-

NaslovnaIntervjuiNick DiSalvo (Elder): Turneja je žila kucavica svakog aktivnog muzičara

Nick DiSalvo (Elder): Turneja je žila kucavica svakog aktivnog muzičara


Stoner rock bend iz Bostona Elder na mapi ovogodišnje evropske turneje ucrtao je i Zagreb gde će 11. oktobra održati nastup u Vintage Industrial Baru. Na ovoj turneji promovišu svoj aktuelni album „Reflections Of A Floating World“ koji se našao na Balkanrockovoj listi 50 najboljih albuma 2017. godine, a Rolling Stone ga je proglasio za peti najbolji album na listi 20 najboljih metal album 2017. Ovo je bio povod da razgovaramo sa frontmenom Nickom DiSalvom i saznamo nešto više o bendu i tome šta nas očekuje u četvrtak na njihovom koncertu.

Balkanrock: Šta za vas predstavlja samo ime benda Elder?

Nick: Elder je ime koji podseća na nešto antičko, mudrost ili u neku ruku magiju. Svi smo se složili oko imena kada smo osnivali bend jer su tekstovi bili bazirani isključivo na mitologiji. Mislim da ime još uvek odgovara.

BR: Zvuk benda je, kroz godine, doživeo izvesne promene. Kako biste definisali svoj žanr kroz ovaj muzički progres?

Nick: Vremenom smo postali bolji muzičari i tekstopisci, ali naša muzika je, generalno gledano, evoluirala od običnog stonerskog roka to progresivnijeg psihodeličnog roka sa raznoraznim elementima koji su nam dolazili sa svih strana.

Omot albuma „Reflections of a Floating World“

BR: Muzički novi album je poprilično sličan svom prethodniku „Lore“, ali tekstualno se bave različitim temama. Šta su reflections of the floating world?

Nick: Sadržaj na Reflectionu uglavnom se bavi dekadencijom i ispraznošću današnjeg sveta i rešenjima kako da pobegnemo iz ove stvarnosti koja je poput zatvora. „Lore“ priča o religiji, duhovnosti i mitovima koje stvaramo kako bismo dali smisao svojim životima. Svi naši albumi uglavnom govore o univerzalnim temama kao što su ove.

BR: Trenutno se nalazite na evropskoj turneji na kojoj promovišete svoj novi album, a koja će trajati skoro dva meseca. Koliko su turneje bitne za vaš bend?

Nick: Turneja je žila kucavica svakog aktivnog muzičara. Od integralne važnosti je ostati relevantan, svirati fanovima i ubediti slušaoce. Muzička scena postaje izuzetno problematična za bendove koji pokušavaju da se bave muzikom na profesionalnom nivou i ne postoji drugi način kako bi se uspelo osim da se pređu hiljade i hiljade kilometara.

BR: Kakva je atmosfera u vašem kombiju za turneje?

Nick: Iskreno, uglavnom je potpuni haos. Spavamo u kombiju sa krevetima i to je naš dom. Par nas i čisti kada ima vremena, ali uveče imamo svirke i posle toga žurke tako da se sve ponovo uništi. Vremenom naučite da živite tako.

BR: Izabrali ste Ancestors da budu vaši gosti na ovoj turneji. Šta je izdvojilo njih od svh ostalih koje ste mogli da izaberete?

Nick: Naš agent koji zakazuje svirke je predložio ovakav paket i mislimo da je baš dobra kombinacija. Njihov laganiji i melanholičan pristup psihodeličnom metalu se odlično slaže sa Elderom.

BR: Zadnji put ste svirali u Zagrebu 2016. godine kada ste promovisali album „Lore“. Kakve utiske nosite s tog nastupa?

Nick: Imali smo veoma zahvalnu publiku i super smo se proveli dok smo svirali u Zagrebu i jedva čekamo da se vratimo!

BR: 11. oktobra ponovo dolazite u Zagreb gde nastupate u Vintage Industrial Baru. Šta očekujete od ovog koncerta?

Nick: Teško je znati to. Nadamo se da smo dobili nove fanove od prošlog puta!

BR: A šta čeka publiku?

Nick: Najjači rokenrol, do krajnjih granica!

BR: Šta biste rekli ljudima ako bi vas pitali zašto bih došao u Vintage Industrial Bar i slušao vas, umesto da odem negde drugde?

Nick: Ako se ljudima sviđa naša muzika, neće biti potrebe da ih neko ubeđuje. U svakom slučaju, koja je verovatnoća da imate nešto zabavnije da radite u Zagrebu u četvrtak veče?