-

Nemanja Stanković i Milan Stefanović (Mud Factory): „Svašta očekujte od nas“

Mud Factory

Vranjanski metal bend Mud Factory je osnovan 2012. godine i za jako kratko vreme privukli su pažnju svojom muzikom, energijom i pre svega atmosferom koju prave na svojim nastupima. Ovu godinu su otpočeli letećim startom. Krajem januara su objavili svoj novi spot, koji su dalje ispromovisali širom regiona kao i na sopstvenom festivalu koji se do sada održao čak dva puta. O ovim, i nekim drugim temama smo popričali sa žičanom divizijom benda, Milanom Stefanovićem i Nemanjom Stankovićem.

BR: Ova godina je do sada bila veoma aktivna za vas. Osnivanje festivala, objava spota i promocije, puno datuma sa nastupima… Stižete li da predahnete?

Nemanja: Najviše volimo kad je tako. Nakon premijere spota u januaru u Vranju krenuli smo sa svirkama po regionu, što je po našem mišljenju najbolja promocija benda. Od početka godine smo nastupali u Nišu, Zaječaru, Vranju, Kumanovu i Skoplju. Srećni smo i što smo eto pokrenuli Factory Fest, festival regionalnih metal bendova. Za sada su utisci sa nastupa sjajni.

Milan: Da, odlično smo počeli ovu godinu i planiramo da nastavimo istim tempom.

Mud FactoryBR: Od prethodnog razgovora sa vama je došlo do promene u postavci. Recite nam, kako se novi bubnjar Vanja Seneši uklopio i da li vam uopste predstavlja problem činjenica da je za razliku od ostatka benda lociran u Pančevu?

Nemanja: Imamo tu sreću da Vanja deli isti entuzijazam i ljubav prema muzici pa nam nije problem da probe radimo i u Pančevu i u Vranju.

Milan: Vrlo brzo nakon što se pridružio bendu shvatili smo da je on deo koji nam je nedostajao da bi naš zvuk bio kompletniji.

BR: Krajem januara ste objavili spot za „Where they sleep“. Kako je tekao kreativni proces, kao i sama promocija spota?

Nemanja: Pa s obzirom na pređašnju saradnju, bili smo jednoglasni da bi Nemanja Đorđević trebalo da radi snimanje i produkciju spota. Svako je imao svoje viđenje kako bi spot trebalo da izgleda. Uglavnom, najbolje nam je zvučala Stefanova (pevač benda Mud Factory) ideja da spot snimamo u zatvoru. Kada smo našli odgovarajuću lokaciju i malo razradili tu ideju krenuli smo sa snimanjem. Spot je sniman u Narodnom muzeju Pančeva, u autentičnim zatvorskim ćelijama, a deo je snimljen u studiju 3×2 Stefana Gaćeše, takođe u Pančevu.

Milan: Tokom snimanja je bila dobra atmosfera, jer smo mi i sa Nemanjom i sa Gaćešom drugari još od ranije, pa je bilo lako raditi. Promociju spota za prijatelje i medije smo radili ove godine u januaru u Američkom kutku u Vranju pa bismo se ovom prilikom još jednom zahvalili što su nam izašli u susret.

Mud FactoryBR: Skoro istovremeno sa objavom spota počeli ste da vodite i sopstveni festival. Kako se javila inicijativa za tim potezom i kako vam se za sada čini uloga organizatora, kao i sami utisci prve dve inkarnacije Factory Festa?

Nemanja: Tokom prošle godine smo došli na ideju da organizujemo festival gde bismo pružili priliku bendovima sa kojima smo do sada imali saradnju, a koje nismo imali prilike da ugostimo, da sviraju u Vranju. Ne dešava se puno stvari ovde, pogotovo vezanih za metal scenu, pa smo mislili da bi festival bio dobra prilika da se to promeni, pošto publike naravno ima. Malo smo proširili ideju da se festival održava svuda gde za to ima uslova pa smo tako ubacili i Pančevo.

Milan: Prvi festival je održan u dvorani Apolo u Pančevu i sve je proteklo i bolje nego što smo očekivali. Odlična posećenost i pozitivna atmosfera su bili samo potvrda da je to što smo pokrenuli dobra stvar. Tako je bilo i u Vranju. I još luđe.

BR: Postoje li planovi za sledeći ‘Fest?

Nemanja: Planiramo da se naredni festival održi do kraja godine i da podignemo stvari na malo veći nivo, u pogledu radionica, mesta održavanja i trajanja festivala kako bi sve to bilo malo raznovrsnije.

BR: Od svog nastajanja ste do sada izbacili dva veoma brutalna EP-a. Da li se može u nekoj budućnosti očekivati neko albumsko izdanje?

Mud FactoryNemanja: Naravno, već smo počeli sa radom na novim pesmama. I da, brži smo i brutalniiji! (haha) Proces stvaranja je malo sporiji, upravo zbog daljine, ali se snalazimo.

Milan: Do sada smo izbacili 2 žanrovski dosta različita EP-a (Born For Doom i Project Extinction), mislimo da smo sazreli za jedan album. Vredni smo kao i uvek, možete svašta da očekujete od nas.

BR: Jeste li znali da Encyclopedia Metallum ima članak o vama?

Milan: Da, znamo za to. Hvala divnom gospodinu koji nas je uvrstio u najveću bazu metal bendova.

Nemanja:  …Ili gospođici (haha).