-

NaslovnaIntervjuiOskar Cedermalm Ozo (Truckfighters): "Nadamo se da će Srbija doći na red pre ili...

Oskar Cedermalm Ozo (Truckfighters): „Nadamo se da će Srbija doći na red pre ili kasnije“

Ozo truckfighters Švedska, postojbina vrhunskih metal bendova, ovog puta je iznedrila jedan fantastičan stoner sastav. Reč je o trojki pod nazivom Truckfighters koji su privukli pažnju javnosti energičnim klubskim nastupima.

Iako postoje od 2001. godine, njihov debi album „Gravity X“ izlazi tek 2005. i pritom je pokupio veliki broj pohvala. Bend je upravo 24. januara izdao četvrto studijsko izdanje pod nazivom “Universe”. Zadnje dve godine Truckfighters se nalazi na svetskoj turneji, a par dana nakon koncerta u Solunu, nahvatali smo frontmena benda, basistu i vokala Oskar Cedermalma poznatijeg kao Ozo da ga priupitamo par stvari.

BR: Ćao Ozo. U kratkim crtama, predstavi se čitaocima Balkanrock magazina. 

Ozo: Truckfighters je jedan od najenergičnijih i fantastičnih bendova koje možete videti i čuti uživo i to bez šale. Čak i ako vam se ne svidi muzika definitivno ćete otići kući sa našeg koncerta sa osmehom na licu, ili barem nekakvim pozitivnim utiskom.

BR: Postojite već od 2001. godine. Što mislite, koliko je muzika napredovala od tad? I vaš zvuk uopšte?

Ozo: Sve ide stihijski. Krenuli sa sviranjem jedne vrste stoner roka čak i kad smo pomislili da je „stonerski talas“ potpuno nestao. Iskreno, nije nas bilo briga ni tad kao ni sad. Mislim da je ovakav zvuk koji mi “proizvodimo” na svom povratničkom putu, a mi smo možda trenutno jedni od najbolje afirmisanih bendova, barem u underground sceni. Dovoljno dugo već postojimo i već smo svirali u gotovo svakom klubu vrednom pomena, svuda u svetu. Posebno je zabavno videti da težak rad napokon isplatio, da muzička industrija nije u celini korumpirana kao i da se ne vrti sve oko prokletih para i poznavanja “pravih” ljudi. Truckfightersi su počeli ni od čega i zaradili svoj status dobro poznatog benda koji je i inspiracija mnogim talentovanim muzičarima i bendovima i to je stvarno zabavno i jako smo ponosni na to. Dajemo drugima primer „uradi sam“ metode i pokazujemo ostalim sanjarima da je sve moguće.

Truckfighters2BR: Moram da priznam, vaši nastupi uživo su odlični. Ne znam koliko imate vremena za druženje sa fanovima. Možeš li se setiti nekog trenutka sa koncerta da je tebi bio upečatljiv?

Ozo: Imamo običaj da se gotovo uvek družimo sa fanovima nakon nastupa kako ne bismo ostavili utisak umišljene rok zvezde, jer mi to svakako nismo. Mi smo jednostavno tri vrlo opuštena, normalna lika.  Putujemo i sviramo svuda, svašta nam se dešava, tako da je teško izabrati jedan poseban trenutak, ali pamtim jednu zanimljivu priču iz vremena kad smo imali koncert u Italiji. Policija je upala na svirku i isključila struju jer smo bili preglasni! Možeš da zamisliš? Organizator je bio takav buntovnik da je ponovno uključio struju na šta se policija vratila nakon 5 minuta kako bi isključila struju i prekinula ceo koncert. Nekako je baš bilo smešno videti sva ta plava svetla, ha ha. Ludilo.

BR: Vaš singl „Prophet“ najavljuje novi album koji je nedavno ugledao svetlost dana. U toj pesmi se primećuje mala razlika u zvuku u odnosu na vašu muziku koji su fanovi navikli. U kojem smeru uopšte ide novi album?

Ozo: Mislim da je stvar sa ovim albumom u tome što ima svega pomalo i svaka pesma je unikatna. Recimo singl “Prophet” je jedna dosta melodična pesma, a na albumu će se između ostalog naći i 14-ominutna pesma pod nazivom “Mastodont” koja ne podseća baš ni na šta od naših ranijih stvari. Biće i jedna kratka i brža stvar, ona traje svega 2 minuta, ali zvuči potpuno različito i neočekivano. Neverovatna snaga ovog albuma je u tome što u svakoj pesmi možeš da čuješ “novu” pesmu, a ne samo jedan album u kojem gotovo sve zvuči isto. Uostalom, šta ti uopšte pričam o tome, strpi se, čućeš. (smeh)

BR: Pojavljuju li se kakvi gostujući muzičari na novom albumu?

Ozo: Razočaraću te, niko se ne pojavljuje od poznatih muzičara. Evo, da otkrijem, imamo premijerno ženski vokal na jednoj pesmi.

BR: Još 2011. godine počeli ste raditi na dokumentarnom filmu o bendu. Što se događa u toj sferi? Ili sam ja nešto propustio?

Ozo: Oh, propustio si. Izašao je te iste 2011. godine, rekao bih…

BR: Je l da? Dobro, poklonićeš mi DVD pa ću ga odgledati. U trejleru filma Josh Homme kaže da ste najbolji bend koji postoji.  Kako ste primili taj kompliment? Jesi ga uopšte upoznao?

Ozo: Josh, fin lik, sreli smo se sa njim par puta, ali iskreno ne znam zapravo zašto je to rekao.

Truckfighters-Sweden-2012BR: Između ostalih koncerata na ovoj turneji, nastupali ste u Grčkoj (Atina i Solun), a čeka vas nastup u Austriji (Beč) u februaru. Srbiju, nažalost i ove godine zaobilazite. Iznenadio bi se kada bi upoznao ovdašnje fanove i finu stonersku bazu.

Ozo: He he, pa nadamo se da će Srbija doći na red pre ili kasnije, znaš da je svet ogromno mesto i da najčešće sviramo tamo gde vrište i histerišu za nama najviše. Pa hajde, Srbijo, pusti reč u etar i ako dovoljno ljudi sazna na Truckfighterse definitivno ćemo doći da sviramo tamo.

BR: Koja vam je najdraža pesma za izvođenje uživo?

Ozo: Zavisi. Lepo se osećamo kada sviramo nove pesme uživo, pogotovo kad primetiš kod publike da rasturaju. Osim toga, gotovo uvek sviramo “Desert Cruiser”, ali to ne znači da ćemo je i dalje svirati u budućnosti. Sad imamo četiri albuma za izbor pesama i plus jedan split album, tako da trenutno razmišljamo da bismo mogli osloboditi neke od starijih pesama i poslati ih zasluženo u penziju.

BR: Sa kojim bendovima bi voleo da Truckfighters deli binu, a još niste imali priliku za to?

Ozo: Uh, voleo bih da nastupamo sa gomilom njih. Queens of the Stone Age naravno, Tool, Soundgarden, Pearl Jam, Foo Fighters… Da, i sa još mnogo njih ali sada se ne mogu setiti.

BR: Što se trenutno vrti u tvojoj playlisti? Koji ti je najdraži album u 2013. godini?

Ozo: Moj najdraži album koji se trenutno vrti dolazi od benda “Valley of the Sun”. Izdaće svoj novi album naziva “Electric Talons of Thunderhawk” 31. marta ove godine preko naše izdavačke kuće, Fuzzorama Records. To će biti ubojit rock/hard rock album. Uskoro će izaći pa definitivno poslušajte, preporuka.

BR: Švedska je hladna zemlja. Koje piće vam daje energiju potrebnu za preživljavanje?

Ozo: Ja najčešće pijem samo pivo, moje najdraže je IPA, mmm… a pijem i puno mleka, to mi daje snagu i energiju. Šta se smeješ?