-

NaslovnaIntervjuiNebojša Simeunović Sabljar (Dža ili Bu): "Stalno stvaramo novu publiku"

Nebojša Simeunović Sabljar (Dža ili Bu): “Stalno stvaramo novu publiku”

Dža ili BuPromocija šestog studijskog izdanja grupe “Dža ili Bu” pod nazivom “Kukovo leto” održaće se nesporedno uoči koncertne turneje benda sutra u 15 časova u Centru za kulturu Božidarac u Beogradu. O novom albumu, novim članovima, ali i o koncertu grupe “Dža ili Bu” u petak 11. oktobra kojim počinje nova sezona Vračar Roks festivala za Balkanrock priča frontmen benda Nebojša Simeunović Sabljar.

BR: Došlo je do promene u postavi benda Dža ili bu. Reci mi nešto više o tome.

U jesen prošle godine pojačani smo još jednom gitarom. Novi gitarista je Vladan Vasiljević – Vaske. Bend sada zvuči čvršće i popunjenije u delovima gde su gitarske solo deonice. Sa dva Les Paula i dva Marshalla JCM800 dobili smo, rekao bih jedan stereo zid gitara. Promenili smo i basistu, a novi basista je Vuk Pavlović, nekadasnji basista benda Gangbangers. U ovoj postavi bend je krenuo na turneju povodom 25 godina postojanja.

BR: Od početka godine ste baš aktivni. Nastupali ste u raznim gradovima što u Srbiji što u regionu. Kako je publika primila nove pesme i koja pesma se vidno izdvaja u uživo izvođenju?

Od početka godine odsvirali smo blizu 60 koncerata, mislim da ima jako malo bendova koji se mogu pohvaliti ovako velikom koncertnom aktivnošcu. Publika odlično reaguje na nove pesme i traži ih na koncertima. Pesma “Vip” je bila hit na koncertima i pre nego što smo je i snimili. Sada su tu i ”Dobre Stvari” , ”Rizik” i ”Gole Istine” koje ljudi traže, pa smo ih uvrstili u obavezan repertoar.

BR: Koji vam je nastup na ovoj turneji u najlepšem sećanju?

Teško je to reći, ali pomenuo bih koncerte u Pančevu, Zaječaru, Aleksincu i Leskovcu i naravno u Pirotu…

BR: Promocija novog albuma traje već mesecima. Hoće biti ekranizacije još neke vaše pesme sa ‘Kukovog leta’?

Upravo smo izbacili četvrti singl-spot sa albuma “Kukovo Leto”. To je spot za pesmu “Gole Istine”. Planiramo da u nekom sledećem periodu uradimo još jedan do dva spota sa novog albuma. Trenutno radimo na ekranizaciji pesme “Pesak Bengazija”, ali zbog dužine pesme nisam još ovek siguran da li ćemo je puštati na televiziji ili ce jednostavno biti samo za youtube.

BR: Koji je otprilike prosek godina fanova koji posećuju vaš koncert? 

Na našim svirkama se pojavljuje puno mlade publike, u proseku od 15 do 25 godina. Ima tu i starih fanova benda, ali oni su već u godinama kada se zbog raznih obaveza ređe ide na koncerte. Trudimo se da budemo prisutni, da sviramo i stalno stvaramo novu publiku.

BR: Kako vam se dopada ideja Vračar Rocks festivala? Kako vam se čini prostor kluba Božidarac?

Dža ili Bu je bend koji je celom svojom prvom postavom potekao sa Vračara. Naš bivši basista Duško Milojević je oživeo jednu staru socijalističku dvoranu (nekada Božidara Adžije) i od nje stvorio mesto gde se već tri godine svake nedelje održavaju rok koncerti. Sala je dovoljno velika da primi oko 500 duša i poseduje svu opremu potrebnu za odrzavanje živih nastupa. Na Vračar Rocks-u su do sada nastupili svi relevantni bendovi iz Srbije i regiona. Nadam se da će ovo autentično rock’n’roll mesto živeti još godinama.

BR: Dža ili bu sviraju autorsku angažovanu muziku. Šta mislis o autorskim pravima u Srbiji?

Autorska prava su problem koji traje već skoro 30 godina. Nekada je država uredno vodila brigu o tome, a sada je sve to prepušteno raznim udruženjima kao što je na primer SOKOJ. Oni su vrlo ažurni kada treba da naplate klubovima i kulturnim centrima gde ima najmanje para, a nisu ažurni kada naplaćuju televizijama i radio stanicama. Pardoks je to da se zbog toga komplikuje zakazivanje koncerata u državnim regionalnim kulturnim centrima, pa negde moramo sami da platimo taj novcani deo SOKOJ-u od koga već 3 godine ne dobijamo apsolutno ništa. Umesto da nešto dobijemo, mi još to i plaćamo, Verovatno je da to plaćamo nekom drugom u SOKOJ-u, onome koji uvek odlučuje da taj prikupljen novac prvo dodeli samo samom sebi.

BR: Koje je tvoje mišljenje o medijima danas?

Muzika se nekada puštala i van emisija u redovnom programu. Danas se to svelo na svega par emisija. Na MTV Adriji na primer nema mesta za ”alternativnu muziku” u koju nas svrstvavaju. Slično se događa i na radio stanicama gde liste zavise samo od ličnog ukusa onog koji ih sastavlja. Sve se svodi na jedan zacrtan kliše iz koga se ne sme izaći i koji dovodi do toga da postoje bendovi koji pune ogromne prostore i imaju stotine hiljada gledanja na youtube-u, a nismo ih nikada videli u medijima.. Muzika je postala čist ”biznis” koji se godinama vrti oko istih klanova i istih ljudi. Na festivalima se godinama pojavljuju jedni te isti bendovi. Sve postaje pomalo dosadno, kao i muzika koja nam se plasira. Neko je nekad ovde rekao da je pop muzika jedina komercijalna muzika koja zaslužuje da se pusta u medijima. Svi znamo da je komercijalno zapravo samo ono što se sluša, prodaje i ima publiku. To je jedini pravi reper. Internet portali su mnogo otvoreniji i ne drže se zacrtanih klišea, te se na njima može naći sve i svašta iz svih stilova muzike.

BR: Sem muzike čime si još okupiran u životu? 

Okupiran sam uglavnom režijom i video montažom video spotova, kojom se bavim već petnestak godina radeći kako za svoj bend, tako i za druge. Takodje imam i svoj tonski studio “Fabrika” u kome radim od 1996 godine.

BR: Koji muzički album Sabljar sluša ovih dana?

Svaki dan slušam nešto drugo, jutros The Clash – Sandinista.