-

Nataleé: „Urbano, lo-fi, iskreno iz srca“

Nataleé
foto: Sonja Denda

Uoči predstojećeg koncerta u Domu omladine Beograda 12. maja, seli smo da proćaskamo sa Natalijom Rajković, „frontvumenkom“ neo-soul sastava Nataleé, koji iza sebe već ima niz nastupa, par spotova, kao i jedan opušten longplej. 

Balkanrock: Zdravo, Natalija, kako tebe i ekipu pogađa ovo promenljivo vreme?

Nataleé: Navikli smo na promene, uvek spremni na sve!

BR: Pre nego što uđemo dublje u priču, ispričaj nam u nekoliko crta ko je Nataleé?

Nataleé: To je skup ljudi koje okuplja ista ideja. Kiborg – Bein, Drveni čovek – Derva, dva nebeska tela – Luna i ja, reper koji svira trombon – Kiddaki ili trubač koji vidi  budućnost – Muriša, samo su neke od naših internih šala oko kojih se pravi čitav opus multimedijalnog stvaralaštva. Svi u bendu su maštoviti multi-instrumentalisti, kreativci koji pišu, slikaju i stvaraju, prava umetnička komuna ili izvor beskrajnih ideja! Nekad do muzike dođemo preko potpuno drugih kanala.

Trenutna postavka benda broji sedam članova i baš uživamo stvarajući umetnost! Poslednji projekat pokazao je da uključivanjem talentovanih saradnika koji dele istu ideju možemo proizvesti čitave vizuale i animacije koji prate našu muziku.

Kliknuli smo, očekujte svašta!

BR: Kako ti za sada izgleda tvoj umetnički put? Sta se sve promenilo od tvojih početaka, preko albuma Osvesti se (2021, Glitch Records) do novog singla?

Nataleé: Osvesti se i ceo period od nastanka prve do poslednje pesme je moje traženje sopstvenog zvuka. Eksperimenti, rad sa mnogo različitih ljudi, balans između društveno angažovanih i ljubavnih tekstova, na njemu se čuje sazrevanje mog vokala i savladavanje tehnika, inspiracija iz mnogih žanrova i pravaca, prava tinejdž kupus salata!

Novi singl pokazuje da sam na tragu nečega što meni lično prija, i to ne samo zvučna slika, već i sam proces rađanja pesme. Za razliku od haotičnog sistema rada kakav smo iskusili stvarajući prvi album, sada smo zacrtali konkretne ciljeve. Podelile su se uloge i sada svako radi svoj posao, samim tim sve ide brže!

Nataleé

BR: Koja priča stoji iza „Rolam“? Da li je stvar zasnovana na nekom istinitom događaju iz tvog života?

Nataleé: „Rolam“ je pokušaj simuliranja osećaja kada se vozite ka kući u gradskom prevozu nakon što ste pali vožnju. Paralelno ima tu uzbudljivu ljubavnu priču koja i dalje traje… Kupila sam i dron da ga uhodim.

BR: Da li ovaj singl možda predstavlja prvi iskorak ka novom albumu?

Nataleé: Upravo! Trenutno smo u procesu snimanja drugog albuma koji i sama jedva čekam da čujem kao gotov proizvod! Na njemu će se naći ljubavne, ali i neke rodoljubive teme. Estetika zvuka i aranžmana kakav ste mogli da čujete na singlu „Rolam“ definitivno je smer u kom su otišle i ostale pesme, ali su tekstovi ipak više u mom starom fazonu.

BR: U ovom, ali i prethodnom spotu, čini se da Beograd služi kao kanvas za tvoj izraz…

Nataleé: Trenutno živim u Beogradu i u njemu vidim ideje za pesme i spotove, možda me jednog dana bude inspirisao neki drugi grad…

BR: Da li vidiš sebe u kontinuitetu sa urbanom, a ponajviše hip hop, ekipom i zvukom?

Nataleé: Urbano, Lo-fi, Frutty, Iskreno-iz-Srca.

BR: Jedna konstanta je da se kao ekipa držite blue neo-soul manira, začinjenim uplivima iz regea, i blagih latino tendencija. Dakle, korenito, crnačka muzika. Kakav potencijal vidiš u toj vrsti poetike, koji ne postoji u drugim žanrovima?

Nataleé: Svakako nekim tekstovima treba dati značaj jer su iskreni i nečije su lično iskustvo. Zato cenim ljude koji komentarišu na konto teksta i uvek odgovorim. Ipak, neke druge pesme su samo prisutne u glavi jer su zarazne. Poezija nastaje iz neke kolektivne svesti, nemam drugo objašnjenje za sopstvenu poetičnost. Na primer, često napišem pesmu na određenu temu i ostavim je po strani, a za par meseci neko drugi, na drugom kraju sveta, objavi pesmu na tu temu.

BR: S tim u vezi, u muzici se osećaju i Lauryn Hill, Erykah Badu… Pratiš li savremene ogranke te scene?

Nataleé: Itekako! Inspiraciju za pevanje još tražim. Obožavam moćne ženske vokale. Volim da vidim kada neko sa lakoćom prenosi snažne emocije, jer ih zaista oseća i razume. Moja plejlista je oaza ženskih vokala i dobrih priča iz kojih sam mnogo toga naučila. Naravno, nađu se tu i dečaci!

Nataleé

BR: Višegodišnji rad kulminiraće i vašim prvim velikim koncertom u beogradskom Domu omladine. Da li ste već sada spremni da uvedete publiku u vašu priču, ili ipak tinja neka trema?

Nataleé: Mi smo čopor i među nama nema treme! Na našim lajvovima publika i bend postanu jedno i sve pršti od emocija! Uzbuđena sam i zbog mlade koleginice Toxirro, koja će se po prvi put predstaviti našoj publici, a uverena sam da će im se svideti! Da li ste znali da je jedan par odlučio da radi na natalitetu slušajući pesmu „Bebo“? Za mene nije bilo veće sreće od tih vesti!

BR: Koji su još nastupi u planu?

Nataleé: Za sada bismo najavili nastup na festivalu Uzlet, 29. jula u Čačku, ni manje ni više nego u parku Mladosti!

BR: Hvala ti što si popričala sa nama, i želimo ti puno sreće na koncertu!

Nataleé: Hvala i slušamo se 12. maja u Domu omladine Beograda od 21h!