-

Nenad Borgudan (Detour): Politika je duboko prodrla u naše živote i na takve stvari moraš, a i dužan si reagirati

Foto: Mare Milin

Grupa Detour najavila je pravu muzičku poslasticu za subotu, 8. prosinca, u zagrebačkom Domu sportova pa smo u razgovoru s frontmenom Nenadom Borgudanom saznali nešto više o tome, a podsjetili smo se i njihovih muzičkih početaka. Također, Detour izdaje novi album, „TourDetour„, pa smo se dotakli i te teme, razgovarali smo o stanju na hrvatskoj sceni, društveno angažiranim tekstovima, efektnim spotovima…

Balkanrock: Kako je sve počelo? Što ste htjeli biti kao mali kad odrastete? Kada vam je postalo jasno da se želite baviti glazbom?

Nenad Borgudan: Počelo je od najranijeg djetinjstva. Postoje fotografije mene s dvije, tri godine kako sviram gitaru, al tad je zapravo nisam znao svirati. Ono što je ključno da je gitara bila cijeli život u kući jer moj otac svira gitaru, a ja sam se ozbiljno prihvatio sviranja s 11 godina. Iskreno nisam nikad imao ideju šta bih htio bit kad odrastem, ali kada je postalo jasno da se želim baviti glazbom nakon što sam ju sve više svirao od svoje 11. godine, odmah je krenulo i neko autorsko djelovanje tj. interes je krenuo prema skladanju. Kao posljedica toga tu su bili bendovi u kojim sam bio autor, bilo ih je dosta kroz osnovnu i srednju školu pa sve do faksa. 2004. dogodio se Yammat, no ni tada mi još nije bilo jasno dal’ ću se baviti glazbom nego tek na pola puta Detour kada sam postao svjestan da bi glazba mogla ostati u mom životu duže vrijeme.

BR: Da spomenemo ukratko i Yammat i početke Detoura. Kada povučete paralelu između početka dvijetisućitih i sadašnjice, koji je vaš zaključak kada je glazba u pitanju?

Nenad: To je bilo stvarno davno i razlika je upravo u tih nekih 10, 12 godina, razdoblje u kojem se čovjek mijenja, u kojem na neki način evoluira, u kojem skuplja puno iskustava, događaju se ključne promjene što se svakako odrazilo i na rad. Postoji neka nit koja je ista kroz djelovanje nekad Yammata, a sada Detoura, no cijela ova nadogradnja je na neki način promijenila glazbeni izričaj gdje pričam iz pozicije autora koji je dijelom bio uključen u Yammat, više u Detour. Nekad sam glazbu stvarao na kompjuteru dok danas pak krećem od instrumenta, skladanja na gitari tako da sam se vratio nekakvim korjenima.

BR: Bend stvara više od deset godina. Kako je izgledala vaša prva svirka? Kakve su vam ambicije tada bile?

Nenad: Konkretno 12 godina djelujemo pod imenom Detour, a prije toga 3 godine stvarao sam pod imenom Yammat, tako da ta tranzicija neke prve svirke Detoura nisu bile prve svirke tog benda jer je tad bend već bio dosta usviran, mogu reći da smo skoro svaki vikend imali i po dvije svirke tako da se pod imenom Yammat dosta sviralo. Tada smo skupili već neku kilometražu i nastavili isto s Detourom.

Foto: Mare Milin

BR: Nemate baš previše sreće s pjevačicama još od Yammata, ali čini se da ste s Ginom Victorijom dosta brzo kliknuli i kao da je oduvijek u bendu. Otkud upravo ona u Detouru?

Nenad: Sudbina je takva da su se pjevačice mijenjale iz raznih razloga. Imali smo puno sreće s dolaskom Gine jer smo iskušavali do tad puno pjevačica u periodu nakon odlaska Maje. Međutim kada se Gina pojavila odmah smo ju prihvatili i zaista djeluje da je oduvijek bila u bendu, tako da se nama taj neki prijelaz s Maje na na novu pjevačicu zaista na kraju pokazao kao dobitak. Gina je upravo to što smo trebali i dostojno je nastavila niz.

BR: Već neko vrijeme govori se o izlasku vašeg novog albuma. U kojoj je fazi?

Nenad: Naš peti studijski album ‘TourDetour’ je upravo izašao u digitalnom obliku, a kroz nekih tjedan dana bit će dostupan i u fizičkom. Završen je, polako dolaze prve recenzije i prvi dojmovi i prilično su dobri, a nama preostaje da ga što više koncertno približimo publici.

BR: Osjećate li da se morate opravdati novim albumom, s obzirom na dosadašnji uspjeh i interes javnosti za vaš rad?

Nenad: Uvijek postoji taj teret, odgovornost da postaješ bolji, da napraviš još nešto bolje, da ne razočaraš prije svega sebe, a onda i publiku. Dok stvaram nisam pod takvim pritiskom, jednostavno imam poriv, nešto me pokreće da napravim pjesmu, ideja me za pjesmu jednostavno uzbudi ili ne i to je trenutak zaista kada ne razmišljam o ovom dijelu. Osobno barem u kreativnom dijelu nisam opterećen što je dobra okolnost, da se moram opravdavat s novim albumom. No, sigurno kad se sve napravi i dođe se pri kraju procesa, čovjek počinje razmišljati kako će to odjeknuti, odnosno kakav će imati odjek kod publike i kod stručne javnosti, što je meni osobno isto tako jako važno.

BR: Isplati li se uopće danas objaviti album, s obzirom na stanje u diskografiji?

Nenad: Pa to je pitanje više za diskografa, nego za nas. Meni album predstavlja u simboličkom smislu jedan oblik koji mi se dopada kao jedna cjelina koja je jedno podvlačenje crte određene faze i meni je to artistički jako interesantno. S obzirom na stanje u diskografiji pretpostavljam da se isplati, diskograf vjerujem ima svoju računicu jer još uvijek inzistiraju na CD, albumu tako da imam dojam da imaju neki benefit iz toga i nekakav razlog za to.

BR: Je li, prema vašem iskustvu, trenutno stanje na hrvatskoj glazbenoj sceni dobro ili loše? Je li slična situacija i u regiji? Razmjenjujete li iskustva s kolegama glazbenicima iz regije?

Nenad: Osobno mislim da je stanje na hrvatskoj glazbenj sceni sjajno, ima jako puno dobrih izvođača, autora, proizašlo je puno kantautora, pogotovo je jak taj novi ženski val. Jednako tako mislim da je i regionalno dosta dobro. Osobno se družimo sa Šaranom iz Štuka, sad će nam na koncert u Zagreb kao predgrupa biti beogradska grupa Ničim izazvan, kojima ćemo i mi uzvratiti gostovanje u Beogradu u drugom mjesecu iduće godine. To je nekakav krug ljudi na kraju koji se prije ili kasnije sretne, prepozna kroz svoje djelovanje, gdje nas vežu slični stavovi i promišljanja.

BR: Uglavnom ste u ljubavnoj tematici i nemate društveno angažirane tekstove. Zato je vaša pjesma „Biram“ još zanimljivija. Kako je nastala?

Nenad: Nastala je iz mog svakodnevnog trovanja s vijestima s portala, inficiram se svime onim što ne bi trebao i pokušavam se stalno disciplinirati da to ne radim pa od tud je nekako došla ideja za pjesmom „Biram“. Govori upravo o tom nekakvom idealu da uspijem postići ‘da vas nema’. Težnja da ignoriram tu ružnu situaciju koja se trenutno događa i ovu nekakvu konzervativnu revoluciju koja za sada povlači jako puno loših stvari što nema veze sa konzervativnošću, nego zaista graniči sa fašizmom, tako da je to bila potreba zbog puno nepravde oko nas. Nisam se do sada dodirivao politike, ali evo, takvo je vrijeme da je politika jako duboko prodrla u naše živote i na takve stvari moraš, a i dužan si reagirati.

BR: Dosta singlova ste popratili efektnim videospotovima. Kako rješavate video prezentaciju? Koji vam je spot Detoura najdraži i zašto?

Nenad: Drago mi je da postoji ta percpecija da su spotovi efektni. Osobno kao ni sa pjesmama pa tako i sa spotovima nisam nikad apsolutno zadovoljan, ali ima nekoliko njih koji su mi stvarno dragi. Rješavanje video prezentacije je dosta pragmatično jer kako se ne radi o velikim budžetima pokušavamo pronaći kreativca koji je voljan za tako ‘male novce’ svoju ideju uspješno realizirati. Do sada smo imali sreće da smo imali iskustva s divnim kreativcima, a od svih spotova za mene je možda najspecifičniji naš nagrađeni spot na Danima hrvatskog filma za pjesmu „Snijeg“ redatelja Branka Pašića – Baneta koji je pružio sjajan odgovor na pjesmu.

BR: Koji su vam planovi uz koncertnu promociju albuma „TourDetour“ u regiji?

Nenad: Plan je promovirati album u regiji, dogovaramo koncerte u Ljubljani, Sarajevu i Beogradu, a postoje neke naznake i za Podgoricu i Skopje. Postoji interes za nama i nadam se da ćemo nešto od pregovora pretočiti u koncerte.

BR: U posljednje dvije i pol godine: Vintage Industrial Bar, Tvornica kulture, sada Dom sportova… Kad će na red doći Arena Zagreb?

Nenad: U ovom nizu bi samo još istaknuo i Lisinski s našim prijateljima grupom Pavel. Mala dvorana Doma sportova je bila logičan nastavak pa ćemo vidjeti za dalje, nakon male bi prije išao Veliki Dom sportova, a za Arenu mi je teško reći, možda mi je prije bliže tri Tvornice za redom (hahaha). Svirati u Areni bi volio iz tog nekakvog simboličnog razloga jer sam jedan od projektanata u njenom stvaranju, a i jer bi to označavalo jedan veliki uspjeh našeg rada.

BR: Približava se veliki koncert u Domu sportova. Po čemu će se set lista razlikovati na tom koncertu i pripremate li neka iznenađenja?

Nenad: Set lista će se razlikovati samim time što promoviramo novi album pa će biti izvedene i pjesme koje su posve nepoznate publici, ukupno smo složili 24 naslova. Upravo će naši gosti, a to su Saša i Rebeka Ljiljak iz grupe Headoneast, dvojac iz grupe Nipplepeople, te Tonka i Aljoša Šerić iz grupe Pavel, sa svojim izvedbama učiniti tu neku razliku, faktor iznenađenja i neke naše poznate pjesme, što vokalno što produkcijski, učiniti drugačijima. Ono što će biti zanimljivo je i da će nas na stageu u jednom trenutnuk biti čak 20. Imat ćemo prateće backvokale, pojačat ćemo se gudačkim kvartetom, brass sekcijom, perkusionistom i gostujućim gitaristom, Vladom Mirčetom iz grupe Mayales, tako da će i sam zvuk naših pjesama biti vrlo bogat. Potrudit ćemo se da i vizualni dio bude što zanimljiviji, za svaku pjesmu se priprema poseban video kako bi publika zorno doživjela naše TourDetoru putovanje.