-

Milan Stefanović (Mud Factory): „Mediji treba da obrate pažnju i na metal bendove“

milan_stefanovicMomci iz benda Mud Factory su ovog leta za kratko vreme privukli pažnju na sebe i svoj rad nastupima na letnjim festivalim, između ostalog i pobedom na 47. Zaječarskoj Gitarijadi. O prvom studijskom izdanju, nastupu i pobedi na Gitarijadi popričali smo sa gitaristom benda Milanom Stefanovićem.

BR: Za početak, dobrodošli na stranice Balkanrocka, reci nam šta je to Mud Factory?

Milan: Mud Factory je spoj četvorice muzičara iz Vranja koji imaju višegodišnja prethodna iskustva svirajući u raznim bendovima. Ne volimo da generalizujemo pravac, pa bih samo rekao da sviramo metal (ili kako mi u ‘zajebanciji’ to volimo da kažemo, mjetal).

BR: O čemu govore vaši tekstovi?

Milan: Sve tekstove piše Stefan (vokal) i uglavnom se tiču njega lično. Njegov način viđenja stvari kroz metafore, ako tako mogu da kažem.

BR: Da li članovi ovog benda imaju još neke projekte ili ste striktno vezani za Mud Factory priču?

Milan: Pa kao što sam već rekao svi smo došli iz nekog benda u ovaj. Trenutno ja radim sa svojim drugim bendom GodDamn, Pupe (basista) pomaže drugarima na nekim projektima, a Stefan i Nemanja su bili do skora u bendu ‘Technology for Suicide’, ali ta priča ne pije vodu već neko vreme.

BR: Snimli ste prvi spot. Reci nam koliko ozbiljno shvatate vizuelni prikaz vaše muzike, da li mislite da i fotografija, video i omot albuma igraju veliku ulogu u prikazivanju priče benda i generalno mogu da pomognu muzici da lakše stigne/dopre do slušaoca?

Milan: Naravno da smatramo da je vizuelni prikaz benda jako bitna stvar. Svakako nam jako znači to što smo snimili spot, jer je to odličan način reklamiranja benda, pogotovo u doba interneta.

BR: Ovog leta ste, između ostalog, osvojili i prvo mesto na Zaječarskoj gitarijadi, kakvo je iskustvo bilo svirati i naći se među pobednicima festivala sa toliko dugom tradicijom? 

Milan: Pa samo učešće na gitarijadi je bila velika stvar za nas, a pobeda je samo bila potvrda da ono što radimo zaista vredi. Imali smo priliku da nedelju dana provedemo sa bendovima koji su takođe bili finalisti i da ih sve dobro upoznamo, tako da na kraju nismo gledali jedni na druge kao konkurenciju i mislim da je svima, pa i nama, bilo najmanje bitno da pobedimo.

BR: Koliko podrške od stranje ne-internet medija dobija jedan metal bend u Srbiji?

Milan: Jako malo. Da nismo pobedili u Zaječaru, nikada ne bi dobili toliku pažnju od strane medija, osim ako ne bi uradili neku skroz idiotsku stvar. Smatram da bi mediji trebalo da obrate pažnju i na metal bendove, jer imamo stvarno puno kvalitetnih.

BR: Kakvi vaši planovi u narednom periodu, šta možemo da očekujemo od benda Mud Factory?

Milan: Trenutno malo stagniramo sa svirkama ali to nam ostavlja vremena da pravimo novi materijal. Nismo se ulenjili posle gitarijade i vredno radimo na stvaranju novih pesama. Kada to budemo završili planiramo neku mini turneju po Srbiji, tako da svi zainteresovani bendovi koji bi hteli da sarađujemo mogu da nam se jave.

BR: Za kraj, poruka od vas, kako da promenimo sve na bolje?

Milan: Sve može da krene na bolje ako bendovi konačno prekinu da gledaju jedni na druge kao konkurenciju i lepo krenu da rade zajedno. Metal će pobediti!