-

NaslovnaIntervjuiMiloš (Fluid) i Velibor (Brigand): Kad neko kaže takmičenje bendova, ja zamišlja...

Miloš (Fluid) i Velibor (Brigand): Kad neko kaže takmičenje bendova, ja zamišljam kako bendovi stoje u redu i bacaju kamen sa ramena


U susret zajedničkom koncertu bendova Fluid i Brigand, koji će se održati 9. decembra u niškom klubu Feedback, razgovarali smo sa Milošem Petrenjem i Veliborom Nikolićem. Kroz ista pitanja ključne figure ovih bendova objasnile su kako gledaju na novogodišnju rasvetu, koju pesmu drugog sagovornika najviše vole kao i šta je to na šta su najponosniji u dosadašnjoj karijeri.

BR: Fluid i Brigand iza sebe imaju nekolicinu izdanja kao i dosta respektabilnih nastupa. Na šta ste najponosniji u dosadašnjoj karijeri?

Miloš Petrenj: Da mi je neko rekao da ću se drati na sav glas u sred Beograda i da me pritom niko ne uhapsi ili hospitalizuje, pomislio bih da je lud, a eto to se desilo na nastupu Fluida na zidiću ispred Doma Omladine. Pa bih pored svirke sa Greenleaf u Božidarcu izdvojio i taj nastup. Jako sam ponosan i na mini turneju u Bugarskoj jer smo tamo overili tri jako interesantna festivala. Jako sam ponosan na album Amanet. Nekako je baš zgodan i naočit.

Velibor Nikolić: Na činjenicu da bend u ovako neprijateljskom okruženju uopšte postoji.

Miloš Petrenj

BR: Kako je došlo do saradnje Fluida i Briganda? Da li planirate još zajedničkih datuma?

Miloš Petrenj: Ja se tog detalja ne sećam, ali znam da smo se lično upoznali na zajedničkoj svirci u Velikoj Plani. Nakon toga smo svirali i u Sofiji, tako da nam je ovaj, predstojeći  koncert u Nišu treći po redu gde sviramo zajedno. Nemamo nikakav plan i tako to. Sve je splet okolnosti i pogođenih momenata.

Velibor Nikolić: Vrlo lepo i lagano. Fluidi su super momci i jako dobar bend uživo i bilo je logično da ih pozovemo. Mi trenutno ne planiramo koncerte jer je red da se pesme kompletiraju i uđe u studio, ali nekad u budućnosti, što da ne. I ranije smo svirali zajedno.

BR: Koja bi pesma najbolje opisala vaš rad?

Miloš Petrenj: Kada bi imali pet, šest, sedam pesama pa da ti kažem na prvu loptu… Ovako sa četiri albuma i jednim EP-jem malo mi je teško tu nešto da procenim. Al’ recimo “Stega” sa prvog albuma “Napad i Prve Noći”, “Priština” sa  albuma “Amanet” i recimo ova nova koju smo snimili pre mesec dana, a nadamo se da će biti gotova pre Nove godine. Ali to tek treba da se čuje.

Velibor Nikolić: Swans – „Raping A Slave“.

BR: Kakvi su vam planovi posle nastupa u Feedbacku?

Miloš Petrenj: Nakon Niša imamo ugovorene koncerte u Ćupriji i Kruševcu (14. i 15. decembar). Posle toga verovatno ništa, pa tek tamo u januaru, barem što se tiče nastupa. Nadam se da ćemo do kraja godine uspeti da snimimo i spot za novu pesmu. Takođe, za sam početak 2019. planiramo nešto interesantno i drugačije, ali drugi put neka bude više reči o tome.

Velibor Nikolić: Ludačko vežbanje, dosad nedoživljenim intenzitetom, studio, snimanje, izdavanje tog prokletog albuma i odlazak u tri lepe.

Velibor Nikolić

BR: Omiljena pesma drugog sagovornika?

Miloš Petrenj: Meni se jako sviđa “Okean Sreće”, doduše to je pesma Jewy Sabatay, ali je Velja autor, tako da se računa. Takođe mi se dopadaju pesme “Metak s Mojim Imenom” i “Kriptid i Alisa”.

Velibor Nikolić: “Gola Rebra”. Taj refren se javlja jednom u pet godina.

BR: Da li su danas bitniji koncerti ili albumi za uspeh jednog benda?

Miloš Petrenj: Valjda oba. Mada su nekako obezvređeni. Oba… Ali ako držiš do sebe i ceniš svoj rad i sebe onda ćeš gurati oba. Koliko je moguće.

Velibor Nikolić: Najbitnije je ko su ti mama i tata i da li si odrastao u gradu koji ima više od milion stanovnika. Onda će ti sve oprostiti. Za nas ostale, bavljenje alternativnim rokom je veliki no-no. Za nas sa sela su rezervisani „zabavljački žanrovi“.

BR: Sonic Youth ili Dinosaur Jr.?

Miloš Petrenj: To je baš bezveze pitanje. Jako volim oba benda i neću da vagam.

Velibor Nikolić: Sonic Youth su po meni najbolji alternativni rok bend ikad. Dinosaurusi su blizu, ali su malo „uži“ te prednost dajem Sondži.

Miloš Petrenj

BR: Kako komentarišete enormne količine novca utrošene na novogodišnju rasvetu kako u Beogradu, tako i u nekolicini drugih gradova?

Miloš Petrenj: Meni, kao foto amateru i fotografu u pokušaju je jasno da se ružne stvari i nedostaci mogu sakriti svetlom.

Velibor Nikolić: To je odlična stvar za prosečne ljude.

BR: Kakav stav imate po pitanju takmičarskih festivala?

Miloš Petrenj: Kad neko kaže takmičenje bendova, ja zamišljam kako bendovi stoje u redu i bacaju kamen sa ramena. Pa kad završe, dođe pijani sudija i koracima meri čiji je kamen preleteo najdalji put.

Velibor Nikolić: Ako ti festivali daruju narodu pobednike koji su dobri bendovi i koje će imati uspešne karijere – pozitivno. Ako ti festivali daruju narodu pobednike koji su loši bendovi i neće imati karijere – negativno. Čini mi se da je ovo drugo češći slučaj.

Velibor Nikolić

BR: Kojih pet aktivnih regionalnih bendova biste izdvojili?

Miloš Petrenj: Jedini bend koji je aktivan preko cele godine, u toj nekoj hard branši, i koji mi sada pada na pamet je Northern Revival iz Novog Sada. Naravno sve veterane ću izostaviti.

Velibor Nikolić: Sharks, Snakes & Planes, Plastic Sunday, Random, Crvi, Door Window Nine.