-

Nemanja Kojić Kojot (Eyesburn): „Muzika nam je jedino oružje, zaštita i smisao života“

Eyesburn
Eyesburn

Ispred jednog poznatog beogradskog dragstora 1994. godine nastaće jedan od najuticajnijih crossover bendova Srbije.

Dvadeset godina kasnije, grupa Eyesburn iza sebe ima sedam izdanja, pregršt saradnji sa muzičarima sa lokalne i svetske scene, mnoge borbe sa unutrašnjim demonima i svirke za pamćenje. Pred velike rođendanske koncerte u Beogradu i Novom Sadu za Balkanrock govori frontmen Nemanja Kojić Kojot, pokušavajući da sumira dvadeset godina rada benda.

BR: Pošto slavite 20. rođendan, ne možemo a da se ne setimo vaših početaka. Da li vam se sviđa pravac u kom se bend razvijao sve ove godine?

Kojot: Naša muzika je organskog porekla, osim sto koristimo savremena oruđa. Naravno da nam se sviđa, neki periodi vise, neki manje, ali to je i lepota toga što postojimo dvadeset godina. Kako su se promene dešavale nama samima, tako se i to odražavalo na bend.

eyesburnBR: S obzirom da imate dve decenije rada iza sebe, da li možeš da nam uporediš kako je bilo stvarati tada i stvarati sada?

Kojot: Pa, prvo nije bilo interneta, što znatno menja tok civilizacije a kamoli benda koji traje usred tih promena. Snimali smo svoje najuspešnije albume na analognoj opremi, dok je poslednji sniman na digitalnoj, jer studiji sa analognom opremom ili nisu dostupni ili su preskupi. Nastali smo u vreme kada smo itekako imali inspiraciju za socialne tematike, dok se sad malo više okrećemo samoj ljudskoj prirodi u tekstovima.

BR: Koja je bila najveća poteškoća koju ste morali da prebrodite?

Kojot: Gluposti i pijane price…sa tim je bas tesko išlo,svuda oko nas i u nama samima.

BR: A koji trenutak biste izdvojili kao najsrećniji poslednje dve decenije?

Kojot: Povratnički koncert na finalu Jelen top 10 turneje u SKCu. Do tog trenutka nismo bili baš sigurni da li smo dobrodošli nazad. Ali publika nam je dala maksimum…i sad smo tu.

BR: I pored pauze od nekoliko godina, i dalje se držite na okupu. Odakle nalazite elana i inspiracije sve ove godine, posebno ako uzmemo u obzir u kom okruženju stvarate?

Kojot: Jednostavno, mi se branimo od svega muzikom… nekad napadamo, nekad se branimo. Muzika nam je jedino oružje, zaštita i smisao života.

BR: Kako ste uspeli da uskladite vaše individualne projekte sa radom benda?

Eyesburn01Kojot: Uglavnom dogovorima, nekad je očigledno da neka stvar ima prioritet u odnosu na drugu. Ako neko ode na put svog života, pa bend pravi pauzu, to ne znači da on nije više u bendu.

BR: Radio si sa gomilom muzičara u regionu, ali i u svetu. Balkanrock je nedavno objavio članak top 10 tvojih gostovanja, Koje gostovanje će ti ostati posebno u sećanju?

Kojot: Pesma sa Iskazom, „Warfare“, posebno je draga i volim kad je izvodimo uživo. Takođe, stvar „Ava Kari“ u saradnji sa ShazaLaKazoo, i mnoge druge… volim kad radim sa drugim bendovima, to je odlično za rad na samom sebi, ja učim od drugih i oni od mene.

BR: Ove godine si radio na albumu legendarnog rege majstora Lee Perryja. Kako je došlo do te saradnje?

Kojot: Preko našeg zajednickog prijatelja i producenta Daniel Boylea. Dan je pustio Perryju pesmu koju smo radili, i Lee je hteo da ima te duvače na albumu. Album je nominovan za Grammy u kategoriji za najbolji reggae album. I sama nominacija je veliki uspeh, ne toliko za gospodina Perryja, jer je on odavno pobednik, vec i za ceo tim iza albuma.

BR: Kolekcionar si vinila. Izdvoji nam nekoliko ploča koje bi pustio u bilo kom trenutku.

Kojot: Misty in roots – Live at counter vision 1979, Bad Brains – I against I, Cedric Im Brooks – The light of saba, Black Sabbath – Master of reality, Corrosion of Conformity -Deliverance, Burning Spear – Hail HIM i recimo Sade – Stronger than pride.

BR: Pripremate velike rođendanske koncerte. Čemu beogradska, a odmah sutradan i novosadska publika može da se raduje, pripremate li nešto posebno za njih?

Kojot: BOOOM BANG CANGRRR. Peace metal egzibicije!

BR: Koji su dalji planovi benda?

Kojot: Za sad mali odmor do Rock at Exit, posebno se radujemo Motorheadu.

BR: Hvala ti što si odvojio vreme za intervju. Vidimo se u petak u SKCu.

Kojot: Hvala i vama takođe, nastavite jer ste jedan od bitnijih stubova koji drze rock n roll. Mir i Ljubav.