-

Milan Srdanović: „Najzahtevnije je pronaći svoj autentičan i prepoznatljiv zvuk i preneti emociju i ideju“

Milan Srdanović

Milan Srdanović poznat je kao basista niškog sastava Danilov doživljaj Beča, kao instruktor bas gitare u rok školi Music Land Studio Niš i kao autor udžbenika „Bass Bookvar“ i „Bas Vežbanka“, knjige i magazina „Basista“. Prošle jeseni svom stvaralaštvu dodao je još jednu knjigu posvećenu najmlađima – ilustrovanu priču „BASO“.

Za Balkanrock Milan govori o tome kako je došao na ideju da napiše jednu ovakvu knjigu, šta je iznedrila saradnja sa Lokalnom Fondacijom Niš i kako dalje razvija svoj muzički izraz kroz projekat Basically.

Balkanrock: Nakon knjiga „Bass Bookvar“ i “Bas Vežbanka“ i magazina “Basista”, ovog puta se novom knjigom obraćaš najmlađoj publici. Šta te je inspirisalo da kreneš da razmišljaš u ovom smeru i osmisliš jednu ovakvu knjigu?

Milan: Kada sam objavio prvu knjigu, naziv Bas bukvar je asocirao na najmlađi uzrast, iako je ta knjiga namenjena i starijim početnicima na bas gitari. U to neko vreme dobio sam i preporuku za knjigu od našeg legendarnog basiste Nenada Stefanovića Japanca koji je napisao “Da ne bude nesporazuma – ovaj bukvar nije dečija knjiga! Ovo je ozbiljan vodič za sve one koji žele da se upoznaju sa bas gitarom na ispravan, metodičan i sistematičan način…”
I to mi je dalo ideju da bi bilo zanimljivo obratiti se jednom knjigom namenski baš najmlađem uzrastu i upoznati ih sa basom na način koji bi njima bio razumljiv. Ali nisam znao baš kako… U jednom momentu sam dobio inspiraciju i potrebu da napišem priču, i to je jednostavno izašlo iz mene. Nakon toga smo krenuli i sa izradom ilustracija i kompletiranjem priče.
Ilustrovana priča “BASO”, prati život crtanog junaka Basa, i prikazuje važnost kontrabasa i bas gitare kao sastavnog dela svakog ansambla i njihove uloge u orkestru. Knjiga je osmišljena kroz priču i ilustracije kako bi privukla pažnju dece i usmerila ih da se od ranog uzrasta upoznaju sa muzičkim instrumentima, različitim muzičkim stilovima i bogatim i zanimljivim svetom muzike. Na tome sam radio protekle dve godine.

BR: Ko je sve još doprineo u realizaciji ove knjige da dobije baš ovakav izgled?

Milan: Najbliži saradnik je bio moj prijatelj, sjajni ilustrator, Ivan T. Milosavljević, koji je takođe i muzičar, i kome dugujem veliku zahvalnost. Zajedno smo radili na kreiranju likova i vrlo brzo smo se skapirali. Da bi tehnički deo priče bio na nivou zadatka, u pripremu knjige bio je uključen tim ljudi, ilustratori, lingvisti, lektori, muzičari, profesori muzike, fotografi itd. te među njima Mirjana Milosavljević, Boba Srdanović, Aleksandra Srdanović, Branimir Branko Stanković, Mladen Jovanović, Ivana Ilić, Gala Bogosavljević, Vladimir Vladika Bogosavljević, Marko Gejo, Miodrag Čile Stanković, Marko Micić, Dušan Abramović i Bratislav Vukadinović.
Posebno sam zahvalan mojim dragim prijateljima Nenadu Vasiliću, Vladanu Karadžovu, Saši Vaskoviću i Vladimiru Samardžiću, na nesebičnoj pomoći i podršci svih ovih godina.

BASO, M. Srdanović

BR: Štampanje ove knjige i realizaciju projekta podržala je Lokalna Fondacija Niš a tiraž prvog izdanja knjige biće podeljen školskim bibliotekama osnovnih škola na teritoriji grada Niša. Da li će biti drugog tiraža i da li možemo očekivati promociju ilustrovane priče “BASO” na nekom od sajmova knjiga u Beogradu ili Nišu?

Milan: Tako je. Štampanje ove knjige i realizaciju projekta podržala je Lokalna Fondacija Niš. Ovom prilikom im se još jednom zahvaljujem jer smatram da svojom prisutnošću i aktivnošću dosta pomažu inicijativu svojih sugrađana u raznim oblastima. Sa nekim narednim izdanjem knjige verovatno ćemo posetiti i neke od sajmova knjiga.

BR: Projektom koji je podržala Lokalna Fondacija Niš predviđene su i neke radionice. Šta nam za sada možeš reći o tim radionicama?

Milan: U okviru istog projekta svim đacima prvacima u Nišu biće omogućeno da prisustvuju besplatnoj radionici u organizaciji Studija za decu i roditelje “Musicorn” i muzičko-kreativnog studija “MusicLand” na kojoj će moći da se upoznaju sa muzičkim instrumentima sa željom da deca pokrenu sopstvene kreativne procese i razviju afinitete prema muzici i izvođenju muzike. O tome ćemo blagovremeno dati obaveštenje.

BR: Pored izdavanja knjiga i magazina, ti si preko dve dekade aktivan na muzičkoj sceni. Svoj stvaralački opus obogatio si sa nekoliko instrumentala koji su objavljeni pod imenom Basically. Možeš li nam reći nešto više o Basically konceptu (kako i kada se rodila ideja, šta ti je bilo najzahtevnije prilikom rada…)?

Milan: Da, pre nekog vremena sam započeo i rad na projektu pod imenom Basically. Ovu muziku karakteriše zanimljiv spoj elektronskog zvuka i živih instrumenata, kao i fuzija više pravaca koji se spajaju, prožimaju i daju jedan zanimljiv stil.
Ideja da pokrenem Basically se rodila iz moje dugogodišnje želje i potrebe da radim i stvaram neku svoju instrumentalnu muziku koju sam osećao i godinama “skicirao” u glavi, a uz pomoć muzičkih programa beležio u određenim periodima života. Ovog puta u pitanju je nešto malo drugačiji pristup od prethodnih. U nekim bendovima sam imao prilike da radim nešto što je donekle stilski slično i što je uticalo na moj kasniji autorski pristup, ali opet i prilično različito. Najzahtevnije u svemu je, možda, pronaći svoj autentičan i prepoznatljiv zvuk i uspeti da se to “iz glave” prebaci u finalni snimak. Na tome i dalje radimo…Preneti emociju i ideju je, naravno, najvažnije.

BR: U planu je izdavanje Basically albuma. Kada je planirano objavljivanje albuma a kada možemo očekivati da ove instrumentale čujemo i uživo?

Milan: Do sada smo snimili nekoliko stvari, neke sam i objavio na Youtube-u, neke od njih se aktivno vrte na radio stanicama u zemlji i inostranstvu ali i dalje radimo na snimanju novih i u planu je da u pogodnom trenutku dođe i do zvaničnog izdanja… Od saradnika bih pomenuo mog prijatelja bubnjara i producenta Filipa Tančića, Aleksandra Vlajkovića Avaxa koji je svirao klavir i synth, gitaristu Lazara Petrovića i Nikolu Miloradovića na saksofonu, a biće tu još zanimljivih muzičara. Ja bih voleo da nakon kompletiranja i objave albuma uradimo i live postavku, i sigurno ću vas obavestiti kada se to desi.
Pre toga u planu je da izađe video za jednu od novih stvari koju sam snimio, na čemu radim sa mojim prijateljem i kolegom Nikolom Nikolićem i timom agencije Lobohouse.