-

Miloš Petrenj (Fluid Underground): „Ljudima je isprana svest i jasno mi je kako i zašto“

miloš petrenjNajpopularniji vlasotinački rokeri Fluid Underground dali su se u koncertni pohod na Srbiju. Uskoro im predstoji svojevrsno iskrcavanje na Normandiju, odnosno svirka u Beogradu. Pored toga, bend vredno radi i na novom studijskom izdanju. O svemu tome ali i o specifičnim gurmanskim pikanterijama porazgovarali smo sa frontmenom Milošem Petrenjem.

Balkanrock: Napravili ste veću diskografsku pauzu. Kako teku pripreme oko snimanja novog albuma? Gde je zapelo?

Petrenj: Pa i nije velika pauza. Dve godine od EP-a „Sumrak Bogova“. Narod se navikao na to da bendovi dosta često izbacuju neke singlove, što je u neku ruku i razumno, jer tako pokušavaju da se sačuvaju od zaborava i da ne propadnu na dno mrtvog mora rock and rolla.

Pripreme za novi album traju već dve godine. Bukvalno od kad je objavljen „Sumrak Bogova“, a zapelo je svuda gde može da se zapne. Imali smo promenu u sastavu benda, zamenili smo bubnjara, ubrzo nakon što smo snimili bubanj za novi album. A to je najgore što može da se desi bendu. Krećeš praktično od nule. Mada imali smo sreću što je Vladimir (novi bubnjar) već znao dosta naših pesama. Sa druge strane je bilo nezgodno što smo morali da putujemo na probe u susedni grad. Na kraju smo opet došli da probamo u Vlasotince, i onda otišli da, po drugi put, snimamo bubanj.

Izbegli smo klasičnu „studio“ priču i, uz pomoć našeg prijatelja Petra Vuksanovića, dobili prostor kluba „Feedback“ u Nišu gde smo sve snimili za nekoliko sati. Za snimanje, mikrofone i te tehničke stvari takođe nam je Petar izašao u susret. Posle je, naravno, bilo još pehova sa pojačalima i tako neke uobičajene stvari. Generalno, biće ovo jedan kultni i istorijski album čiji će zvuk da vam sprži i ono malo mozga.

BR: Na njemu će se naći i pesma „Priština“ čiji je demo bio objavljen u sklopu Balkanrockove S.O.S. kompilacije. Zašto taj naziv? Provociraš a?!

Petrenj: Ljudima je isprana svest i jasno mi je kako i zašto. Kad neko spomene Prištinu ja imam neka druga osećanja i sećanja. Pesma je ljubavna, kao i većina ostalih. Priština je konstanta. Ne mora u pesmi da se piše o cveću, suncu i zagrljajima, pa da ona bude ljubavna.

fluid undergroundBR: Kako se, i da li se, Fluid Undergound uklopio u rad novog bubnjara Vladimira Stankovića?

Petrenj: Nema nikog i ničeg što bič i čvrsta ruka diktatora ne može da dovede u red. Sa druge strane, pitanje je pogrešno formulisano. Vladimir se već na prvoj probi pokazao kao neko ko može svojim sviračkim umećem da nosi ceo bend onako kako treba sve to da bude i da zvuči.

BR: Po izboru čitalaca Nocturne magazina izabrani ste za najbolji novi bend 2012. godine. Je l to nešto promenilo u vašoj karijeri?

Petrenj: Da, tako je. Našli smo se na toj anketi verovatno zbog toga što je naš poslednji EP objavio Nocturne Magazin. U karijeri se nije ništa promenilo ali se promenilo to da od tada nismo hteli više nigde da učestvujemo gde je presudan faktor glasa virtuelna publika. Sve je to jedna velika iluzija i mnogo je smešno.

BR: Uz koje alkoholno piće se najbolje konzumira vaša muzika?

Petrenj: Nisam siguran. Na probama uglavnom pijemo rakiju pa je gasimo pivom, a onda pređemo na špricer. To je nekako provereno. Ne volim to etiketiranje. Recimo, mrzim rege muziku, prvenstveno što je dosadna, a odmah zatim jer je usko povezana sa tim nekim rasta, il kako se već zove, sranjima tipa pušimo travu i slušamo veselu muziku.

BR: Preko društvenih mreža, tačnije facebooka i instagrama, možemo primetiti da često izbacuješ slike hard core domace kuhinje. Koji rock bend bi po tebi bio slanina, koji šnicla a koji punjena pljeskavica u muzici?

Petrenj: To sa slikama je dobra fora jer, počev od sebe, kad vidim neko dobro jelo, makar na slici, ja sam istog trenutka gladan. Pa kao, zazubice…

Slanina bi recimo bio Mastodon. Masno, kalorično i jako. Ne može svako da jede slaninu.
Šnicla može da se spremi na mnogo načina i uvek je ukusna i nikad se ne odbija. U muzici to bi bio Thin Lizzy. Tu ima svačega a glavni sastojak je kvalitetno meso. Punjena pljeskavica je nekada bila luksuz. Nisu svi mogli da jedu punjenu pljeskavicu. Sad je klasik, mejnstrim. To imaš i u birtijama i u većim restoranima. Na žalost, u današnje vreme to bi bili Queens of the Stone Age. Ali da se zna, punjena pljeskavica je uvek najbolja na vašarima.

BR: Kada bi neki od inostranih bendova, recimo Clutch, došao u Vlasotince gde bi ih prvo odveo?

Petrenj: Kada bi Clutch došli u Vlasotince, poslao bi ih na autobusku stanicu ili im pokazao put za Crnu Travu.

E sad, ako bi me nekim čudom kupili ,onda bi ih poveo u obilazak svih ugostiteljskih rupa. Napojio bi ih vinom. Onda bi ih zamolio da mi pomognu da iscepam 15 kubika drva, i tek tad bi ih lepo uputio ka autobuskoj stanici.

fluid3BR: U petak 30. maja premijerno nastupate u Beogradu u centru za kulturu Božidarac, zajedno sa bratskim bendom Doghouse. Šta nam to lepo spremaš?

Petrenj: Tako je. 30. Maja sviramo u Beogradu. Te večeri biće tri benda. Mi sviramo drugi po redu. Krećemo nešto pre 22:00h. Mislim da ćemo imati nekih četrdesetak minuta za prašenje. Sviraćemo neke nove pesme. Gledaćemo da sve to bude brzo, sažeto i energicno. Dobro veče i doviđenja.

BR: Možemo li u buducnosti očekivati još neku saradnju sa Dekijem (Viseći Vrtovi Vavilona/Doghouse) poput one za singl „Kao nekada“? Možda da uzvratiš uslugu i umešaš se u Doghouseov povratnički album?

Petrenj: Nisam razmišljao o tome. Uglavnom svi vole saradnje a niko neće da sarađuje, što se naravno ne odnosi na Dejana. Ono što smo uradili sa Dekijem je ispalo totalno spontano i super je. Pesma je stvarno ispala dobro, a za to je najviše zaslužan baš Dejan. Njegov glas i tekst su 70% pesme.

Doghouse i Fluid Underground su dve totalno žanrovski dijametralno suprotna benda. Super je to što su se ponovo okupili i činjenica da su posle toliko godina pauze nastavili kao da nije ni bilo nikakvog zastoja, dokazuje samo da su kvalitetan i dobar bend.

BR: Koja ti je omiljena pesma koju si do sada napisao?

Petrenj: Verovatno „Pelin“ ili „Stega“. Na novom albumu ima dosta pesama koje konkurišu za status omiljene pesme. Možda nam je trenutno jedna od interesantnijih pesma „Bezimeni“. To je inače brat „Bezimene“ sa prvog albuma. Čućete…

BR: Šta radi i sluša Miloš Petrenj ovih dana?

Petrenj: Miloš Petrenj ovih dana pokušava da ne obraća pažnju na kišu, gleda puno filmova, trudi se da sredi snimljen materijal za novi album i sluša poslednji album benda Greenleaf: „Trails and Passes“.