-

Mirela Priselac Remi (Elemental): „Jako loše reagiram na imperative“

Elemental

Zegrebački Elemental više od deceniju osvaja publiku širom Balkana i ujedinjuje rok i hip-hop muziku. Nedavno su objavili novi, i možda njihov do sada najbolji album „U redu je„, koji je i bio povod razgovora sa pevačicom Mirelom Priselac, poznatijom pod nadimkom Remi.

Remi je poznata po svom lepom glasu, stasu i energiji na bini. U spotovima benda neretko pokazuje i talenat za glumu. Istovremeno, sve se više ističe i kao borac za prava žena i polnu ravnopravnost.

BR: Album “U redu je“ predstavlja do sada najzreliji, tematski najozbiljniji Elemental, što je sve utjecalo na stvaranje albuma?

Remi: Uh, puno toga. Sve što nam se u životima događalo u zadnje dvije i pol godine na neki je način zabilježeno na albumu. Kroz stihove ili kroz rifove, uvijek pišemo o onome što prolazimo na svakodnevnoj bazi. Bilo je tu uspona i padova, bacanja pjesama, natezanja oko toga tko će što, svađa ali i pomirenja, cerekanja i suza… Zato smo na kraju i odabrali ime albuma „U redu je“. Zato što zaista jest. Sve to što smo proživjeli dio je života. I sve je to u redu. Ljudi često ni ne znaju koliko su jaki i što sve mogu preživjeti, s manje ili više ožiljaka. Ipak, nije loše kad si okružen prijateljima od kojih će ti neki reći u pravom momentu, „ma u redu je“…

BR: Naslovna pjesma “U redu je“ kao i ostale pjesme imaju tematski jaku poruku, ali zašto je baš ta pjesma izabrana za naslovnu?

Remi: Dugo smo se mučili s imenom albuma. Valjda zato što dosta stihijski radimo, pišemo o svemu što nam padne na pamet, nemamo neki unaprijed zacrtani koncept koji onda slijedimo. Mislim, možda bi jednog dana bilo lijepo napraviti i „konceptualni“ album s nekom zadanom temom koju bismo onda provlačili kroz pjesme, ali kod nas to više ide spontano. Radimo na pjesmama dok ne osjetimo da smo zatvorili neko poglavlje i onda to proglasimo albumom! „U redu je“ je naslov koji se savršeno poklopio s naslovnicom albuma… Kad je Koni (naš basist) fotkao svoju kćer i njezinu sestričnu s tim izrazima lica, Shot je odmah rekao: „Evo nam naslovnice“. Nisam to baš ozbiljno shvaćala, htjela sam nam ostaviti otvorene ruke, ali se fotka s naslovom odlično poklopila. I eto ga!

BR: Na albumu ekipa Elementala radila je glazbu, stihove i sama producirala album. Što vas je “natjeralo“ da cijelu stvar “preuzmete u svoje ruke“?

Remi: Mi zapravo već dugo radimo sve sami. Takav smo bend. Ne oslanjamo se previše na pomoć (često i samoproglašenih) stručnjaka iz sljedećeg razloga – nas je u bendu sedmero. Svatko ima vrlo izraženo mišljenje. Ako instrumentali, aranžmani, refreni i tekstovi prođu „prijeki sud“ nas sedmero, u smislu da nam se svima svidi pjesma, uvrstit ćemo je na album. Dodatne intervencije u smislu producenta nisu potrebne. Mislim da bi nam to više bio problem nego što bi nam olakšalo život. A po prvi put u životu benda, našli smo „širu ekipu“ s kojom se kužimo. Imamo svog čovjeka za design i vizualni imidž (Dušan Jungić), svoje frendove koji se bave videom, ekipu s kojom možemo sve organizirati što se tiče koncerata, svoju menadžericu za booking itd… Sve ostaje u tom širem-užem krugu naših frendova i nemamo potrebe za klasičnim „outsourcingom“.

BR: Pjesma “Po mojoj mjeri“, možda i najžešća pjesma na albumu, najavila je album. Kako to da ste se odlučili publici najaviti album tom pjesmom?

Remi: Iskreno, uopće nismo razmišljali što mainstream javnost reći. Srednjestrujaška mišljenja, „nit smrdi nit miriši“ nisu me nikada zanimala. U dogovoru s nekim svojim frendovima kojima smo dali nekoliko pjesama na preslušavanje, došli smo do zaključka da nam ta pjesma u ovom momentu najbolje leži i odlučili je izbaciti kao singl. Znam da ima puno bendova za koje bi tako žestoka pjesma bila „suicid na top listama“, pogotovo zbog eksplicitnog teksta (a pazi, nema uopće psovanja u njoj!), i znam da nas mnoge radijske stanice nisu zavrtjele u dnevnom programu, ali to je pjesma koja je morala izaći. Morala se dogoditi. Mislim da smo predugo kolektivno šutjeli nad nekim stvarima i nepravdama koje se svakodnevno događaju i istinski vjerujem da smo napravili dobru stvar što smo „Po mojoj mjeri“ odabrali za singl. Ne bojim se kritike, pjesmu sam napisala iz srca i zato znam da nisam pogriješila. Da me vratiš kroz vrijeme, opet bih napravila isto.

BR: Album se dotiče od socijalnih tema do feminizima. Iz perspektive jedne žene, koliko je danas u glazbi teško uspjeti kao žena, a da masi ne prodajete priču slomljene žene koja ne može bez muškarca?

Remi: Ovisi što ti je cilj. Ovo što ja radim ne smatram proizvodom, ovo sam ja, osoba, moje riječi i razmišljanja, moje borbe, pobjede i porazi… Sve to što proživim, skupim u tekst, a često i osluškujem ljude oko sebe i njihova razmišljanja, pa i to upakiram u neku priču. Teško je uspjeti kao žena u bilo čemu što radiš, jer se svakodnevno susrećeš s otvorenim ili prikrivenim seksizmom, a da ne zaboravimo i to da živimo na području svijeta koji je iznimno patrijarhalan. Kao žena ćeš vjerojatno imati manju plaću, vjerojatno će te ucjenjivati s porodiljinim, vjerojatno ćeš teško doći do pozicije moći ili ako to uspiješ, ispunjavat ćeš neku „korektivnu kvotu“ pred višim instancama. Nisam feministkinja, ali sam vrlo svjesna situacije u kojoj živim. Samo želim iste, pravedne uvjete za sve. Po zaslugama.

BR: Netom, prije izlaska najavnog singla i albuma, bili ste meta kritike T. Huljića zbog Vašeg komentara na pjesmu “Nirvana“ Jelene Rozge. Šta je tu izazvalo vaš revolt?

Remi: Reagirala sam kao ženski tekstopisac koji u svojim pjesmama žene doživljava na malo drukčiji način. I pljusnula sam Facebook komentar, kao što gotovo svakodnevno komentiram kojekakve teme. Ovu su temu mediji odlučili razvući kao žvaku jer ih je to napalilo. Mislim da to više govori o ukusima medija nego o mojoj jezičavosti, od koje ne bježim.

BR: Koliko je pjesma “Po mojoj mjeri“ ili možda i cijeli album odgovorio na to i na ono što ste htjeli reći komentarom “Zbilja je vrijeme da prestane zaglupljivanje. Žene, ispljuskala bih vas!“?

Remi: Često smo same sebi najgori neprijatelji. Pogledaj naslovnice ženskih časopisa… Osvoji ga u deset koraka! Jedi više povrća! Idi na dijetu!…. Jako loše reagiram na imperative.

BR: Sada kada se publici u rukama našao i novi album, kada podvučete crtu između između starih albuma i “U redu je“ tj. između “starog“ i “novog“ Elementala što Vam je draže prijašnja glazbena mladost ili današnje iskustvo?

Remi: Sve je to imalo svoju svrhu. Doduše, ja još uvijek ne mogu slušati naš prvi album iz 2000. godine, bez da se ne zacrvenim nad nekim stihovima. Jebiga, bila sam dijete, nisam imala pojma o životu. Ni sad još nemam pojma o životu, ali imam neka iskustva koja mi pomažu da „seronje“ pročitam puno brže nego prije, hehe… Svi su nas ti prethodni albumi izgradili. Napredovali smo, učili.. Nitko mi 1998., kad smo osnovali bend, nije uručio priručnik „Kako voditi bend“. Sve smo radili sami, po principu „pokušaj – pogreška“. Mislim da je to daleko teži put, ali je jedini ispravan. To dragocjeno iskustvo ne bih mijenjala ni za što i zaista mogu živjeti sa svim svojim odabirima. Svaki je od tih albuma bio svjedokom određenog vremena i našeg odrastanja. I zbog toga mi je drago. Upravo zato znam da će svaki sljedeći biti bolji od prethodnom, jer ćemo i dalje odrastati. Bez da ubijemo ono dijete u sebi, naravno. Mislim da će taj glas uvijek biti prisutan.

BR: Vama omiljena pjesma sa albuma?

Remi: Uh, najteže pitanje. Još mi je previše svježe. Još ih sve volim. Pitajte me to za dva mjeseca.

BR: Kako napreduje promocija albuma, gdje su slijedeći nastupi?

Remi: Za sada je sve kul, upravo smo napravili novi spot za „Po mojoj mjeri“, a negdje na jesen ćemo izbaciti i novi singl. Očekuje nas ljeto puno svirki zato je najbolje da provjerite www.elemental.hr gdje objavljujemo datume, a na jesen ćemo raditi veliku zagrebačku promociju albuma. I obilježiti 15 godina benda.

BR: Planiraju li se još neki spotovi za pjesme s novog albuma?

Remi: Apsolutno da! Pa tek smo krenuli! Iako su spotovi dosta skup sport, uvijek se nekako snađemo… Ili odvojimo neku lovu od svirke ili angažiramo frendove koji nam daju neku prijateljsku cijenu za spot… Ako bude sreće, sve singlove koje izvučemo s albuma popratit ćemo spotom.

BR: Koje je vaše mišljenje o glazbenoj sceni danas, općenito o glazbenoj industriji?

Remi: Diskografska industrija je na koljenima i hrvatski se, a i regionalni diskografi, moraju pod hitno okrenuti digitalnoj prodaji preko interneta. Komadna prodaja u onom starom smislu je praktički mrtva, a diskografi to ne žele priznati sami sebi. Mislim da budućnost industrije leži u streamingu i digitalnoj prodaji.. U svijet je to već stvarnost, a mi malo kaskamo za trendovima. Glazbena scena kod nas je odlična – ima sjajnih izvođača, bendova i kvalitetne muzike, u cijeloj regiji! Bilo da je riječ o starijim bendovima koji još rade ili mlađim koji tek dolaze, mislim da se za glazbenu scenu u regiji ne treba bojati.

BR: Kada ekipa Elementala radi na novim stvarima tko Vam je najveća kritika?

Remi: Sami sebi smo najveći kritičari. I to je jako dobro. Moramo se svi poklopiti u mišljenju oko neke pjesme da bi je stavili na album. A sedam glava ima sedam mišljenja i nekad bude dosta napeto, ali svi imamo na umu da radimo ono što je najbolje za bend. Tu ne smije biti ego tripova, što je nekad teže učiniti nego reći. Ipak, mislim da nam dobro ide. Važno je međusobno poštovanje. Bez toga, piši kući propalo.