-

Nikola Vranjković: Strah je osećanje koje je možda najzaslužnije za opstanak čoveka

Nikola Vranjković Kombank dvorana BeogradKantautor Nikola Vranjković je svoje fanove već navikao na veliki koncert koji organizuje krajem godine u Beogradu. Tradicionalni prednovogodišnji nastup biće održan 26. decembra 2022. u MTS Dvorani, a u razgovoru sa Nikolom saznajemo da je vrlo malo preostalo karata. Ovaj koncert biće ujedno i beogradska promocija Vranjkovićevog poslednjeg EP-a “Teorija zabave”, koji je krajem proleća 2022. objavljen u izdanju Multimedia Music. O ovogodišnjoj turneji po Srbiji, omiljenim pesnicima, inspiraciji i naravno muzici razgovarali smo sa Nikolom.

BR: Tvoji stihovi su napisani na način da veoma dobro komuniciraju i bez muzičke pratnje. Šta vidiš kao glavne odlike svog pesničkog izraza?

Postoje neke pesme koje nikada nisu ni dobile muziku i one se nalaze u mojim knjigama. Postoji i određeni broj koji je dobio muziku, a koje su mogle da ostanu i samo na papiru. Naravno da postoji i veliki broj onih koje spadaju u klasične rok tekstove srednje vrednosti i bez muzike ne bi bili preterano zanimljivi. Ima dosta pesama. Glavna odlika svačijeg pesničkog izraza bi trebalo da bude iskrenost.

BR: Koje domaće pesnike najviše ceniš?

Imamo mnogo velikih pesnika. Evo ograničiću se samo na one koji su se bavili muzikom u poslednjih trideset godina. Slobodan Tišma, Đorđe Balašević, Branislav Babić, Dejan Vučetić, Momčilo Bajagić, Boris Mladenović, Aleksandar Stojković, Vlada Divljan, Zoran Marinković, Zoran Kostić, Milan Mladenović, Vojislav Vijatov, Bora Đorđević, Živorad Milenković, Nikola Pejaković, Nikola Čuturilo, Mileta Mijatović… ne mogu svih da se setim sad.

BR: Da li pesme nastanu “u dahu”, ili dugo brusiš stihove?

Neke sam napisao za pola sata a neke popravljao i dopisivao deset godina.

Nikola Vranjković Kombank dvorana BeogradBR: Jedna od dražih pesama publike “Zadrži svoj dah” nosi snažnu poruku koja se krije u rečima u refrenu: bez nade i straha nema pobede. Strah je česta tema u tvojim pesmama. O kakvom strahu najčešće pevaš?

Razni su strahovi zavisno od toga koliko je čovek star. U mladosti sam pisao o jednim strahovima sada pišem o nekim drugim. Nisam baš sposoban da imenujem strahove. To je ipak osećanje koje je možda i najzaslužnije za opstanak čoveka.

Nikola Vranjković Kombank dvorana BeogradBR: U nekim pesmama na najnovijem Ep-u, kao i na nekim prethodnim, postoje stihovi koji podsećaju na Bergmanove filmove koji se bave temom “ćutanja Boga”. Koliko je Bog u tvojim pesmama religijska slika, a koliko je predstavljen kao snažna metafora?

Pisao sam puno sećajući se scena iz filmova Tarkovskog, a čini mi se da znam napamet sve njegove filmove i danas. Gledao sam i Bergmanove naravno, ali ipak su moj životni put izgradili Anatoli Solonicin glumom, Andrej Tarkovski režijom i njegov otac Arsenije poezijom. Ne mogu da seciram svoje pesme od jedne do druge da bi objašnjavao šta se dešava u jednoj, a šta u drugoj. Na to ima pravo svako, odnosno slušalac ukoliko želi naravno.

BR: Arsenije iz istoimene pesme s novog EP-ja je junak kome ništa ne ide od ruke i koji nema kontrolu nad sopstvenim životom. Šta je to što pojedinca može dovesti u ovakvo stanje?

Recimo da ga u slično stanje može dovesti sebičnost, gordost i osećaj potpune sigurnosti u trenucima kada je već odavno izgubio poverenje onih koji su mu verovali ili odanost onih koji su mu iz sopstvenih interesa ljubili dupe.

BR: Šta se dešava “kad tuga pobedi bes”?

Dešava se tišina i gledanje u zid. Dešava se da i oni protiv kojih si se borio i oni za koje si se borio počnu da se osećaju nelagodno.

Nikola Vranjković Kombank dvorana 2021 fotografije slike galerija BeogradBR: Naslovna numera “Teorija zabave” zvuči kao još jedan “lament nad Beogradom”. Ko po tvom tvom mišljenju snosi najveću odgovornost za stvaranje stanje u društvu u kom “lake žene pevaju” i “kamere su pokvarene uvek kada streljaju”?

Ako čovek primeti da se nešto dešava pa i o tome nešto napiše on nije u obavezi da zna razloge zbog čega se to dešava, ali bi svakako bilo pristojno da stoji iza toga što je video svojim očima i zapisao…

Br: Koncertno ste vrlo aktivni. Koji su to klubovi i gradovi koji te iznova iznenade svojom podrškom i kojima se uvek rado vraćaš?

Svirali smo prošle nedelje u Pančevu u Apolu i u Požarevcu u klubu KB. 26. decembra sviramo veliki beogradski koncert u MTS dvorani za koji je ostalo još jako malo karata, a posle toga se vraćamo zimskim klubskim koncertima. 7. januara sviramo u Zrenjaninu u klubu Mitraljez.

BR: Beograd ste navikli na velike tradicionalne koncerte pred kraj godine. Prošle godine je Bale bio gost. Hoće biti gostiju ove godine? Šta publika zapravo može da očekuje na prestojećem koncertu 26. decembra u MTS Dvorani?

Skoro smo objavili live video za pesmu „Bunar želja ne postoji“ u kojoj je gostovao Zoran Bulatovic Bale jedan od najznačajnijih autora sa ovih prostora koji je snimljen na prošlogodisnjem beogradskom koncertu. Imacemo tri gosta 26. decembra i radujemo se koncertu u MTS dvorani kao i svake godine.