-

Oligarkh: Zvuk za album smo „krpili“ na koferima

Na savremenoj sceni, niko ne prikazuje mračnu, pradavnu energiju bogate ruske kulture u novom ruhu urbanih sredina i klupske muzike tako intenzivno i autentično kao ruski sastav producenata iz Sankt Petersburga, Oligarkh. Sa čak dva datuma, u Novom Sadu i Beogradu, oni će uskoro pokazati svu originalnost svog poslednjeg izdanja pred domaćom publikom, a za to vreme popričali smo o njima o idejama koje stoje iza projekta, i tome zašto je najbolja tradicija ona koja interpretira primljeno nasleđe.

Balkanrock: Zdravo, Oligarkh! Recite nam nešto o tome ko ste vi, i kako ste završili u Beogradu.

Oligarkh: Pozdrav, mi smo grupa iz St. Petersburga, bavimo se audio-vizualnim etno-futurizmom skoro 10 godina, imali turneje u Rusiji, Evropi i Kini. Prošle godine pripremali smo za izdavanje novi album, a nakon objave delimične mobilizacije u Rusiji odlučili da se na neko vreme preselimo u drugu državu. Proputovavši kroz Finsku i Njemačku, shvatili smo da puno ljudi iz muzičke ekipe dolazi u Beograd na Changeover Festival, kontaktirali smo organizatore, potvrdili su naše učešće, i krenuli smo iz Berlina u Beograd. Ovde smo živjeli mjesec dana, svidelo nam se i odlučili smo da ostanemo ovde još.

BR: Možete li ukratko opisati koncepciju vašeg projekta?

Oligarkh: Koncept je jednostavan i lep, uzimamo ono što povezujemo s ruskom tradicijom, ono što bismo željeli poneti sa sobom u budućnost i uobličujemo u savremenu formu. Može biti sve, od tmurnog raspoloženja i pravoslavnih napeva, do eshatološkog užitka i narodnih pjesama uz pratnju balalajke i harmonike.

BR: Interesantno je, koliko se u vašoj muzici dobro slažu ruski duhovni i kulturni uticaji sa hibridnim trapom, wonkyjem i drugim, uglavnom UK bass, uticajima. Kako povezujete ova dva različita sveta tako da međusobno izvlače ono najbolje?

Oligarkh: Mi smo pioniri, a to je uvek teško. Smatram da su melodičnost narodne i sakralne muzike, te ubojito drmajući ritmovi sjajni i da se međusobno naglašavaju i slažu. Naravno, idemo dalje od sopstvenog stila i koristimo brze brejkbitove i amen brejkove, i muzika nam sama svaki put ukazuje smer. Na novom albumu mestimično zvuči skoro kao metal.

BR: Slušajući vašu muziku, stiče se dojam da su skorobogataši i glitchevi oduvek bili duboko ukorenjeni u ruskoj kulturi. Postoji li neko dublje značenje koje želite preneti svojom umetnošću ili je to samo stvar puke estetike?

Oligarkh: Oh, pa naravno. Što sada znači „narodno“? Kakav nas to folklor definiše kao zajednicu? Kroz OLIGARKH želimo da ovaplotimo naše vlastite i kolektivne ideje o zajedničkoj ruskoj/slavenskoj/postsovjetskoj kulturi i sećanju, u sadašnjem trenutku. Zajednička prošlost i opšte znanje žive u modernom, tehnologijom prožetom svetu i suočavaju se s njegovom promenjivom stvarnošću, rađajući nove smislove u starim pesmama i rečima.

BR: Da li je vaš rad ikada naišao na neke posebno negativne kritike, posebno uzevši u obzir sadašnju situaciju u svetu?

Oligarkh: Mislim da je naše stvaralaštvo izazvalo negativne kritike 2013-2014. godine, kada je došlo do sukoba između pravoslavnih ekstremista i pristalica svega starog-dobrog, s novim svetom, novom umetnošću. Bilo je mnogo skandala. Možda su oni donekle podstakli nastanak prvog albuma i celog koncepta uopšte. Tada ste mogli da nađete komentare za svačiji ukus ispod postova s ​​našim albumom, [ali] u jednom trenutku to je prestalo da nas interesuje, i jednostavno smo nastavili da radimo ono što volimo.

BR: Novi, impresivno produciran i uzbudljiv album, Kramola, zvuči mnogo mračnije od prethodnih, a većina pesama sadrži i „žive“ vokale. Šta je motivisalo ovu odluku i u kakvim uslovima ste snimali?

Oligarkh: Da, to je bila ideja, napraviti vrlo mračan album sa duhom srednjeg veka,  neprekidnog  lošeg vremenoa, krstaških ratova i paganskih rituala. To je delom inspirirano događajima koji su počeli otežavati ​​naš svetli život od 2019. Ali najverovatnije bi ionako ispao sumoran, jer je pre njega bilo puno izdanja prikladnijih za vesele masovne fešte.

Gotovo tada, formirali smo dva programa, jedan za ulične praznike, drugi za solo koncerte. Došla je pandemija i nekako smo zaboravili na nastupe po uličnim događajima, seli u studio i tražili mračni zvuk. Rad na albumu išao je gotovo po planu, onda su se planovi naglo promenili i zvukove smo „krpili“ sedeći na koferima. Sećam se koliko sam likovao, kada sam [doveo do izražaja] pravi karakter bubnjeva u autobusu koji je išao iz Praga u Budimpeštu.

Hteli smo da razredimo sumorno raspoloženje muzike ženskim glasovima, i pozvali smo one s kojima smo uspostavili kreativnu vezu. Jako smo osetljivi na glasove u našoj muzici, retko koji vokal će moći da se uklopi u naš koncept, ali na ovom izdanju većina pesama je sa vokalom, i mislim da je to izazov u kojem smo uspeli.

BR: Koje savremene producente biste naveli kao uticaj? I štata mislite, ko danas zaslužuje više pažnje na sceni?

Oligarkh: Na zvuk su utjecali UZ, Ookay, Prodigy i Skrillex, Wardruna, Danheim, ICHI, Tyler, the Creator ali naravno ovo je vrlo ograničen popis onih koji su nam pali na pamet u par minuta.

BR: Kakva su vaša očekivanja za nadolazeća dva nastupa? Planirate li različite set liste za obe svirke?

Oligarkh: Novi Sad će sadržati više rejva, a u Beogradu će biti više performansa i rituala.

BR: Na kraju, hvala na ovom intervjuu! Poslednja reč je vaša.

Oligarkh: Hvala vam što se se zainteresovali za nas i naš rad.

Karte za predstojeće nastupe možete naći na zvaničnom sajtu organizatora, Connected Agency:

19.01.23 — Kulturni Centar LAB, Novi Sad ulaznice
01.02.23 — Kulturni centar GRAD, Beograd – ulaznice