-

NaslovnaIntervjuiDamir Martinović Mrle (Let 3): "Vesela situacija koja se zove je*anje"

Damir Martinović Mrle (Let 3): “Vesela situacija koja se zove je*anje”

Uoči beogradskog koncerta grupe “Let 3“, frontmen benda Damir Martinović Mrle govori za Balkanrock.com o “živoj pički”, “živom kurcu” i još mnogim kontraverzama koje prate ovaj muzički sastav.

POVOD ZA KONCERT GRUPE LET 3 U DOMU OMLADINE 23. APRILA JE DVD IZDANJE “ŽIVA PIČKA”. POSLE PROSLAVLJENOG LIVE CD IZDANJA “ŽIVI KURAC” OVO JE NOVO LIVE IZDANJE ALI NA DRUGAČIJEM MEDIJU. VREME DONOSI NOVINE?

Sad je dvd. Pa, imali smo pre jedno 12 godina live izdanje ali u audio obliku tj. cd. “Živi kurac” je tražio sebi partnera pa smo sada objavili dvd koji se zove “ŽIVA PIČKA” I tako sad imamo jednu kompletnu situaciju: kurac, pičku i kada ih spojimo to daje jednu veselu situaciju koja se zove jebanje. DVD je sniman u Riječkoj Harteri, to je stara tvornica papira poznata i po jednom festivalu – ove godine već 5. festival zaredom. Mi smo ne baš u sklopu sa festivalom nego smo napravili sopstveni koncert. Tu nas je finansijski podržao grad Rijeka pokrivši nam sve tehničke troškove. Mi smo odlučili da nećemo naplaćivat ulaz već smo poklonili naš koncert građanima… I eto to je obilježilo naših 20 godina rada. Na albumu su nam snimljene pjesme iz cijelog tog našeg opusa, iz svih mogućih faza, znači jedna retrospektiva cijelog našeg rada dotadašnjeg. Bilo je dosta gostiju, bio je tu zbor, bile su tu gitare, bras sekcije, vokali, plesači; negde oko 80 ljudi na pozornici, (što se na dvd-u može vidjeti), a ja sam sa time jako zadovoljan. Među pjesmama se može vidjeti nešto što se dješavalo iza kulisa tj. situacije koje se dješavaju u garderobi, u kombiju, na putu,… tako da cijeli taj cijeli dvd ima i taj dokumentaristički umetak koji daje svemu skupa jedan element interesantnosti.

ONDA SE NA POSLE SVEGA NAMEĆE JEDNO FUTURISTIČKO PITANJE – AKO JE PRVI LIVE MEDIJ BIO “ŽIVI KURAC”, PA SADA IMAMO DVD “ŽIVA PIČKA” I AKO OČEKUJEMO NEKI NOVI NOSAČ ZVUKA, MOJE PITANJE JE: KAKO ĆE SE ZVATI BUDUĆE LIVE IZDANJE “ŽIVA GUZICA”?

Pa možda “Jebem te u dupe” ali to već imamo čokolade u ponudi sa takvim imenom. Možda “Sveta ljubav”. Ali budućnost će već to pokazati. Sad kad krenemo sa radom na novom projektu o tome će se više znat.

ZNAČI RAD NA NOVOM ALBUMU?

Za sada slijedi faza kad radimo sve te silne promocije, onda krećemo sa radom na našem novom albumu a to znači isključivanje svega što smo radili do sada. To je jedno čišćenje. Mi nakon svakog albuma imamo preslušavanje našeg albuma “NEČUVENO” da bi maknuli sve što smo radili. Sad nam je potrebna jedna faza u kojoj će biti apsolutno ništa, da ide sve ispočetka – kao da nikad ništa nije ni bilo.

KOLIKO PRATIM RAD GRUPE LET 3 OD VAŠEG PRVOG ALBUMA , S MOJE TAČKE GLEDIŠTA  PRIMETIO SAM DA STE U SVOJIM NASTUPIMA DEFINITIVNO BACILI AKCENAT SA GUZICE NA PIČKU. POMAK U NASTUPU ILI STE DOŠLI DO SAZNANJA DA JE PIČKA SLAĐA? ALI DA SE NE IZRAŽAVAM VULGARNO DOLAZI SE DO SAZNANJA U SVETU DA JE PIČKA CENTAR SVETA?

Meni je pička onako… puno mi je ipak draži miris guzice. Mislim da je pička precijenjena i da je topla, čak ni dovoljno topla, onako mlaka, smrdljiva. A guzica je ipak pravi kalup za kurac. Da nije tako onda bi kurac bio kao sekirče a pošto ne izgleda kao sekirče nego kao močuga guzica je pravi kalup za to. Tako da nisam primjetio da idemo baš ka pički, nego mislim da idemo i dalje prema guzici. To što se album zove “ŽIVA PIČKA” to je zato što je nekima pička možda draža od guzice,… a možda im se to samo čini da je tako.

U ENGLESKOJ ZAMERAJU MORRISEY-u NJEGOVO SKIDANJE DO POJASA NA BINI – RAZLOG “ČOVEK JE U GODINAMA”. TVRDE DA JE TO NEPRIMERENO. KAKO VI VIDITE TAJ PROBLEM?

Znači, vidi – tijelo treba pokazivati samo onaj koji je ljep da bi ostatak sveta drkao na to tijelo. Pa to je meni krajnje vulgarno i bezobrazno. To je ljudski jako nisko.

KAKO DA REAGUJE NORMALAN ČOVEK KOJI ZNA ZA VAŠ PERFORMANS, VAŠ  NASTUP OD KOGA NE ODSTUPATE A “DOGMATIČNA FRAKCIJA” LJUDSKE RASE REAGUJE NA TO SABLAŽNJIVO. DOK SUPROTNO OD VAS IMAMO MASPRODUKCIJU KIČA I ŠLJAMA U BILO KOJOJ SFERI UMETNOSTI PA I ŽIVOTA KOJA SE GLORIFIKUJE UPRAVO OD TAKVIH “PROCENITELJA”?

Meni bi bilo puno draže kada bi ljudi, umesto da drkaju na te “ljubiće”, kad dođu na naš koncert skinuli gaće do koljena i kad bi svi drkali. To bi bila jedna baš lijepa pojava, to bi, što kažeš bio jedan lijep, lijep performans. Ja se nadam da ćemo nekad u budućnosti uspeti doći i do toga. Teška je to energija kad se svi izdrkaju! Kolko je to sperme!

20 GODINA POSTOJANJA. KOLIKO JE TU NOVE PUBLIKE, KOLIKO JE TU “NOVE SNAGE”?

Mene jako veseli što se naša publika obnavlja. Upravo to što iz albuma u album idemo sa nekakvim novim projektom i ne vezujemo se na ono što smo radili prije to izgleda i publika prepoznaje. Znači, mislim da i dalje imamo tu staru publiku, ali je u biti jako dobro za bend da se publika obnavlja, znači da smo razumljivi tim novim generacijama. To je u biti jako važno za bend da opstane, da preživi. Da ne bude neki dinosaurus koji tupi uvijek jedno te isto nego da je uvijek u skladu sa vremenom i s obzirom na to vrijeme u kome se nalazi da reagira upravo sa tim vremenom. Zbog toga mi i imamo mladu i novu publiku.

KOLIKO SADA, S OBZIROM NA TRŽIŠTE TRAJE TURNEJA JEDNOG BENDA POPUT VAŠEG?

Ja ne mogu reći da imamo tipične turneje a sumnjam da ih iko ima. Mi sviramo četvrtak, petak, subota a to traje unazad jedno 15 godina. Mi praktično nismo stali s tim. To uključuje najviše Hrvatsku, sve republike bivše Juge a naravno počeli smo svirati i van tih granica. Imali smo turneje: Švicarska, Austrija, Njemačka, Nizozemska,… Prošle godine je bilo tamo 20-ak koncerata, ove godine planiramo da će biti 30-40 sa željom da se to stalno širi.

ZA KRAJ PITANJE. STALNA POSTAVA…JOŠ UVEK?

Pa zadnjih eto 15-ak godina imamo stalnu, uvijek istu postavu. A kroz bend je prošlo jako puno ljudi. Ali od albuma “JEDINA” pa do sada postava je uvijek ista.