, bend je obično prilično zauzet, čak i ako naš trenutni raspored turneje nije u potpunosti popunjen. U ovom momentu bend radi na muzici za novi album. Projekat „History Rocks“ nam takođe oduzima dosta vremena, ali je jako uzbudljiv i predstavlja novi način da aktivno uključimo naše fanove. Još jedna stvar na kojoj radimo je 25. godišnjica benda koja pada sledeće godine. Ne planiramo velike turneje za proslavu, ali ćemo provesti neko vreme osvrćući se na 10 albuma i 25 godina istorije koju imamo.

BR: Uskoro nas očekuje premijera najavljenog dokumentarnog filma. Možeš li nam reći kada se pojavila ideja za ovakav kolosalan poduhvat i koliko vam je vremenski bilo potrebno da ga realizujete imajući u vidu da je bend vrlo aktivan na mnogim poljima?

Pär: Ideja za „History Rocks“ se rodila kada sam posetio muzej u Švedskoj i oni su koristili neke od naših animiranih video priča za izložbu o avijaciji. Tražio sam način da naš film dopremim do fanova i nije mi se svidela ideja o bioskopima ili streaming servisima kao opciji za premijeru.

BR: Takođe, vezano za prethodno pitanje, pripreme su verovatno bile vrlo temeljne i studiozne. Možeš li nam reći nešto više o načinu na koji ste pristupili istraživanju i pripremama za poduhvat?

Pär: Sarađujemo sa raznim istraživačima i piscima kada pišemo pesme. Prilikom stvaranja ovog filma, tesno smo sarađivali sa studiom za animaciju Yarnhub, koji je specijalizovan za istorijske video sadržaje. Zajedno smo radili na scenariju i smišljali kako tačno povezati svaku pesmu sa pričom.

Novi Sad Petrovaradin Sabaton Exit Festival fotografije slike galerija

BR: Sabaton je poznat kao bend koji svoje sjajne priče pripoveda na dva načina istovremeno. Epski i edukativno. Da li je takav pristup ostavljen i za film?

Pär: Pesme smo već imali, tako da nam je film pružio priliku da ispričamo priče iza pesama na veoma lak i pristupačan način. Spajanjem pesama u gotovo celovečernji film napravili smo nešto što nikada ranije nismo uradili.

Pošto su priče zasnovane na istorijskim događajima, film ima edukativni karakter, i verujem da će ga neke institucije koristiti i nakon premijere. To je jednostavan i veoma pristupačan način da se kod ljudi probudi interesovanje za istoriju, posebno kod mlađe publike.

BR: Film „The War To End All Wars“ se čini kao sjajan potez da se centralna tema sa istoimenog albuma iz 2022. godine, tačnije događaji iz Veliko Rata, prikaže na originalniji način. Da li možemo tako da ga tretiramo?

Pär: Da, mislim da je to prilično dobro rečeno. Ponekad kažem da je film poput Diznijevog, ali sa hevi metalom i bez fikcije. A kada je reč o originalnosti, siguran sam da je ovo dosta daleko od onoga što je iko drugi radio ranije.

BR: Sama ideja u vezi načina na koji će premijera istog biti izvedena, je takođe vrlo originalna, i kao takva, kod slušaoca, ima potencijal da podigne nivo znanja i svesti u vezi događaja iz Prvog Svetskog Rata. Da li je ovakav pristup bio planiran od samog starta ili je nešto do čega ste došli tokom rada na projektu?

Pär: Sama ideja se javila dok smo odmicali u radu i tražili način da film učinimo dostupnim fanovima. Postojale su različite opcije. Ideja naše izdavačke kuće je bila da se objavi na DVD/Blu Rayu, neke streaming usluge su htele da bude dostupan na Netflixu, Amazonu ili sličnim servisima, a postojala je kompanija koja je želela da prikaže film u bioskopima širom sveta. Na kraju smo sve to odbili i umesto toga dozvolili muzejima da ga imaju i koriste kako žele. Na taj način, nadamo se da smo učinili nešto kada je očuvanje istorije u pitanju. Iako neće svi naši fanovi ići u muzeje, verujem da će ovaj projekat podići svest o lokalnim muzejima, kao i o istoriji. A šta obično kažemo o istoriji? Da je ne zaboravimo i da ne ponavljamo loše delove.

BR: Čini se i da nije bilo teško zainteresovati Muzeje u više država za saradnju?

Pär: Da, jako smo srećni što vidimo da se baš mnogo muzeja iz raznih krajeva pridružuje. I zašto da ne? To ih ništa ne košta, a dobijaju pristup bazi fanova Sabatona!

BR: Sa istorijskim temama koje su tako važan deo identiteta Sabatona, kako prevazilazite tematska ograničenja u potrazi za novim i uzbudljivim ličnostima i događajima koji potom postaju deo vaših tekstova?

Pär: Jednom kada se odlučimo za temu, organizujemo prilično duge brainstorming sesije. Takođe razmatramo priče i predloge koje šalju naši fanovi, jer postoji mnogo toga što sami nikada ne bismo pronašli. Fanovi nam daju veoma dobre povratne informacije!

Nakon što izaberemo temu i pronađemo dovoljno priča, muzika preuzima vodeću ulogu. Obično ne povezujemo priče s muzikom dok se muzika ne napiše, u zavisnosti od atmosfere i osećaja pojedinačnih pesama. Tada dobijamo jasniju ideju o tome šta se gde uklapa.

BR: Možeš li nam reći nešto o pozadini projekta „History Rocks“ i ideji koja stoji iza njega? Jednom rečju, kako i kada su se istorija i hevi metal sreli na ovaj način?

Pär: Mislim da je kombinacija hevi metala i istorije zapravo prilično stara. Sabaton nije prvi bend koji je opevao ovakve teme. Jedan od naših omiljenih bendova, Iron Maiden, je to radio dosta često, mada oni obrađuju i druge teme.

Kada smo na turneji, često budemo pozvani u muzeje i takođe često budemo upitani da li bismo sarađivali na nekom projektu, jer muzejima u osnovi trebaju dve stvari: novac i novi posetioci. Kada smo počeli da razmišljamo o projektu „History Rocks“, shvatili smo da, iako novac koji bi muzej dobio od projekta možda ne bi bio dovoljan da ga spasi, muzej bi dobio priliku da iskoristi medije i privuče pažnju. A kao mali bonus, dobija pristup milionima fanova Sabatona koji žele da vide film i sada će biti inspirisani da posete lokalni muzej – a ako nema lokalnog muzeja, moraće da putuju, što mnogi fanovi i rade!

BR: Da li veruješ, posebno kada je reč o mlađoj publici, da je ovaj projekat prilika za povećanje posete muzejima i angažovanje oko istorije?

Pär: Svakako se nadam da jeste, a uskoro ćemo i saznati da li je tako! Biće zanimljivo dobiti povratne informacije od muzeja da vidimo da li je mlađa publika došla da gleda film – i da li su ih zainteresovale i ostale postavke muzeja.

BR: I za kraj razgovora, dva pitanja. Šta nakon filma? 2022. godine album, 2023. dokumentarni film, rad na novom materijalu možda? I da li u budućnosti postoje ideje ili planovi za još neki poduhvat ovog tipa?

Pär: Nakon premijere filma, krećemo punom parom sa novim albumom. U ovom trenutku već imamo datum izdavanja, ali kao i uvek, nećemo ga otkriti dok album ne bude završen. Onda s nestrpljenjem iščekujemo da nove pesme ponesemo na put i sviramo ih uživo fanovima širom sveta.

Autor: Igor Stanić

Trejler za film pogledajte ovde:

Pesmu po kojoj film nosi ime, poslušajte ovde: